Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalla avattu kolme uutta asukastilaa – Mikkolassa asukastila paikkaa lähteneitä palveluja

Vantaalle on avautunut tänä syksynä kolme uutta asukastilaa. Kaupunkilaisten käyttöön tarkoitetut uudet asukastilat löytyvät Mikkolasta, Tikkurilasta ja Korsosta, joka sai toisen asukastilan.

Vantaan kuntalaispalveluiden johtaja Iiris Lehtosen mukaan uusilla tiloilla kaupunki haluaa vastata suureen tarpeeseen.

– Tavoitteena on, että jokaisella suuralueella olisi oma asukastila. Asukastiloja on toivottu kaupungin päättäjiltä asti. Esimerkiksi Mikkolaan haluttiin asukastilaa valtuustoaloitteen kautta. Haluamme vastata tähän tarpeeseen, Lehtonen selvittää.

Vantaalla on nyt kaikkiaan kymmenen asukastilaa. Lehtosen mukaan asukastiloja käyttävät vuosittain kymmenet tuhannet ihmiset.

– Asukastilat ovat tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille pistäytymispaikaksi. Lisäksi seurat ja järjestöt voivat varata tiloja itselleen. Koivukylässä esimerkiksi on todella aktiivisia toimijoita ja Korson asukastilassa käy noin 500 käyttäjää viikoittain, Lehtonen sanoo.

Vantaan kaupungin osallisuuspäällikkö Marjo Nurminen sanoo valtaosan asukastiloja käyttävistä olevan ikäihmisiä, mutta tiloissa käy myös esimerkiksi lapsiperheitä.

– Ihmiset tulevat asukastiloihin, koska haluavat kohdata muita ihmisiä. Tämä perustarve on meillä kaikilla ja asukastilat tarjoavat matalan kynnyksen kohtaamiseen, Nurminen kertoo.

Mikkolassa asukastila on ollut avoinna reilun kuukauden, ja tila on tällä hetkellä kokeilu. Jos kävijöitä riittää, aukioloaikoja laajennetaan ja tilasta tehdään pysyvä.

– Moni on ilahtunut paikasta. Tuntuu, että tarvetta on, Mikkolan asukastilalla työskentelevä yhteisötyöntekijä Salli Allèn kertoo.

Allènin mukaan Mikkolan kävijöiltä kysytään parhaillaan toiveita asukastilan toiminnaksi. Muutaman kerran järjestetty yhteisöllinen aamupala on kerännyt kiitosta. Asukastilaan on suunnitteilla opastusta tietokoneiden ja älypuhelinten käyttöön. Lisäksi jumppaa on ideoitu.

– Tilaan on tulossa myös asiakastietokone. Palvelut ovat vähentyneet Mikkolasta, kun ei ole kirjastoakaan. Työpisteellä voi esimerkiksi skannata. Toivomme, että tämä tuo apua alueen asukkaille, Allèn sanoo.

Mikkolan asukastila sijaitsee Marsinkuja 1 osoitteessa sijaitsevan kerrostalon kerhohuoneessa. Talon asukas Sirpa Juvonen on luvannut pitää käsityökerhoa perjantaisin.

– Jokaisessa asukastilassa on kaupungin työntekijä, mutta erilaisia kerhoja vetävät vapaaehtoiset, Nurminen sanoo.

Lehtonen näkee asukastilat laajana kokonaisuutena, johon kuuluvat Vantaalla myös Vantaa-infot ja kirjastot.

– Tähän kun lisätään muun muassa nuorisotilat, Vantaalla on valtava potentiaali sosiaalisten kohtaamispaikkojen tarjoajana. Tämä potentiaali tulee hyödyntää jatkossa entistä paremmin, Lehtonen korostaa.

Vantaan yksi suosituimmista asukastiloista on Myyrmäessä sijaitseva Myyrinki. Kaksi vuotta sitten Myyringin yhteyteen avattiin hankerahoituksella olohuoneeksi ajateltu yhteisöllinen asukastila. Nurmisen mukaan olohuone toimii edelleen täydentäen Myyrinkiä, joka on valtaosin yhdistysten ja järjestöjen käytössä. Kaupunkilaiset ovat kuitenkin kokeneet Myyrmäen ”olohuoneen" liian pieneksi.

– Myyrmäen asukastilalle kartoitetaan jo nyt uusia paremmin avoimeksi kohtaamispaikaksi sopivia tiloja Myyrmäen keskusta-alueelta, Nurminen sanoo.

Hakunilasta asukastila toistaiseksi puuttuu.

– Tavoitteena on saada Hakunilaan asukastila ensi vuoden aikana. Muutamia kyselyitä ja toiveita on tullut alueen eri toimijoilta, Nurminen kertoo.

Ensi vuoden aikana kaupunki ottaa käyttöön sähköisen osallisuusympäristön, jossa kaupungin asioihin, kuten asukastilojen toimintaan, pääsee vaikuttamaan kotisohvalta netin välityksellä. Ideana on, että netin kautta voi esimerkiksi toivoa leivontakerhoa järjestettäväksi Mikkolan asukastilalla.