Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalla työskennellyt sosiaalityöntekijä: ylitöitä tehdään iltaisin ja viikonloppuisin – "Meitä ei arvosteta"

Sosiaalityöntekijä Hanna Setälä toimi Vantaan kaupungin lastensuojelun sosiaalityöntekijänä 2012–18 ja viimeksi palveluntarpeen arvioijana perhepalveluissa. Kesällä hän irtisanoutui ja vaihtoi töihin Helsingin kaupungille.

Merkittävin syy lähtöön oli huoli omasta jaksamisesta ja työhyvinvoinnista. Koska työ on kuormittavaa, lähiesimiehen tuki on tärkeää. Sitä Setälä ei mielestään saanut riittävästi.

Myös asiakasmäärät olivat kohtuuttomia ja päivät venyivät.

– Työ pitäisi voida tehdä työajan puitteissa eikä ylitöinä iltaisin ja viikonloppuisin.

Setälä sanoo, että sosiaalityöntekijöillä on tahto tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, ja että asiakkaat hoidetaan aina.

– Kaikki sosiaalityöntekijät ovat todella tunnollisia ja tätä työtä tehdään isolla sydämellä.

Tunnollisuus ja liian iso työmäärä ovat vaarallinen yhdistelmä.

Vantaalla on jo vuosia ollut ongelmia saada riittävästi työntekijöitä muun muassa sosiaalityöhön. Pulaan on etsitty lääkkeitä, mutta niistä ei ole saatu pysyvää apua.

Useimmiten esiin tuodaan palkankorotus, mutta se ei Setälän mukaan yksin riitä. Sosiaalityöntekijät ovat toivoneet muun muassa erilaisia etuja, kuten bussikorttia Vantaan sisäisiin matkoihin ja lounasetuja.

– Ja ennen kaikkea kohtuullista työmäärää sekä tunnetta, että tehtyä työtäsi arvostetaan.

Se kaikki vaikuttaa työhyvinvointiin.

Viimeinen niitti Setälän lähtöpäätökseen oli se, että työntekijöitä ei hänen mielestään kohdella tasapuolisesti. Tämä tuli ilmi, kun kunnissa oli tehty palkkoihin luvaton epäpätevyysalennus ja palkkoja ryhdyttiin maksamaan takaisin.

– Kaikille ei maksettu takaisin epäpätevyysalennusta.

Setälä on hallintotieteiden maisteri julkisoikeudesta ja häneltä puuttuu muodollinen pätevyys sosiaalityöhön. Hän sanoo kuitenkin tehneensä samoja tehtäviä kuin pätevä sosiaalityöntekijä. Palkan pitää nykyisin määräytyä tehtävän vaativuuden mukaan.

– Sain ilmoituksen kirjeellä, että emme enää maksa takaisin palkkoja.

Setälä sanoo, että viimeisen kahden vuoden aikana on tullut tunne, että työntekijöitä ei arvosteta.

Setälä opiskelee parhaillaan työn ohessa Itä-Suomen yliopistossa sosiaalityötä. Hän toivoo, että Vantaan kaupungilla riittäisi aidosti tahtoa korjata epäkohtia ja työntekijöiden etuja.

Vantaan Sanomien toimitukseen on tullut usealta sosiaalityötä tekevältä samansuuntaisia viestejä. Niissä kritisoidaan erityisesti johtoa.

Vantaan lastensuojelun palvelupäällikkö Hanna Pösö ei kiistä kenenkään kokemuksia.

– Voin vain omasta ja esimiesteni puolesta sanoa, että me tiedämme työn vaativuuden ja vastuun määrän, joka lastensuojelutyössä on. Ja me arvostamme sitä erittäin paljon.

Pösön mukaan lähijohto yrittää vakauttaa lastensuojelussa olevaa tulehtunutta tilannetta ”kaikin meillä käytettävissä olevin keinoin”.

– Toivomme, että tilanteen korjaaminen ei jäisi yksinomaan lähijohdon vastuulle.