Työllisyyden kasvu jatkui Suomessa vielä loppukesällä, mutta ripein nousu on selvästi ohitse.
Tilastokeskus kertoi tiistaina, että elokuussa työllisiä oli 32 000 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Työttömiä oli taas 17 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Työllisyysasteen trendiluku oli 72,5 prosenttia ja työttömyysasteen 6,7 prosenttia.
Parantuneista luvuista huolimatta ekonomistit näkivät tilanteen jumiutuneen.
– Tilastoista on vaikea mitään dramaattisia otsikoita keksiä. Ennemminkin ne kertovat siitä, että työllisyyskehitys on jumahtanut paikoilleen. Työllisyyden kasvuun tarvittaisiin niitä paljon puhuttuja 'päätösperäisiä työllisiä', kommentoi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Twitterissä viitaten Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoitteisiin.
Myös Hypo-pankin ekonomisti Juhana Brotherus korosti, että työllisyyden kasvu ja työttömyyden lasku on Suomessa nyt ohi.
– Minne päästiin? Työllisyysaste noin 72,5 prosenttia. Työttömyysaste noin 6,5 prosenttia. Nyt vaaditaan kasvun vetoa ja/tai uusia työmarkkinauudistuksia, kommentoi Brotherus Twitterissä.
Tilastokeskuksen mukaan elokuussa kasvoi etenkin naisten työllisyys. Työllisiä oli miehiä oli 5 000 ja naisia 27 000 enemmän kuin vuosi sitten. Yhteensä työllisiä oli 2 598 000.
Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki huomautti, että miesten heikompi tilanne voi olla signaali suhdannekäänteestä.
– Nuorten miesten työttömyys reagoi usein muita herkemmin talouden suhdannekäänteisiin, ja nuorten miesten työttömyysaste on noussut hiukan viime aikoina, Kuoppamäki kommentoi Twitterissä.
Myös hän penäsi kollegoiden tapaan toimia, jotta hallituksen tavoittelema 75 prosentin työllisyysaste saavutetaan.
– 75 prosenttia on kova tavoite työllisyydelle, eikä sitä saavuteta lähitulevaisuudessa pelkillä pehmeillä keinoilla.
Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan elokuussa 170 000, mikä oli 17 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Työvoiman ulkopuolella olevia oli elokuussa 1 360 000 eli 11 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.