Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnairin lennolta löytyi 400 000 euroa kätkettynä sipseihin ja suklaalevyyn – löytötavarafirma vaati krp:ltä rahakassia itselleen

Hovioikeus sai ratkaistavakseen erikoisen tapauksen, jossa keskusrikospoliisia vaadittiin luovuttamaan löytötavarafirmalle rikollisin keinoin hankituksi epäiltyä rahaa.

Tapaus sai alkunsa jo vuosikymmen sitten, vuoden 2009 lokakuussa, kun Suomeen Madridista lähdössä olleesta Finnair Oyj:n lentokoneesta poistettiin Espanjan poliisin toimesta matkustaja, jonka ruumassa olleista matkatavaroista oli löydetty paljon käteistä rahaa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla henkilökunta huomasi kaikkien matkustajien poistumisen jälkeen, että jo lähtökentällä koneesta poistetun naisen paikalla laukku.

Finnairin henkilökunta ilmoitti laukusta lentokentän poliisille, joka otti sen haltuun.

Poliisi löysi laukusta 409 760 euroa käteistä rahaa sipsipurkkeihin ja suklaalevyihin piilotettuna.

Keskusrikospoliisi takavarikoi laukun ja siinä olleet rahat.

Laukku, vaatteet ja 409 760 euroa käteistä rahaa kuulutettiin lain mukaisesti Vantaan kaupungin ilmoitustaululla.

Laukku ja vaatteet siirrettiin Vantaan löytötavaratoimistoon, makeiset ja sipsit hävitettiin ja rahat jäivät keskusrikospoliisin tilille.

Suomen Löytötavarapalvelu Oy vaati rahoja säilytettäväkseen alusta alkaen.

Yrityksen mukaan koneesta löydetty kassi oli laitoslöytö, jonka säilyttäminen kuului yhtiölle, kuten sen ja Finnairin väliseen sopimukseen on kirjattu.

Löytötavarapalvelu vei asian käräjille, koska poliisi ei luovuttanut sille rahalaukkua vaatimuksista huolimatta.

Poliisi perusteli takavarikon siten, että laukun epäiltiin olevan todisteena törkeässä rahanpesussa. Laissa ei myöskään ole säännöksiä siitä, että poliisin tulisi palauttaa laitoslöytö löytötavaratoimistolle.

Tapauksen esitutkinta lopetettiin jo 15.10.2013 tuloksettomana ja takavarikko kumottiin 31.12.2013.

Keskusrikospoliisi ilmoitti 21.8.2014 Kiinassa tiedoksi annetulla asiakirjalla laukun omistajalle, että ellei tämä nouda omaisuutta kolmen kuukauden kuluessa, omaisuus siirtyy Suomen valtiolle tai löytötavaralain mukaan löytäjälle.

Rahalaukun omistaja ei ole tähän päivään mennessä noutanut varoja ja rahat ovat edelleen keskusrikospoliisin hallussa.

Suomen Löytötavarapalvelu Oy ei saanut käräjillä läpi vaatimustaan rahalaukusta. Yritys valitti asiasta hovioikeuteen, joka katsoi käräjäoikeuden tavoin, että laissa ei ole perustetta rahojen luovuttamiseen yhtiölle.

Suomen Löytötavarapalvelu Oy voi vielä yrittää saada muutosta käräjien ja hovioikeuden päätökseen pyytämällä valituslupaa korkeimmalta oikeudelta 15.11.2019 mennessä.