Sosiaalityöntekijöiden palkankorotuksesta kehkeytyi erikoinen episodi – viimeisin käänne lupaa 250 euron pysyvät korotukset

Tällä viikolla on puhuttu palkankorotuksista. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Tällä viikolla on seurattu kummallista tapahtumasarjaa, jonka keskiöön nousivat Vantaan kaupungin sosiaalityöntekijöiden palkat.

Vantaalla on jo vuosia ollut pula sosiaalityöntekijöistä ja tilanne on kärjistynyt kesän aikana. Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen lupaili palkkojen nostoa Vantaan Sanomissa viime viikon lopulla

Tulehtuneen tilanteen helpottamiseksi perhepalveluiden henkilökunta kutsuttiin tiistaina yhteiseen tilaisuuteen, johon osallistuivat myös Salminen ja henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Lievosen mukaan tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa työoloista ja johtamisesta. Salminen toi esiin palkkojen nostamisen tarpeen ja saamisen naapurikaupunkien tasolle.

Lievonen kertoo todenneensa kuulijoille tosiasian:

– Rehellisyyden nimissä piti sanoa, että kaupunginjohtajan ensi vuoden budjettiesitykseen ei ole tulossa ylimääräisiä palkankorotuksia. Kaupunki jää odottaman ensi kevään työmarkkinaratkaisua.

– En lupaa sellaista, mitä en pysty pitämään.

Lievonen kiistää sanoneensa, ettei ”ole mikään joulupukki” eikä palkkoja olla nostamassa naapurikaupunkien tasolle niin kuin Helsingin Sanomissa (11.9.) väitettiin.

– En todellakaan sanonut niin.

Paikalla olleille työntekijöille Salmisen ja Lievosen puheet kuulostivat ristiriitaisilta.

Heti keskiviikkona kaupunki tiedotti nostavansa sosiaali- ja terveystoimen sosiaalityöntekijöiden, johtavien sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön esimiehien palkkoja 250 euroa kuukaudessa.

Todellisuudessa palkankorotus on kuitenkin vain 100 euroa, sillä 250:een euroon on laskettu jo aiemmin annettu 150 euron korotus, jota kutsutaan rekrylisäksi.

Uutta korotusta aletaan maksaa 1. lokakuuta ja se on voimassa vuoden 2021 loppuun asti. Aiempi rekrylisä, jolla houkutellaan uusi työntekijöitä ja yritetään pitää nykyiset, olisi jatkunut ensi kesään saakka.

Korotuksen julkistamisen jälkeen sitä on täsmennetty pariinkin otteeseen. Viimeksi perjantaina Lievonen totesi, että määräaikainen rekrylisä poistuu Sen sijaan sosiaali- ja terveystoimessa työskentelevät sosiaalityöntekijät, sosiaalityön johtajat ja sosiaalityön esimiehet saavat pysyvän 250 euron korotuksen peruspalkkaan. Se tulee voimaan 1. lokakuuta.

Asiasta kertoneessatiedotteessa lueteltiin myös uudet, tehtäväkohtaiset palkat:

Johtava sosiaalityöntekijä 3748,56 euroa, johtava sosiaalityöntekijä lastensuojelussa tai sosiaali- ja kriisipäivystyksessä 3914,03, sosiaalityöntekijä 3404,42 sekä sosiaalityöntekijä lastensuojelussa tai sosiaali- ja kriisipäivystyksessä 3599,97 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.