Suomen historian pimeä vaihe: 15–16-vuotiaat pojat laitettiin sotimaan Saksan erikoisjoukkoja vastaan – "Varsinkin Etelä-Suomessa tästä tiedetään vähän"

Rosa Liksomin tuotannon vihtiläisystävä Olli Pakalén sai signeerauksen harvinaiseen teokseen Päivölän kirjallisuuspäivillä. Everstinnaa ei tällä hetkellä ole kirjakaupoissa juuri saatavana: lähes kaikki on loppuunmyyty, ainakin toistaiseksi. Minna Saarinen

Minna Saarinen

Kirjailija Rosa Liksom vie kirjassaan Everstinna lukijat Suomen viime sotiin, vallankäyttöön yhteiskunnassa, sodassa ja perheessä.

– Se oli koko sen ajan verisin sota, se oli kauhea. Rauhansopimukseen kuului, että venäläiset ja liittoutuneet antoivat kaksi viikkoa saksalaisille aikaa viedä sotakalustonsa Jäämerelle. Saksalaiset kun olivat nuukia, he halusivat viedä jokaisen tiilenpätkän ja naulan. He olivat tuoneet niin paljon Lappiin sotakalustoa, ettei niitä olisi edes kahdessa vuodessa saatu pois. Kun he eivät saaneet, alkoi sota saksalaisia vastaan, kirjailija Rosa Liksom kertoi Päivölän kirjallisuuspäivillä Nummelassa syyskuun alussa Aamuposti-lehden mukaan.

Koska vanhemmat miehet eivät olleet palanneet rintamalta ja olivat aivan nääntyneitä, laitettiin 15–16-vuotiaat pojat taistelemaan saksalaisia erikoisjoukkoja vastaan.

– Nehän kuolivat kaikki.

Olosuhteet olivat karmeat: pojat paleltuivat pakkaseen.

– Ja tämä on sen verran traumaattinen asia että varsinkin täällä Etelä-Suomessa tiedetään yllättävän vähän asiasta.

Liksomin uusimman teoksen toinen päähenkilö, Eversti, ei halunnut taistella saksalaisia vastaan, koska oli natsi. Hän ja moni muu lähtivät pakoon Hankoon huviloille, joiden omistajat olivat varakkaita teollisuussukuja. Matkalla eversti ja everstinna menivät naimisiin.

Heitä odotti ihana huvila, jossa he elivät kaksi viikkoa. Sitten eversti kävi kaupungilla, palasi, ja pahoinpiteli vaimonsa. Siitä alkoi perhehelvetti, joka kesti 25 vuotta. Tästä ei tosin Liksomin kirjassa ole, kuin yksi sivu.

– Sillä se, mikä perhehelvetti on, ei ole tärkeää, vaan miten siitä päästä pois. Siihen aikaan, kun everstinna haki apua, ei ollut olemassa perhehelvettiä. Naisen tehtävä oli kestää. Mielisairaalan kautta hän pääsi lopulta pakenemaan.

Kirjassa on suuressa roolissa historia, Lapin luonto, ja ennen kaikkea suot. Everstinna viettää hienoimmat hetkensä läpi kirjan soilla.

– Halusin nostaa suot suureen asemaan, koska elettiin aikaa, jolloin soita arvostettiin hirveän vähän. Esimerkiksi kotikylälläni oli iso järvi, jonka ympärillä oli valtavasti soita.

– Ne kuivatettiin 80-luvulla valtavilla koneilla ja kolmemetrisillä ojilla. Se oli sen järven tuho. Nyt järvi on täynnä lilluvia, ruskeita ravinteita.

– Ja voitte kuvitella, onko metsää kasvanut. Ei ole. Tämä kaikki tehtiin täysin turhaan, ja tuhottiin kymmeniä tuhansia järviä Suomesta. Nyt voitte järvissä uidessanne miettiä, miksi ne rehevöityvät.

Kirjassa Liksom käsittelee natsismia. Hän alkoi tutkia, mikä oli aatteen lumo.

– Saksa oli 1920-luvulla eliitin kieli. Hitlerin Mein Kampf oli luettu täälläkin. Miten oli mahdollista, että Hitler nousi kymmenessä vuodessa valtakunnankansleriksi?

– Siksi, koska Göbbels oli uskomaton propagandamestari.

Vastaus ovat amerikkalaiset markkinointiopit, joita Göbbels oli soveltanut politiikkaan.

Tarvittiin kaksi vuotta, ja koko Saksan kansa oli valmis laittamaan keskitysleireille homot, mielisairaat, vammaiset, ja niin edelleen.

Tämä jutun julkaisi ensin Aamuposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 15. Fazerin vierailukeskus avautuu ensi viikolla – kesällä pihalle avataan kasvihuone

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.