Mielipide: Vapaaehtoinen kävelykamu edistää vanhuksen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn säilymistä

Koronaan sairastuneet kotihoidon asiakkaat keskitetään uuteen koronayksikköön Vantaalla. Kuvituskuva. Arkisto/ Päivi Tuovinen

toimitus

Kirjoittaja toivoo mahdollisimman monen huomioivan ulkoilukaverin merkityksen ikääntyneelle ja toteuttavan Vie vanhus ulos -kampanjan henkeä käytännössä.

Reilu vuosi sitten tutustuin yksin asuvaan ikäihmiseen. Hän oli huolissaan omasta pärjäämisestä. Kotihoito käy hänen luona muutaman kerran päivässä, mutta hän kokee, ettei se riitä.

Kerrostalosta ei ole helppoa päästä rollaattorilla ulos, varsinkaan, kun hissiä ei ole. Ovet ovat painavat ja talvella piha on liukas. Lähiomaisia ei ole lähettyvillä, joten hän on osittain jäänyt kotinsa vangiksi.

Hän ei ole ainoa. Liian monen on pakko olla sisällä, vaikka raitis ulkoilma tekisi hyvää. THL:n tutkimuksen mukaan puolet vanhuspalveluiden piirissä olevista iäkkäistä kokee, ettei pääse riittävästi ulkoilemaan.

Oikeus ulkoiluun on perusoikeus ja sen pitäisi toteutua kaikkien kohdalla koko Suomessa. Ulkoilulla on suuria terveysvaikutuksia niin mieleen, fyysiseen terveyteen kuin kognitiiviseen suoriutumiseen. Ulkoilu tukee tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä.

Nykypäivänä tavoitteena on, että ikäihmiset pystyisivät asumaan mahdollisimman pitkään toimintakykyisinä ja myös autettuna omassa kodissaan. Moni ikäihminen myös haluaa asua omassa kodissa, ainakin niin kauan kun se on turvallista.

Oma koti ei saa muuttua vankilaksi, jossa ihminen on peloissaan, yksin ja jumissa. Kodin tulee olla turvallinen paikka, jossa on hyvä olla. Kodin ja sen lähiympäristön tulee olla esteetön ja tarvittaessa apua on saatava ulkoiluun.

Vapaaehtoiset kävelykamut ovat tärkeitä. Heidän läsnäolonsa vähentää yksinäisyyttä ja antaa huonommin liikkuville mahdollisuuden nauttia raikkaasta ulkoilmasta ja luonnonvalosta.

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja on juuri käynnistynyt ja se jatkuu lokakuuhun saakka. Kampanja huipentuu Valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään, jota vietetään tänä vuonna 10. lokakuuta. Toivon, että mahdollisimman moni ottaa tänä syksynä aikaa läheiselle ikäihmiselle ja lähtee hänen kanssaan ulos nauttimaan raikkaasta ilmasta.

Sivistyneen yhteiskunnan mittari on se, kuinka hyvin hoidamme vanhuksemme. Jokaisella on oikeus arvokkaaseen vanhuuteen!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut