Jan Vapaavuori vetoaa suoraan kaupunkilaisiin keskustatunnelihankkeessa – "Ideologisella kaupunkisuunnittelulla on kääntöpuolensa"

Jari Pietiläinen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ottaa myöhemmin tänään julkaistavassa blogissaan avoimen kirjeen muodossa tiukasti kantaa Helsingin keskustan suunnittelun kiemuroihin.

Hän viittaa Sdp:n valtuustoryhmän keskiviikkoiseen ilmoitukseen, jossa ryhmä ei aio kannattaa keskustatunnelin rakentamista, vaan sen sijaan laajentaa kävelykeskustaa.

– Olen tästä äärimmäisen pettynyt. Politiikkaan kuuluvat voitot ja tappiot ja demokratiassa enemmistön mielipidettä pitää aina kunnioittaa, vaikka sitä pitäisi kuinka hölmönä ja lyhytnäköisenä, Vapavuori muistuttaa.

– Tapa, jolla nykyiseen tilanteeseen ajauduttiin, masentaa mieltä kuitenkin vielä enemmän. Koen kovista yrityksistä huolimatta epäonnistuneeni pyrkimyksessäni luoda kaupunkiin sellaista modernia kulttuuria, jossa kaupungin menestykseen olennaisesti vaikuttavat asiat ratkaistaisiin huolellisesti tutkittuun tietoon perustuen, tähän tukeutuvan aidon kansalaiskeskustelun pohjalta, eri näkökohtien kiihkottomaan punnintaan nojaten, sekä toisia poliittisia ryhmiä kunnioittavalla, ennakoitavalla ja vastuullisella tavalla

Vapaavuori muistuttaa, että hyvin ideologisesti johdetulla suunnittelulla on aina kääntöpuolensa.

– Viimeisin esimerkki on Jätkäsaaren puuroutunut liikenne, joka perustuu huonoihin ratkaisuihin, jotka näkyvät jo nyt, vaikka alueen rakentaminen on vielä pahasti kesken. Kaupunki hakee nyt kilvan kalliita hätäratkaisuja tilanteen korjaamiseksi siinä vaiheessa, kun maito on jo maassa.

Vapaavuori myöntää, että keskustatunneli nostaisi päästöjä arviolta 0,1 prosenttia. Hän huomauttaa, että ruuhkainen liikenne nostaa päästöjä yhtä lailla. Vapaavuori peräänkuuluttaa myös pitkäjänteisempää ajattelua. Tunneli palvelisi sata vuotta ja sinä aikana autoilun teknologia ehtisi mullistua.

Yksi unohdettu näkökulma keskustelussa on Vapaavuoren mukaantyöpaikkojen kato keskustassa ja ruuhkien siirtyminen kehäteille. Helsingin keskusta on menettänyt jopa 15 000 työpaikkaa viime vuosinaja samalla työt – ja ruuhkat– ovat siirtyneet muualle.

Vapaavuori pyytää kaikilta kaupunkilaisilta nöyrimmin anteeksi, ettei heille edes tarjottu mahdollisuutta arvioida asiaa huolellisen valmistelun luoman riittävän tiedon pohjalta.

– Elämme hullussa maailmassa, jossa fiksujen kaupunkien pitäisi pyrkiä luomaan luottamusta hyvään ja kokonaisvaltaiseen päätöksentekoon ja ihmisten asioiden hoitamiseen, Vapaavuori pahoittelee.

– Olisin niin kovin vahvasti toivonut, että Helsinki olisi voinut toimia tässä edelläkävijänä. Pidän isona henkilökohtaisena tappiona, ettei tässä nyt onnistuttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 7. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 8. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 9. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 10. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 11. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 12. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 13. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 14. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan
 15. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.