Kuntoportaista innostuneen Tapanin selkäkivut jäivät Möskärin vastavalmistuneisiin portaisiin – Vantaa on saamassa parin vuoden sisään toisetkin portaat

Manna ja Tapani Urponen nousevat Möskärin portaat kuudesti yhden kuntoilukerran aikana. Samalla reissulla he kiertävät kuntoilupolun. Marika Lumme

Marika Lumme

Simonkylässä asuva pariskunta, Manna ja Tapani Urponen, askeltavat reipasta tahtia Möskärin kuntoportaita ylös ja alas. Yhden kuntoilukäynnin aikana he kiipeävät rappuset kuuteen kertaan. Samalla reissulla he kiertävät myös Möskärin kuntopolun.

– Minä olen noussut nämä jo 103 kertaa. Tapani on hieman jäljessä, koska hän käy golfaamassa, Manna Urponen kertoo.

Pariskunnalla on molemmilla ikää yli 70 vuotta. Uudet kuntoportaat ovat heille erityisen suuri ilonaihe. Tapani Urponen kärsi yli puolen vuoden ajan muun muassa selkäkivuista ja liikkuminen oli vaikeaa.

Terveydenhuolto oli päätynyt jo mahdolliseen leikkaukseen, jota suunniteltiin nyt syyskuuksi.

– Kesällä päätin, että kokeilen käydä portaissa. Neljännen porrasreissun jälkeen kivut hävisivät ja lopetin hoidot. Uskon, että se oli portaiden ansiota, Tapani Urponen sanoo.

Vaikka kuntoilijoita Möskärin upouusissa portaissa riittää, kuntoportaat otetaan virallisesti käyttöön vasta maanantaina.

Vantaan kaupungin liikunta- ja urheilualueiden suunnitteluinsinööri Ari Asikainen arvioi portaissa käyneen jo muutama tuhat ihmistä. Asikainen huomauttaa, että portaat ovat työmaa-aluetta ennen virallista käyttöönottoa. Hän tietää kuitenkin, että portaat ovat jo olleet ahkerassa käytössä aamusta iltaan.

Myös Vantaan kaupungin liikuntapäällikkö Anu Jokelan mukaan portaita on noustu innokkaasti.

– Meillä ei ole portaiden käytöstä tarkkaa kävijälaskentaa, mutta omien käyntiemme ja palautteiden perusteella portailla on ollut kovasti käyttöä. Portaat ovat selvästi lisänneet alueen käyttöä, Jokela kertoo.

Jokela sanoo, että kuntoportaita ovat hyödyntäneet eri ikäiset liikkujat. Kuntoaan ovat käyneet kohottamassa niin ulkoilijat kuin aktiiviurheilijat.

– Kuntoportaita on kysytty paljon. Nyt kun ne valmistuvat, on tietysti hienoa, että portailla on kovasti käyttöä. On ollut mukava huomata, että kuntoportaita ovat innostuneet käyttämään myös ne, jotka eivät ole aiemmin aluetta käyttäneet, Jokela sanoo.

Kaupunkilaiset ovat myös jo antaneet useita palautteita portaista. Yksi toiveista oli portaiden maalaus, jotta askelmat on helpompi hahmottaa. Askelmien etureunat ovat nyt siniset.

Samoin kaiteita toivottiin.

– Kaiteet oli toki tulossa, mutta niitä ei oltu vielä silloin asennettu. Viimeisin palaute oli toive saada alueelle roskiksia. Niitäkin tulee aikanaan, Asikainen sanoo.

Portaiden syvyys ja askelkorkeus on tismalleen samat kuin Helsingin Paloheinässä sijaitsevissa kuntoportaissa.

– Osalle portaat ovat liian korkeat, osalle matalat. Tämä on varmasti ikuisuusaihe.

Kaupungille satelee toiveita myös uusien kuntoportaiden saamisesta eri puolille Vantaata.

Asiakainen paljastaa, että parin vuoden sisään uudet portaat olisivat tulossa, mutta paikkaa ei ole vielä päätetty.

Kuntoportaiden kustannusarvio on noin 170 000 euroa.

Kuntoportaiden virallisia avajaisia vietetään maanantaina, jolloin on mahdollisuus päästä tekemään porrastreeniä Kiekko-Vantaan pelaajien kanssa. Avajaiset alkavat kello 18 ja tapahtumassa on myös musiikkia sekä tanssia.

Kuntoportaat

Vantaalle rakennettiin ensimmäiset kuntoportaat kesän aikana.

Kuntoportaat sijaitsevat Simonkylässä osoitteessa Kallioimarteentie 24.

Kuntoportaat ovat niin kutsutut Möskärin portaat, jotka on rakennettu mäen viereen, joka on talvisin suosittu pulkkamäki.

Kuntoportaiden virallisia avajaisia vietetään maanantaina 23. syyskuuta kello 18.

Aiheeseen liittyvää

  1. Möskärin kuntoportaat ovat jo käytössä – Kaupunki: Alue on vielä työmaana
    20.7.2019 8:30
  2. Kuntoportaat ovat huippusuosittuja, mutta miten niissä kuuluu kulkea? – "Jos kaikki noudattaisivat yksinkertaista sääntöä..."
    30.6.2019 10:05
  3. Uusi arvio Vantaan kuntoportaiden valmistumisajasta – "Ikäviä yllätyksiä ei ole tullut vastaan"
    23.5.2019 14:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut