Tämä yleinen vaiva hoituu nykyisin useimmiten ilman lääkkeitä – ennen määrättiin poikkeuksetta antibiootteja

Kuvituskuva. Arkisto/Petri Laitinen

Jukka Hämäläinen

Antibioottien käyttösuositukset tiukentuvat jatkuvasti. Moniin sairauksiin ei enää aina määrätä aiempaan tapaan antibiootteja.

Ymmärrys antibioottihoidon mahdollisista haitoista on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Muutamia vuosia sitten muun muassa poskiontelotulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja lasten korvatulehdukseen määrättiin Suomessa selvästi enemmän antibiootteja kuin tänä päivänä.

Tiukentuneet käytännöt johtuvat uusista tutkimustuloksista antibioottien vaikuttavuudesta, niiden haitoista ja antibiooteille vastuskykyisten taudinaiheuttajien kehittymisen uhasta.

– Antibioottihoidon tulisi aina olla tarkkaan harkittua ja aidosti välttämätöntä. Niitä tulisi käyttää vain silloin, kun niiden käyttö on vaikuttavuuden kautta aidosti perusteltua, kertoo LähiTapiolan operatiivinen johtaja, lääkäri Essi Kainonen

Antibioottiresistenssi on maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi keskeisin maailmanlaajuinen terveysuhka, koska antibioottien runsas käyttö johtaa niille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen.

– Antibioottien haitat näkyvät myös yksilötasolla. Suolistossa ja iholla on valtavasti tärkeitä, terveydelle hyödyllisiä mikrobeja. Antibioottien bakteereita tappava teho kohdistuu kuitenkin kaikkiin elimistön mikrobeihin, ei pelkkiin taudinaiheuttajiin, Kainonen kertoo.

Vastaanotoilla tulee Kainosen mukaan säännöllisesti vastaan tilanteita, joissa potilas tai lapsen vanhemmat odottavat vaivaan määrättävän suoraan antibiootteja. Lasten korvatulehdukset ovat esimerkki siitä, miten tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet antibioottien olevan usein hyödyttömiä.

– Lasten korvatulehduksen hoito aloitetaan nykysuositusten mukaan useimmiten lääkkeettömästi tai pelkillä kipulääkkeillä ja seurannalla. Jokainen tapaus kuitenkin arvioidaan huolellisesti aiemmat sairastelut, oireiden vaikeusaste ja lapsen kokonaistilanne huomioiden, Kainonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.