Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Videoyhteys lääkäriin? – Tekniikasta toivotaan apua hoitoon pääsyn helpottamiseksi Vantaalla, iltavastaanotto ei ole realistinen

Vantaan terveyspalveluissa on pohdittu, miten helpottaa terveysasemien lääkäriaikojen saatavuutta.

Terveydenhuollon palvelujen pariin pääsyä on hankaloittanut kuluvana vuonna terveysasemien keskitetty ja ylikuormittunut puhelinpalvelu, vuoden aikana pahentunut lääkäripula ja Apotti-järjestelmän käyttöönotto.

Yhtenä ratkaisuna nähdään videovastaanottojen aloittaminen.

Videovastaanotot pyritään aloittamaan neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa jo marraskuun aikana.

Terveysasemilla videovastaanotot aloitettaisiin ensi keväänä siten, että terveydenhoitaja tai lääkäri varaavat potilaalleen videovastaanottoajan esimerkiksi kontrollia varten.

Myöhemmin potilas voi itse varata videovastaanottoajan omalle hoitajalleen tai omalääkärilleen.

Videovastaanotto ei kaikissa tapauksissa vähennä lääkärin käyttämää työaikaa, mutta antaa potilaalle mahdollisuuden valita vastaanottomuotonsa ja vähentää sitä kautta painetta esimerkiksi puhelinpalvelussa.

Videovastaanoton aloitus edellyttää kameroiden ja mikrofonien hankintaa.

Vantaan terveyspalveluiden johto esittelee tiistaina ylimääräiseen kokoukseen kokoontuvalle sosiaali- ja -terveyslautakunnalle, miten terveysasemien palveluiden saatavuutta voidaan parantaa.

Osa lautakunnalle esitettävistä toimista on jo otettu käyttöön.

Esimerkiksi puhelinpalvelussa työskentelevän konsulttilääkärin avulla pyritään hoitamaan nykyistä enemmän asioita jo asiakkaan ensikontaktista ja vähentämään siten tarvetta asioida terveysasemalla.

Myyrmäessä testattu sähköinen hoidon tarpeen arviointi laajeni kaikille Vantaan terveysasemille syyskuussa.

Pidempään suunniteilla olleesta terveysasemien iltavastaanotosta todetaan, ettei sellaisen perustaminen omilla lääkäriresurssilla näytä realistiselta vaihtoehdolta.

Vaihtoehtona on iltavastaanoton ostaminen yksityisiltä palveluntuottajilta.

Juttua korjattu 23.9. klo 11.06. Lautakunta kokoontuu tiistaina, ei maanantaina kuten alkuperäisessä jutussa kerrottiin.