Pelastuslaitoksen osavuosikatsaus paljastaa hälytysajan pidentyneen – Syynä kymmeniä miljoonia maksanut uusi järjestelmä

– Hätäkeskuksen käyttämän järjestelmän uusiminen on myös asiakkaan etu, sanoo Hätäkeskuslaitoksen pelastuksen toimialapäällikkö Pertti Mäenpää. Arkisto/Mirja Hussain

Tiina Örn

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen vastikään julkaisema osavuosikatsaus kertoo hälytysajan kasvaneen. Aika on pidentynyt yli minuutilla, kun verrataan hälytysaikaa tammi-huhtikuussa aikaan touko-elokuussa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jyrki Landstedtin mukaan hälytysajalla viitataan hätäpuhelun käsittelyaikaan eli aikaan joka kuluu hätäpuhelun alusta avun hälyttämiseen asti. Katsauksessa todetaan viiveen vaikuttavan suoraan asiakkaan saamaan avunsaantiaikaan.

Landstedt toteaa hälytysajan pidentymisen syynä olevan siirtyminen uuteen Erica-järjestelmään. Viive ei hänen mukaansa liity pelastuslaitoksen toimintaan, vaan jäljet johtavat Hätäkeskuslaitokseen.

– Puhelujen käsittelyajat pidentyivät uuden Erica-järjestelmän käyttöönottovaiheessa. Se on normaalia. Nyt käsittelyajat ovat jälleen palanneet siihen, mitä ne olivat ennen uuden järjestelmän käyttöönottoa tai jopa lyhentyneet, Hätäkeskuslaitoksen pelastuksen toimialapäällikkö Pertti Mäenpää kommentoi.

Mäenpää sanoo, että kymmeniä miljoonia maksaneen järjestelmän hankkiminen oli oikea ratkaisu.

– Nyt meillä on yksi yhteinen verkottunut Erica-hätäkeskusjärjestelmä, joka helpottaa valtakunnallisen tilannekuvan muodostamista. Nykyaikaisempi järjestelmä on myös asiakkaan ja toimialojen etu.

Uusi järjestelmä valittiin Mäenpään mukaan kilpailuttamalla.

Pelastusjohtaja Landstedt korostaa, ettei hätäpuhelun käsittelyaikaa pidä sekoittaa toimintavalmiusaikaan, joka kertoo, kuinka pian apua on hälytyksen jälkeen kohteessa. Myös toimintavalmiusaika oli kuitenkin kuluvan vuoden aikana pidentynyt noin 10 sekuntia.

– Se on normaalia vaihtelua Keski-Uudenmaan alueella. Syynä voi olla esimerkiksi liikenne, Landstedt sanoo.

Osavuosikatsauksessa todetaan lisäksi, että Zylink-puhelinvaihdeohjelman päivitys onnistui lopultakin. Landstedt kertoo päivityksen kuuluneen Vantaan kaupungin puhelinpalveluiden vastuulle.

Vantaan puhelinpalveluiden palveluesimies Hanna Suomalainen vastaa kysymykseen siitä, miksi katsauksessa mainitaan, että järjestelmä saatiin "lopultakin" käyttöön.

– Puhelujärjestelmän uusi versio otettiin vaiheittain käyttöön eri puolilla kaupunkia. Vaiheittainen käyttöönotto on yleinen käytäntö, jolla varmistetaan järjestelmän vakaus tuotannossa. Kesälomien vuoksi uuden version käyttöönotto sovittiin Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa syksylle 2019.

Puhelinvaihteen päivitys on Landstedtin mukaan pelastuslaitoksen toiminnan kannalta aina kriittinen.

– Olemme tyytyväisiä, kun päivitys on viimein onnistuneesti tehty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 13. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.