Ensimmäiset asukkaat muuttivat Myyrmäen jättimäiseen vanhustenkeskukseen – Jokaisessa asunnossa on keittonurkkaus ja pesukone

Christina Olin on asunut reilun viikon ajan Myyrmäen uudessa vanhustenkeskuksessa. Päivi Tuovinen

Marjo Rämö

Ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet upouuteen Myyrmäen vanhustenkeskukseen.

Uudisrakennuksessa on 199 paikkaa, joista sata on tehostetun palveluasumisen paikkoja. Kuntotuttavia ja omaishoitoa lomittavia lyhytkestoisia paikkoja on 35.

Palveluasumisen asuntoja on 64.

– Näissä asunnoissa asukkaat asuvat itsenäisesti, mutta saavat kotihoidon palvelut sekä palvelutalon turvallisen ympäristön ja yhteisön, kertoo Vantaan asumispalvelujen päällikkö Aila Halonen.

Omatoimisuudestaan huolimatta näidenkin asukkaiden toimintakyky on arvioitu sellaiseksi, etteivät he selviä omassa kodissaan kotihoidon turvin. Useimpien pärjäämisen esteenä on muistisairaus.

Uudisrakennuksen ensimmäiset asukkaat muuttivat kaupungin muista yksiköistä, joiden tilat eivät enää vastaa tehostetun palveluasumisen kriteereitä.

Muuttokuormia on tuotu muun muassa naapurissa olevasta Myyrinkodista kuin Pähkinärinteen Kastanjakodista.

Täysin uusia paikkoja kaupungin palveluasumisen verkostoon avautuu 57.

Jokaisella asukkalla on ranteessaan älylaite, jolla voi hälyttää hoitajan paikalle. Ranneke mittaa muun muassa asukkaan unen määrää.

Myyrmäen vanhustenkeskuksen jokaisessa 199:ssä asunnossa on oma keittonurkkaus.

– Luulen, että se on uutta koko Suomen mittakaavassa, vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen kehaisee.

Oma keittonurkkaus mahdollistaa sen, että omaiset voivat valmistaa pientä syötävää asukkaan omassa huoneessa, keittää kahvit tai paistaa lettuja. Oman huoneen jääkaappiin voi hankkia pientä evästä tai vaikka iltaoluen.

– Kyllä täällä saa olutta nauttia, kunhan se ei sotke lääkitystä. Tämähän on asukkaan koti, Lahnalampi-Lahtinen toteaa.

Kodinomaisuutta on haluttu lisätä myös sillä, että jokaisessa tehostetun asumispalvelun huoneessa on pesukone- ja kuivausrumpu, jotta asukas voi pestä omat pyykkinsä hoitajan kanssa. Sillä halutaan rohkaista toimimaan arjessa, vaikka palvelutalossa ollaankin.

Uutta on myös se, että lääkkeet säilötään jokaisen asukkaan omassa huoneessa lukollisessa kaapissa. Henkilökohtainen lääkekaappi parantaa lääketurvallisuutta.

Käytävillä olevat näytöt kertovat, missä huoneessa hoitaja kulloinkin on.

Uudisrakennus on herättänyt kiinnostusta ja kyselyitä vapaista paikoista. Paikan saamiseksi tarvitaan päätös palveluasumisen tarpeesta. Tuorehko päätös ei välttämättä tuo paikkaa uudessa talossa.

Vantaalla on pitkään ollut tilanne, että tehostetun palveluasumisen paikkoja on ollut Länsi-Vantaalla vähemmän kuin idässä ja moni länsivantaalainen on saanut paikan idästä. Nyt joitakin vanhuksia voidaan siirtää omaisten toiveesta Myyrmäkeen. Automaatio siirto ole, vaan sitä harkitaan aina asukaskohtaisesti.

– Muistisairaalle vanhukselle muutto on aina iso asia, eikä hän välttämättä tiedä onko idässä vai lännessä. Tuttu hoitaja ja tuttu ympäristö tuovat vanhukselle turvallisuuden tunnetta, Lahnalampi-Lahtinen toteaa.

Asuttamispäätöksiin vaikuttavat myös palvelutarpeen kiirellisyys ja tässä uudiskohteessa myös raha. VAV:in rakentaman Ara-rahoitteisen palvelutalon asuttamisen kriteereihin kuuluu, että asumismuotoa tarjotaan ensisijaisesti vähävaraiselle. Näin ollen pienituloinen eläkeläinen on etusijalla.

Myyrmäen vahustenkeskuksessa asukkaat pääsevät löylyihin vaikka makuuasennossa, jos asukkaan kunto sallii löylyttelyn.

Pähkinärinteen Kastanjakodista Myyrmäkeen muuttaneelle Christina Olinille on tärkeää, että tuttu hoitaja Reea Hellman muutti myös Myyrmäkeen.

Asuinkäytävien päässä on oleskelutila, josta on pääsy parvekkeelle.

 "Ihan nätti huone, mutta ei tämä kodilta tunnu"

Christina Olin muutti Myyrmäen vanhustenkeskukseen Pähkinärinteen Kastanjakodista yhdeksän muun asukkaan kanssa.

Mukaan lähtivät omat vaatteet, torkkupeitto ja muutamia koriste-esineitä, jotka on jo aseteltu uuden asunnon hyllylle.

Myös oma hoitaja Reea Hellman muutti mukana, mikä tuntuu olevan Olinille tärkeää.

Uudessa asunnossa on pesukone, kiuvausrumpu, liesi ja jääkaappi. Muutaman päivän asumisen jälkeen Olin sanoo, ettei hän niitä tarvitse. Ruoka- ja pyykkihiolto pelaavat hyvin talon puolesta.

Asunto on isompi ja valoisampi kuin edellinen asunto Pähkinärinteessä.

– Ihan nätti huone, mutta ei tämä kodilta tunnu.

Hänelle koti oli Helsingin Pajamäessä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Myyrmäen uudessa vanhusten asumiskeskuksessa hoitajat työskentelevät "täsmäsijoitettuna" 3.2.2019 7:45
  2. Tutkimus paljastaa: Lähes puolet vanhusten hoitajista ei noudata lääkehoidon ohjeistusta 26.9.2019 17:05
  3. Tässäkö vanhustenhoidon tulevaisuus? Enemmistö laittaisi suomalaiset itse maksamaan hyvinvointinsa kulut 4.7.2019 8:26
  4. Vantaalaisessa palvelutalossa hoidetaan vanhusten ohella lampaat ja kanat – Kaikkia työnkuva ei miellytä 21.8.2019 6:20
  5. Vantaan hoivakoteihin tehtiin ennalta ilmoittamattomia valvontakäyntejä –  näitä puutteita havaittiin 4.9.2019 5:40

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut