Sosiaalityöntekijöiden palkankorotuksesta kehkeytyi erikoinen episodi – viimeisin käänne lupaa 250 euron pysyvät korotukset

Tällä viikolla on puhuttu palkankorotuksista. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Tällä viikolla on seurattu kummallista tapahtumasarjaa, jonka keskiöön nousivat Vantaan kaupungin sosiaalityöntekijöiden palkat.

Vantaalla on jo vuosia ollut pula sosiaalityöntekijöistä ja tilanne on kärjistynyt kesän aikana. Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen lupaili palkkojen nostoa Vantaan Sanomissa viime viikon lopulla

Tulehtuneen tilanteen helpottamiseksi perhepalveluiden henkilökunta kutsuttiin tiistaina yhteiseen tilaisuuteen, johon osallistuivat myös Salminen ja henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Lievosen mukaan tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa työoloista ja johtamisesta. Salminen toi esiin palkkojen nostamisen tarpeen ja saamisen naapurikaupunkien tasolle.

Lievonen kertoo todenneensa kuulijoille tosiasian:

– Rehellisyyden nimissä piti sanoa, että kaupunginjohtajan ensi vuoden budjettiesitykseen ei ole tulossa ylimääräisiä palkankorotuksia. Kaupunki jää odottaman ensi kevään työmarkkinaratkaisua.

– En lupaa sellaista, mitä en pysty pitämään.

Lievonen kiistää sanoneensa, ettei ”ole mikään joulupukki” eikä palkkoja olla nostamassa naapurikaupunkien tasolle niin kuin Helsingin Sanomissa (11.9.) väitettiin.

– En todellakaan sanonut niin.

Paikalla olleille työntekijöille Salmisen ja Lievosen puheet kuulostivat ristiriitaisilta.

Heti keskiviikkona kaupunki tiedotti nostavansa sosiaali- ja terveystoimen sosiaalityöntekijöiden, johtavien sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön esimiehien palkkoja 250 euroa kuukaudessa.

Todellisuudessa palkankorotus on kuitenkin vain 100 euroa, sillä 250:een euroon on laskettu jo aiemmin annettu 150 euron korotus, jota kutsutaan rekrylisäksi.

Uutta korotusta aletaan maksaa 1. lokakuuta ja se on voimassa vuoden 2021 loppuun asti. Aiempi rekrylisä, jolla houkutellaan uusi työntekijöitä ja yritetään pitää nykyiset, olisi jatkunut ensi kesään saakka.

Korotuksen julkistamisen jälkeen sitä on täsmennetty pariinkin otteeseen. Viimeksi perjantaina Lievonen totesi, että määräaikainen rekrylisä poistuu Sen sijaan sosiaali- ja terveystoimessa työskentelevät sosiaalityöntekijät, sosiaalityön johtajat ja sosiaalityön esimiehet saavat pysyvän 250 euron korotuksen peruspalkkaan. Se tulee voimaan 1. lokakuuta.

Asiasta kertoneessatiedotteessa lueteltiin myös uudet, tehtäväkohtaiset palkat:

Johtava sosiaalityöntekijä 3748,56 euroa, johtava sosiaalityöntekijä lastensuojelussa tai sosiaali- ja kriisipäivystyksessä 3914,03, sosiaalityöntekijä 3404,42 sekä sosiaalityöntekijä lastensuojelussa tai sosiaali- ja kriisipäivystyksessä 3599,97 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.