Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuri työkuorma, Apotti, hoitajien vaihtuvuus.. – Näiden syiden takia lääkärit lähtevät Vantaan terveysasemilta

Vantaan terveysasemilta puuttuu 21 lääkäriä. Määrä on noin viidennes koko kaupungin terveysasemalääkäreistä.

Tilanne on pahentunut merkittävästi viime huhtikuusta, jolloin terveysasemilla oli viisi lääkärin paikkaa täyttämättä kolmella asemalla.

Nyt lääkäripula koettelee tasaisesti kaikkia asemia.

– Osa lääkäreistä on irtisanoutunut, osa on lähtenyt erikoistumaan ja osalla on päättynyt määräaikainen virkasuhde, terveyspalveluiden johtaja Piia Vuorela vastaa sähköpostitse.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle ensi viikolla antamassaan selvityksessä Vuorela erittelee lääkärikadon syitä tarkemmin:

Lääkäreitä on irtisanoutunut aiempaa enemmän eikä avoinna oleviin tehtäviin ole ollut hakijoita yhtä paljon kuin aiemmin.

Lääkärit ovat kokeneet työkuormansa liian suureksi, työnhallinnan tunne ei ole riittävä, eikä työpäivien pituutta aina voi ennakoida.

Myös hoitajien vaihtuvuus ja kuormittuneisuus vaikuttavat lääkäreiden työhön.

Lääkärikunta on edelleen tuonut esiin, että uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti on hidastanut vastaanottotoimintaa.

Osaltaan kyse on myös valtakunnallisesta lääkäripulasta ja terveysasemien roolista lääkärikuunnan koulutuksessa.

Vantaan terveysasemien lääkärikunnasta noin 60 prosenttia on yhdeksän kuukauden koulutusvaiheessa olevia lääkäreitä, mikä aiheuttaa jatkuvaa vaihtuvuutta lääkärikunnassa.

Terveysasemilla on ollut tilanteita, ettei asiakkaalle ole ollut antaa lainkaan kiireetöntä aikaa.

Terveysasemien lääkärivaje vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti potilaat saavat hoitoa.

Terveysasemilla on ollut tilanteita, ettei asiakkaalle ole ollut antaa lainkaan kiireetöntä aikaa.

– Jos aikaa ei ole tarjolla, niin tarjoamme palveluseteliä. Jos potilas ei sitä halua, hänet laitetaan hoitotakuujonoon terveysasemittain, Vuorela kertoo.

– Tällä pyritään siihen, että heille järjestetään tarvitsemansa hoito terveydenhuoltolain määrittelemän kolmen kuukauden puitteissa.

Terveysasemien lääkärivaje vaikuttaa myös neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon, sillä terveysasemalääkärit hoitavat myös näiden lääkärivastaanottoja.

Viime maanantaina kokoontunut sosiaali- ja terveyslautakunta päätti siirtää ensi vuoden talousarvion käsittelyä ylimääräiseen kokoukseen.

Lautakunta haluaa ensin kuulla, millaisin keinoin ja millä hinnalla terveysasemien jonotilannetta aletaan helpottaa.

Lautakunta pitää terveysasemien lääkäripulaa todella huolestuttavana.