Kaupunkipyörät jäivät telineisiin Vantaalla – Pyörien käytössä isoja alueellisia eroja

Männistönpolun pyöräasema Dixin vieressä on ollut suosittu asemapaikka. Vilhelmiina Merta palautti pyörän ja kiiruhti seuraavaan kulkuneuvoon. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Lokakuun lopussa päättyvä kaupunkipyöräkausi jäi heikoksi Vantaalla.

Pyörillä tehtiin keskimäärin 400 matkaa päivässä. Pyöriä on käytössä tuhat, joten käyttöaste jäi siten 0,4:ään matkaan päivässä.

Helsingissä yhdellä pyörällä tehtiin keskimäärin seitsemän matkaa päivässä. Helsingissä kaupunkipyörät ovat tosin olleet liikenteessä jo useamman vuoden ja asemia on huomattavasti enemmän kuin Vantaalla.

– Tulos ei ole hyvä, mutta emme ole tavattoman pettyneitä, toteaa liikenneinsinööri Heikki Alkila

Hän uskoo, että heikon käyttöasteen syynä on kaupunkipyöräkauden myöhästynyt aloitus.

Kaupunkipyörien piti olla liikenteessä kesäkuun alusta, mutta kausi pääsi alkamaan vasta juhannusviikolla.

Viimeiset asemat valmistuivat heinäkuun alussa.

Kaupunkipyörien alueellisessa käytössä on ollut isoja eroja.

Eniten pyöriä on käytetty Tikkurilan alueella.

Länsi-Vantaalla, Myyrmäen ja Martinlaakson alueilla, käyttö näyttää jäävän heikoksi, jopa heikommaksi kuin Keski-Vantaalla.

– Myyrmäki ja Martinlaakso ovat rakentuneet tiiviisti juna-asemien läheisyyteen, jolloin asukkailla on kävelymatka asemalle. Alueella on myös huomattavasti vähemmän työpaikkoja kuin Tikkurilassa, Alkila toteaa.

Koko kaupungin asemien käyttöä tarkasteltaessa, juna-asemien yhteydessä olleet asemat ovat olleet parhaiten käytössä.

– Yllättävää on se, että urheilupaikkojen läheisyydessä olevat asemat ovat jääneet heikolle käytölle, Alkila kertoo.

Myyrmäki-liikkeen aktiivi Petri Niskanen huomauttaa, että läntisen Vantaan vähäiset käyttömäärät voivat johtua myös siitä, että alue otettiin asemaverkostoon suunnittelun loppumetreillä. Alueen asukkaita ei ehditty kuulla asemien sijoittelusta toisin kuin Itä- ja Keski-Vantaan alueilla.

Myyrmäessä aseman mentävä aukko voisi Niskasen mukaan olla Virtatiellä. Pyöräasemaa on toivottu myös Jokiuoman puiston tuntumaan.

Liikenneinsinööri sanoo, että kaupunki analysoi pyörien käyttöä tarkemmin kauden päätyttyä. Länsi-Vantaan käyttöasteen nostamiseksi tehdään yhteistyötä Myyrmäki-liikkeen kanssa. Täysin poissuljettua ei ole, että joidenkin asemien paikkoja siirrettäisiin.

– Jotkut asemat on pultattu kivetykseen, eikä niiden siirtäminen vaadi järeitä toimia. Harmia koituu siitä, että kyseiset asemat on painettu paperisiin asemakarttoihin, joita on jaettu kuluneen kauden aikana.

Asiakkaiden antaman palautteen perusteella yksi syy kaupunkipyörien vähäiselle käytölle on se, että Vantaa ei kuulu samaan järjestelmään Helsingin ja Espoon kanssa.

Tällä hetkellä Helsingissä ja Espoossa voi pyöräillä yhteisellä 30 euron kausimaksulla. Vantaan kausimaksu on ollut 25 euroa.

Alkilan mukaan ensi kaudeksi pyritään saamaan yksi yhteinen kausimaksu.

Vantaalta vuokrattua pyörää ei voi vielä ensi kesänäkään palauttaa Helsinkiin tai Espooseen eikä toisin päin, sillä pyörät on hankittu eri toimittajilta.

Tällä tavalla mennään ainakin vuoteen 2022, jolloin Vantaan sopimus on ensi kertaa katkolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi poimi Vantaan viikonvaihdeliikenteestä rattijuoppoja
 2. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 3. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 8. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 9. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vainio 30.5.
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 14. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 15. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 9. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.