Avoimet päiväkodit uudistuvat  – Pakkalan kohtaamispaikassa saa nyt myös perheiden tukipalveluita

Pakkalan avoimen kohtaamispaikan satuhieronnassa lastenhoitaja Mirka Sukander, varhaiskasvatuksen opettaja Titta Mikkola ja Elina Lankinen yhdessä poikansa Aarni Huttusen kanssa. Halla-tytär pääsi Sukanderin hierottavaksi. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kartanonkoskella toimiva Pakkalan avoin päiväkoti on muuttunut avoimeksi kohtaamispaikaksi. Sen alle kouluikäisille suunnattu toimintamalli on aiempaa laajempi ja siellä pääsee tutustumaan lapsiperheiden tukipalveluihin helposti.

Kohtaamispaikassa voi muun muassa tavata asiantuntijoita, kuten puheterapeutin, ilman ajanvarausta, lähetettä tai jonottamista.

– Puheterapeutilta voi kysyä neuvoja ja ohjeita, jos vaikka joku asia askarruttaa lapsen puheen kehityksessä. Jo keskustelu voi auttaa asiassa, sanoo varhaiskasvatuspäällikkö Lena Karlsson Vantaan kaupungilta.

Puheterapeutti on paikalla parittomina viikkoina tiistaisin.

Avoimissa päiväkodeissa on ollut jonkin verran tällaista palvelua aiemminkin, mutta nyt se on Karlssonin mukaan suunnitelmallisempaa.

– Tämä on askel eteenpäin perheiden tukipalveluissa.

Tavoitteena on, että perheen pohtimista kysymyksistä tai vaikeuksista ei kasva suuria, kun niihin saa apua vähällä vaivalla ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Pakkalan kohtaamispaikassa on tarjolla myös muun muassa kotouttamisen ja sosiaaliohjauksen palveluita. Paikalla on perhekoutsi ja siellä järjestetään toimintaa, kuten venäjän- ja englanninkielisiä perhekerhoja, loru-, laulu- ja satuhetkiä sekä teemaleikkipäiviä.

Kohtaamispaikan ohjelmaa muotoillaan yhdessä kävijöiden kanssa.

Merkittävää on myös se, että kohtaamispaikka on avoinna jokaisena arkipäivänä, kun aiemmin toimintaa oli vain 2,5 päivänä.

Pakkalan kohtaamispaikan työparina työskentelevät varhaiskasvatuksen opettaja Titta Mikkola ja lastenhoitaja Mirka Sukander

Mikkola sanoo, että kohtaamispaikan on edelleen tärkeää olla "olohuone", jossa aikuiset ja lapset tapaavat toisiaan mutkattomasti. Kohtaamispaikkaan ovat tervetulleita kaikenlaiset perheet.

– Täällä voi piipahtaa vaikka päiväkodin jälkeen keskiviikkoisin, Sukander vinkkaa.

Silloin kohtaamispaikka on avoinna kello 18:aan asti.

Pakkalan kohtaamispaikka on vuoden kokeilu, joka alkoi syyskuun alussa.

– Tarkoitus on uudistaa avointen päiväkotien konseptia ja kokemusten jälkeen luoda uusi malli koko Vantaalle, Karlsson kertoo.

Pakkala valikoitui kokeilupaikaksi, koska siellä sattui olemaan siihen sopivat ja hyvät tilat.

Pakkalan kohtaamispaikka on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 8.30–15.30, keskiviikkoisin 8.30–18 ja perjantaisin 8.30–13. Se sijaitsee Illenpihan päiväkodin (Illenpiha 6) paviljonkirakennuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 4. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 5. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 8. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 9. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 10. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 11. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 12. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 13. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 14. Hänninen 12.8.
 15. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.