Mielipide: Hyöty terveysasemien iltavastaanottokokeiluista on jäänyt laihaksi

Koskenkylän terveysaseman tulevaisuudesta äänestettiin kaupunginhallituksessa. Asia etenee valtuuston ratkaistavaksi. Tuire Punkki

toimitus

Kirjoittajan mukaan terveyspalvelujen kriisissä kannattaisi kuunnella lääkäreitä ja hoitajia.

Kiitän Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antero Eerolaa esiintuomastaan huolestaan Vantaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisistä (Lukijan areena 2.10.).

Yhdyn hänen näkemykseensä siitä, että Vantaan päättäjät ovat selvästi myöhässä reagoinnissaan terveysasemien vastaanoton tilanteeseen, mutta eri näkökulmasta.

Lääkäriliiton Vantaan Keravan paikallisjaos ilmaisi kirjelmässään päättäjille jo vuosi sitten hoitajatilanteen kriisiytymisen yhteydessä huolensa myös lääkärien työmäärästä, jaksamisesta sekä sen vaikutuksesta lääkärien rekrytoimiseen.

Lautakunta on päättänyt laajentaa vastaanottoa iltoihin ja viikonloppuun. Tietoni mukaan tämä on ajateltu toteuttaa ulkopuolisella palveluntuottajalla.

Vantaalla on vuosien varrelta kokemuksia iltavastaanottokokeiluista ja niiden hyöty on jäänyt laihaksi. Suurin hyötyjä tästä tulisi todennäköisesti olemaan ulkopuolinen palveluntuottaja. Mielestäni on toiminnan kannalta järkevämpää ohjata tämä panostus päiväaikaiseen vastaottotoimintaan.

Vuosien saatossa Vantaan väestö on kasvanut nopeasti, väestö on ikääntynyt ja erikoissairaanhoidosta on siirretty tehtäviä perusterveydenhuollon vastuulle.

Vakanssimäärien kehitys on jäänyt pahasti jälkeen tästä muutoksesta ja sen seuraukset ovat nyt näkyvissä. Tämä tilanne heijastuu myös kasvavina erikoissairaanhoidon menoina.

Lautakunnan ehdottamat lääkärien ja hoitajien vakanssilisäykset ovat täysin riittämättömiä vallitsevaan tilanteeseen.

Vantaan terveysasemilla tekee työtä motivoitunut, asiansa osaava ja ahkera henkilökunta.

Toivon, että Vantaan päättäjät kuuntelevat jatkossa herkemmällä korvalla kentältä tulevaa viestiä.

Hannu Hiltunen

terveyskeskuslääkärien luottamusmies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.