Valepoliisit ovat huijanneet Vantaalla jo 20 vanhusta – Poliisi: tapauksia ympäri kaupunkia

Useat vantaalaiset ovat joutuneet valepoliisien uhreiksi. Huijarit lähestyvät erityisesti ikäihmisiä. Kuvan henkilö ei liity juttuun. Arkisto/Tomi Glad

Marika Lumme

Valepoliisit ovat huijanneet lukuisia vantaalaisia tänä syksynä. Itä-Uudenmaan poliisin komisario Mikko Minkkisen mukaan Itä-Uudenmaan alueella on kirjattu elo- ja syyskuun aikana 25 valepoliisitapausta. Näistä jopa 15 on tapahtunut Vantaalla. Koko vuoden aikana Vantaalla on 20 henkilöä joutunut valepoliisin uhriksi.

– Poliisilla on käsitys siitä, ketkä ovat juttujen takana, Minkkinen kertoo.

Huijauksen kohteeksi joutuneet ovat menettäneet huomattavia summia rahaa. Vantaalla useimmilta on tyhjennetty koko tili.

– Joissain tapauksissa poliisi tai pankki on ehtinyt viime hetkellä väliin, jos epäilys on herännyt ajoissa, hän sanoo.

Minkkisen mukaan huijauksissa toistuu sama kaava. Tapahtumasarja lähtee liikkeelle siitä, että huijari onkii jostain iäkkään ihmisen osoitetiedot ja puhelinnumeron. Tämän jälkeen huijari soittaa uhrille ja esittäytyy poliisina.

Huijari väittää, että uhrin tilitiedot tai pankkitunnukset olisivat joutuneet vääriin käsiin. Jos huijari ei saa urkittua verkkopankin tunnuslukuja tai luottokortin tietoja, saatetaan uhria painostaa nostamaan rahaa tililtään ja toimittamaan käteiset jonnekin ennalta sovittuun paikkaan.

Uhreja on pyydetty esimerkiksi jättämään pankkikorttinsa kiven taakse tai heittämään pankkikortti ja pankkitunnukset alas parvekkeelta.

Minkkinen huomauttaa, että huijarit ovat erittäin hyviä puhumaan.

– Meillä on tiedossa tilanteita, jolloin seniorit ovat haistaneet puhelimessa palaneen käryn, mutta puhuja on kuitenkin onnistunut jotenkin puhumaan heidät siitäkin huolimatta ympäri, hän sanoo.

Minkkisen mukaan tapaukset ovat sattuneet eri puolilla Vantaata muun muassa Korsossa, Myyrmäessä, Tikkurilassa, Ruskeasannassa, Länsimäessä, Rekolassa, Ilolassa, Simonkylässä, Pähkinärinteessä ja Pakkalassa. Valepoliisi-ilmiö on ollut pinnalla parin vuoden ajan. Minkkinen sanoo, että useimmiten kyseessä ovat Suomessa ja Ruotsissa asuvat henkilöt. Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden tilejä saatetaan käyttää rahojen siirtämiseen.

– Huijaustapaukset loppuvat yleensä kokonaan hetkeksi, kun huijarit joutuvat vankilaan.

Minkkinen painottaa, että poliisi ei koskaan kysy verkkopankin tunnuksia, tilitietoja tai luottokortin tietoja puhelimessa. Hän kannustaa omaisia muistuttamaan asiasta iäkkäitä läheisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.