Vantaan tuoreet työttömyysluvut julki – "Kaksi ryhmää tarvitsee nyt huomiota"

Työllisyyspalveluiden johtaja toteaa, että Vantaallakin yritetään nyt ratkaista kohtaanto-ongelmaa. Työttömiä on ja työpaikkoja on, mutta ne eivät kohtaa. Arkisto/Markku Ropo

Tiina Örn

Työttömien määrä on Vantaalla jatkanut laskuaan. Ilmassa on kuitenkin merkkejä myös toisenlaisesta suunnasta.

– Käyrä on laskeva, mutta ei enää niin jyrkästi laskevakuin esimerkiksi vuonna 2018, Vantaan työllisyyspalveluiden johtaja Timo Saari kertoo.

Vantaan työllisyysaste oli vuosi sitten 74,1 prosenttia. Nyt vastaavaluku on hitusen verran parempi eli 75,4 prosenttia. Luku kuvaa, kuinka suuri osa työvoimaan kuuluvista on töissä.

Työttömyysaste on alentunut viime vuoden 8,9 prosentista 8,6 prosenttiin.

Hyvä uutinen on myös se, että avoimien työpaikkojen määrä on Vantaalla kasvanut. Vuosi sitten elokuun lopussa oli vailla tekijää 2 738 työpaikkaa.Nyt avoimena on 3 215 työpaikkaa.

– Töitä olisi edelleen hyvin tarjolla. Kyse ei ole siitä, ettei olisi työpaikkoja, vaan siitä, etteivät työt ja tekijät kohtaa. Sitä yritämme nyt kaikin keinoin ratkaista, Saari kommentoi.

Millä aloilla töitä nyt löytyy?

– Vantaalla lentokenttäkaupunkina on paljon logistiikka-alan töitä. Töitä löytyy varastoista ja liikenteestä enemmän kuin Uudellamaalla keskimäärin, Saari vastaa.

Nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseen ja vähentämiseen ollaan Vantaalla panostettu jo pitkään. Kuluvan valtuustokauden tavoitteena on ollut puolittaa nuorisotyöttömyys. Kausi on puolessavälissä ja nyt alkaa jo olla kiire.

Vuosi sitten Vantaalla oli työttömänä 1176 alle 25-vuotiasta nuorta. Nyt heitä on 1 117.

– Nuorisotyöttömyys on Vantaalla laskenut, mutta ei niin paljon, mitä olisin olettanut, Saari sanoo.

Tällä hetkellä Vantaalla on kaksi ryhmää, jotka Saaren mukaan tarvitsevat erityisesti huomiota.

– Erityisen vaikeaatyöllistyminen on maahanmuuttajataustaisille naisille, jotka ovat olleet pitkään kotiäiteinä ja joilla ei ole kunnollista peruskoulutusta. Myös suomen kielen taito saattaa olla heillä usein heikko, Saari kuvaa.

Maahanmuuttajataustaisten naisten työllistymisen edistämiseen on Vantaalla tartuttu.

–  Heidän työllistämisensä on yksi painopistealueemme.

Suurelta osin naisista koostuu myös toinen ryhmä, joiden on Saaren mukaan vaikea työllistyä ilman uudelleenkouluttautumista. He ovat perinteisiä sihteerintöitä tehneet.

– Alalle tulee koko ajan robotiikkaa, ohjelmistoa ja muuta. Heitä joutuu koko ajan irtisanotuksi, eikä uutta vastaavaa työtä ole koko yhteiskunnassa. Näiden ihmisten muuntokoulutukseen tulee panostaa, Saari pohtii.

Koko Uuttamaata tarkasteltaessa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa 8,3 prosenttia. Eniten työttömiä oli ammatteihin luokittelemattomien ja erityisasiantuntijoiden ammattiryhmissä.

Runsaasti uusia avoimia työpaikkoja oli Uudellamaalla muun muassa myyjien (1 913 paikkaa), rahdinkäsittelijöiden ja varastotyöntekijöiden (1 487), myyntiedustajien (1 133), toimisto- ja laitossiivoojien (1 065) sekä talonrakentajien (916) nimikkeissä.

Tiedot tulevat ilmi syyskuun lopulla julkaistusta työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.