Avoimet päiväkodit uudistuvat  – Pakkalan kohtaamispaikassa saa nyt myös perheiden tukipalveluita

Kartanonkoskella toimiva Pakkalan avoin päiväkoti on muuttunut avoimeksi kohtaamispaikaksi. Sen alle kouluikäisille suunnattu toimintamalli on aiempaa laajempi ja siellä pääsee tutustumaan lapsiperheiden tukipalveluihin helposti.

Kohtaamispaikassa voi muun muassa tavata asiantuntijoita, kuten puheterapeutin, ilman ajanvarausta, lähetettä tai jonottamista.

– Puheterapeutilta voi kysyä neuvoja ja ohjeita, jos vaikka joku asia askarruttaa lapsen puheen kehityksessä. Jo keskustelu voi auttaa asiassa, sanoo varhaiskasvatuspäällikkö Lena Karlsson Vantaan kaupungilta.

Puheterapeutti on paikalla parittomina viikkoina tiistaisin.

Avoimissa päiväkodeissa on ollut jonkin verran tällaista palvelua aiemminkin, mutta nyt se on Karlssonin mukaan suunnitelmallisempaa.

– Tämä on askel eteenpäin perheiden tukipalveluissa.

Tavoitteena on, että perheen pohtimista kysymyksistä tai vaikeuksista ei kasva suuria, kun niihin saa apua vähällä vaivalla ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Pakkalan kohtaamispaikassa on tarjolla myös muun muassa kotouttamisen ja sosiaaliohjauksen palveluita. Paikalla on perhekoutsi ja siellä järjestetään toimintaa, kuten venäjän- ja englanninkielisiä perhekerhoja, loru-, laulu- ja satuhetkiä sekä teemaleikkipäiviä.

Kohtaamispaikan ohjelmaa muotoillaan yhdessä kävijöiden kanssa.

Merkittävää on myös se, että kohtaamispaikka on avoinna jokaisena arkipäivänä, kun aiemmin toimintaa oli vain 2,5 päivänä.

Pakkalan kohtaamispaikan työparina työskentelevät varhaiskasvatuksen opettaja Titta Mikkola ja lastenhoitaja Mirka Sukander

Mikkola sanoo, että kohtaamispaikan on edelleen tärkeää olla "olohuone", jossa aikuiset ja lapset tapaavat toisiaan mutkattomasti. Kohtaamispaikkaan ovat tervetulleita kaikenlaiset perheet.

– Täällä voi piipahtaa vaikka päiväkodin jälkeen keskiviikkoisin, Sukander vinkkaa.

Silloin kohtaamispaikka on avoinna kello 18:aan asti.

Pakkalan kohtaamispaikka on vuoden kokeilu, joka alkoi syyskuun alussa.

– Tarkoitus on uudistaa avointen päiväkotien konseptia ja kokemusten jälkeen luoda uusi malli koko Vantaalle, Karlsson kertoo.

Pakkala valikoitui kokeilupaikaksi, koska siellä sattui olemaan siihen sopivat ja hyvät tilat.

Pakkalan kohtaamispaikka on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 8.30–15.30, keskiviikkoisin 8.30–18 ja perjantaisin 8.30–13. Se sijaitsee Illenpihan päiväkodin (Illenpiha 6) paviljonkirakennuksessa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut