Nyt on kurpitsoilla kokoa! Juho ja Nea mahtuvat piiloon Mollin, 390 kg, ja Duurin, 327 kg, taakse

Kilpailukasveista otetaan kansainvälisten standaarien mukaiset mitat, myös sentteinä. Niistä pystytään laskemaan paino, vaikka puntariinkin kurpitsat raahattiin. Mittaustyössä Elina Vuori (vas.), Marjaana Seelbach ja Kaisu Heikkilä. Lasse Herrala

toimitus

Juho Mäkinen ja Nea Rauäng Nastolasta nappasivat kurpitsoillaan kaksi ensimmäistä sijaa Keudan Saaren toimipisteessä järjestetyissä jättikasvien SM-kisoissa.

Rakkaudesta lajiin kertoo, että kurpitsat olivat saaneet nimetkin. Molli painoi 390,5 kg ja Duuri 327 kg, kertoo Mäntsälän Uutiset.

Lähellekään Suomen ennätystä, 716 kiloa ei päästy. Tiettävästi maailman painavin kurpitsa on ollut 1191-kiloinen möhkäle.

– Ensimmäinen avain menestykseen ovat hyvät, jalostetut siemenet. Onneksi niitä saa yhdistykseltä, kertovat iloiset voittajat Mäntsän Uutisille.

Kasvihuone on iso juttu, lämpö voimistaa kasvua. Lisäksi halla voi vaurioittaa syksyllä.

Kasvatus vaatii koko ajan työtä. Kurpitsa kasvattaa köynnökseen puolen metrin välein lehden ja ilmajuuren.

Kun juuri haudataan, se saa enemmän ravintoa ja kasvu voimistuu. Multaamista tarvitaan jatkuvasti kovan kasvun saavuttamiseksi.

– Maapohjan pitää olla hyvin lannoitettu. Kurpitsa tarvitsee runsaasti kastelua ja kesällä sille voi antaa raelannoitusta, tietää Mäkinen.

Multava maa ja aurinkoinen paikka tuottavat hyvän lopputuloksen. Rikat kannattaa kitkeä pois, jotta ne eivät kuluta maan ravinteita.

– Haastavin vaihe kylvön jälkeen on pölytyksen ajoittaminen. Seuraan tarkasti, koska emikukat aukeavat. Silloin otan heteitä irti ja ripottelen siitepölyä emikukkien päälle. Tämä toimi pitää tapahtua aamuntarkasti.

Mäkisen harrastus on tullut äidin puutarhaharrastuksen myötä. Nyt hän osallistui toista kertaa SM-kisoihin.

– Viime kesänä tavoitteena oli kasvattaa itseäni isompi kurpitsa. Se onnistui. Tälle vuodelle haluttiin isompi kasvi. Sekin onnistui. Ensi vuonnakin ollaan mukana.

– Tuntuu miellyttävältä. Puoli vuotta on möyritty mullassa, kuvaa voittotunnelmia Nea Rauäng.

– Kasvun salaisuus on rakkaus, lannoite ja vesi! Suositan jättikasvatusta harrastuksena muillekin.

– Väkisinkin hymyilyttää, kun näkee, kuinka kurpitsa kasvaa melkein silmissä. Dopingia ei ole käytetty, enkä edes tiedä, mitä se olisi.

Mäkinen lisää virne suupielessä, ettei ainakaan tunnusta.

Rauäng sanoo etsineensä monenlaisia reseptejä, joihin voisi käyttää kurpitsaa.

– Eihän tällaista määrää pystytä itse syömään. Sitä annetaan kavereille ja ehkä myydään polkuhintaan. Keittoa ja piirakkaa ainakin valmistamme. Kurpitsaleipäkin on hyvää. Miksei salaattejakin, mielikuvitus vain on rajana.

Asiasta uutisoi ensin Mäntsälän Uutiset.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut