Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iso muutos tulossa pieniinkin taloyhtiöihin – jätteiden kierrätysvelvollisuus on tiukkenemassa kaikilla EU:n vaatimuksesta

Ympäristöministeriössä puhaltavat uudet tuulet, joiden myötä suomalaisten on jo lähitulevaisuudessa kierrätettävä jätteitään selvästi nykyistä ahkerammin.

Jätelain uudistusta pohtinut työryhmä ehdottaa nyt biojätteen ja pakkausjätteiden erilliskeräyksen laajentamista pieniinkin taloyhtiöihin kaikissa taajamissa.

Kierrätysvelvollisuus koskisi jatkossa kaikkia viiden huoneiston ja sitä suurempia kiinteistöjä. Käytännössä niiden pitäisi kerätä erikseen sekajäte, biojäte sekä muovi-, kartonki-, metallli- ja lasipakkaukset.

Ympäristöministeriön mukaan yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteen erilliskeräys halutaan laajentaa kaikkiin kiinteistöihin. Erilliskeräys halutaan samalla myös kaikkiin liike- ja yrityskiinteistöihin.

Vuonna 2025 yhdyskuntajätteen kierrätysasteen tulee olla EU:n vaatimusten mukaisesti Suomessa 55 prosenttia eli 14 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2017.

Tämä on vasta alku ja tavoitteet nousevat viiden vuoden välein.

Vuonna 2035 kierrätysasteen tulee olla 65 prosenttia.

Kuluttajille tavoitteet tarkoittavat ennen pitkää uuden asenteen lisäksi kaluston uusimista kotikeittiössä. Kaksiosainen jätekärry on jo uusimmissa keittiöissä korvattu monilokeroisilla kärryillä, joissa on jopa kuusi jäteämpäriä.

Omakotitalojenkin pihoille on jo ilmestynyt usean roska-astian rivistöjä, joissa on erikseen sekajäteastia, monilokeroastia, biojäteastia ja paperinkeräysastia.

Kierrätys kaikille jätteille erillisten roska-astioiden avulla on toistaiseksi vapaaehtoista, ja selvästi kalliimpaa kuin lajittelemattoman jätteen viskaaminen yhteen sekajäteastiaan.

Jäteyhtiöt ennustivat jo vuosia sitten, että kierrättämisen sijaan kierrättämättä jättäminen tulee pian kalliiksi, koska sekajätteen jätehuollosta tehdään selvästi hintavampaa kuin lajitellusta jätteestä. Toistaiseksi niin ei ole käynyt.

Kierrätystavoitteiden saavuttaminen edellyttää merkittäviä muutoksia myös suomalaisen jätehuollon nykykäytäntöihin. Niiden on kuluttajien asennekoulutuksen lisäksi laajennettava erilliskeräystä ja investoitava kierrätyslaitoksiin.

Uudistuksen taustalla on EU:n jätedirektiivin, pakkausjätedirektiivin, kaatopaikkadirektiivin, romuajoneuvo-, paristo- sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivien muutokset.

Suomen on annettava EU:n jätesäädöspaketin edellyttämät lainsäädäntömuutokset 5.7.2020 mennessä.