IS: Äidin ruumis tuhkattiin lasten tietämättä – lääketieteelle lahjoitettu ruumis jäi hautaamatta kirjausvirheen vuoksi

toimitus

Pääkaupunkiseudulla asuvat siskokset Pia Litmo ja Päivi Malmari saivat tämän viikon alussa järkyttäviä uutisia äitinsä ruumiista, kertoo Ilta-Sanomat Heidän kaksi vuotta sitten Turun yliopiston biolääketieteen laitokselle lahjoittamansa äidin ruumis oli tuhkattu ja vastoin äidin sekä lasten tahtoa tuhkat oli siroteltu Muistolehtoon Turkuun. Äiti jäi näin hautaamatta ja vaille hautapaikkaa.

Omaisten toive äidin hautaamisesta ruumiin 1–2 vuoden laitoksella olon jälkeen oli yksinkertaisesti unohdettu kirjata luovutuslomakkeeseen. Omaisille olisi pitänyt ilmoittaa äidin tuhkaamisesta, koska tuhkat oli tarkoitus haudata äidin viimeisen toiveen mukaisesti Poriin hänen veljensä kanssa samaan hautaan.

Asia selvisi siskoksille, kun he ottivat laitokselle yhteyttä kahden vuoden alkaessa tulla täyteen. Äiti olikin jo tuhkattu viime vuonna. Myös erään laitoksen työntekijän asenne asiaa kohtaan oli Litmon mukaan ollut töykeä ja vähättelevä. Kyseinen henkilö oli kuulemma jossain vaiheessa sanonut: ”Enhän minä nyt tässä voi tuhkaksi muuttua”.

Biolääketieteen laitoksen edustajan professori Juha Peltosen mukaan heille on tapahtunut selkeä virhe ja hän pahoittelee tilannetta. Laitoksella parhaillaan selvitetään, miten tällaisen virheen tapahtuminen voidaan jatkossa estää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.