Kaupunki teki päätöksen vuokratonteista – Kaupunki: Vuokran moninkertaistuminen on "epämieluisa muutos" vuokralaisille

Kaupungin on tietyissä tilanteissa mahdollista lunastaa tontin rakennukset itselleen. Silloin kaupunki maksaa lunastuskorvauksen rakennusten omistajalle.  Arkisto/Anni Nieminen

Tiina Örn

Vantaa teki päätöksen periaatteista pientalotonttien vuokrasopimusten uusimistilanteessa. Pelisäännöt vuokrasopimusten uusimiselle päätettiin kaupunginhallituksen kokouksessa viime maanantaina.

Eri puolilla Vantaata on noin 450 kappaletta kaupungilta vuokrattua yhden tai kahden asunnon erillispientalotonttia.Osassa sopimuksia vuokra-aika on 50 vuotta. Ensimmäiseksi on päättymässä 30 vuokrasopimusta vuonna 2023. Ne kaikki koskevat Korsossa sijaitsevia tontteja.

Sopimuksia uusittaessa vuokraa tarkistetaan eli käytännössä korotetaan.

Vuokrankorotusten perusteeksi mainitaan se, että rakennusmaan arvo on Vantaalla noussut huomattavasti vuosikymmenten aikana.

Pientalotonttien vuosivuokran laskemisen perustana käytetään jatkossakin tontin arvoa. Vuokra on neljä prosenttia tontin käyvästä arvosta.

Kaupungilla tiedostetaan, että käypä vuokrataso on monelle vuokralaiselle epämieluisa muutos.

– Usein vuokralaiset kiinnittävät huomiota siihen, että moninkertaiseksi vanhaan vuokraan verrattuna nouseva vuokra ei ole kohtuullinen tai että vuokran nousu ylipäätään ei ole kohtuullinen. On kuitenkin syytä huomioida, että vuokrankorotusten suuruus johtuu nykyisen vuokran pienuudesta, eikä uuden vuokratason kohtuuttomuudesta, todetaan kaupunginhallitukselle tehdyssä esitystekstissä.

Vantaan asumisasioiden päällikkö Tomi Henriksson kertoo nykyisten vuokrasopimusten vuokratason riippuvan paljolti ajankohdasta, jona vuokrasopimus on solmittu.

– Vanhat sopimukset edustavat sen aikaista vuokratasoa ja siihen nähden uusi vuokrataso tulee olemaan korkeampi, Henriksson toteaa.

Lähiaikoina päättyvien maanvuokrasopimusten vuokratuotto on kaupungin mukaan joskus jopa vastaavan omistustontin kiinteistöveroa alhaisempi. Kaupungin vuokratonteilta ei peritä kiinteistöveroa.

Henriksson ei kuitenkaan suostu antamaan mitään euromääräisiä esimerkkejä korotuksista.

–  Vuokrankorotus riippuu täysin kunkin tontin alkuperäisestä vuokrasopimuksesta ja tontin ominaisuuksista, kuten sijainnista, pinta-alasta ja rakennusoikeuden määrästä.

Kaupungin on tietyissä tilanteissa mahdollista lunastaa tontin rakennukset itselleen. Lunastuskorvauksen suuruutta muutettiin kaupunginhallituksen päätöksellä rakennusten omistajan kannalta suotuisammaksi.

– Alkuperäisessä päätösesityksessä rakennusten lunastuskorvaus oli 60 prosenttia teknisestä arvosta. Päätösesitystä kuitenkin muutettiin niin, että lunastuskorvaus on 80 prosenttia rakennusteknisestä arvosta, kertoo Henriksson.

Korson tonttien vuokrasopimusten uusimisen jälkeen seuraavana on vuonna 2027 vuorossa Varistossa sijaitsevien tonttien sopimusten uusiminen. Tontteja on 19. Sen jälkeen vuonna 2029 uusitaan 12 tontin sopimukset. Kyseiset tontit sijaitsevat Hämeenkylässä, Hiekkaharjussa ja Kuninkaalassa.

Myöhemmin uusitaan vielä kymmenien tonttien sopimukset. Tontteja on muun muassa Hakunilassa ja Matarissa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kaupungin tonttien vuokrasopimusten uusiminen ei uhkaa pientaloalueita –  Maankäytön pomo: Tehostaminen koskee vain muutamia tontteja 4.7.2019 6:05
  2. Tonttihintojen nousu yllätti asukkaat Vantaalla – "Tulee mieleen, että tieto korotuksista halutaan tarkoituksella pimittää..." 13.9.2017 6:35
  3. Vantaalle on tulossa myös vuokratontteja 8.3.2019 8:30
  4. Kaupunki hylkäsi valitukset vuokratonttien lunastushinnoista – "Hinnoittelu on maapolitiikan mukaista" 18.9.2018 18:55
  5. Kaupungin vuokratontteja voi lunastaa omaksi jatkossakin – Lunastushintoja aiotaan korottaa 20.5.2018 7:35

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut