Milloin muistista pitää olla huolissaan?

Kuvituskuva. ESM arkisto

toimitus

Jos epäilee oman muistinsa tai läheisen muistin toimivuutta, kannattaa olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai kunnan muistihoitajaan.

– Muistin ongelmia tutkittaessa muistihoitaja tekee usein esimerkiksi MMSE-testin, jolla arvioidaan muistia ja tiedonkäsittelyä, kertoo Uudenmaan Muistiluotsin muistiohjaaja Laura Närhi.

Testillä tutkitaan kielellisiä kykyjä, orientaatiota, mieleen painamista ja palauttamista, tarkkaavaisuutta ja toiminnanohjausta sekä laskutaitoa ja hahmotuskykyä. Sen tulosten ja asiakkaan kertomien oireiden perusteella ohjataan eteenpäin.

Närhen mukaan muistisairauksien diagnostiikka on parantunut ja ne saatetaan huomata nykyään aikaisempaa varhaisemmassa vaiheessa.

Läheisen muistin ongelmat tai arjen toimintojen hankaloituminen saattaa olla vaikea ottaa puheeksi.

– Oma huoli toisen hyvinvoinnista kannattaa aina ilmaista. Useimmiten kunnassa on muistihoitaja, jolle voi soittaa ja purkaa huoltaan tilanteesta. Joskus esimerkiksi lastenlasten huolestuminen saattaa pysäyttää ja saada henkilön lääkäriin.

Tällä viikolla vietetään Muistiviikkoa, ja Muistiliitto haastaa tekemään muistiystävällisiä tekoja.

Aiheeseen liittyvää

  1. Pitääkö huolestua, jos muisti pettää keski-ikäiselläkin? – Muistiohjaaja kertoo, milloin oire on merkki sairaudesta
    19.9.2019 6:05

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut