"Vain läpällä" heitetty uhkaus voi viedä puhelimen ja tuoda vankeutta – poliisi kertoo, mitä kaikkea koulu-uhkauksista seuraa tekijälle

Kouluihin kohdistuvat uhkaukset ovat Suomessa yleisiä. Kuvituskuva. Olli Herranen

toimitus

Kouluja ja koululaisia kohtaan esitettävistä uhkauksista voi seurata merkittäviä rangaistuksia tekijälle, muistuttaa poliisi.

Seurauksena voi olla puhelimen ja tietokoneen menettäminen tutkinnan ajaksi. Lisäksi uhkaaja joutuu poliisin seurantaan. Pahimmissa tapauksissa uhkaus käsitellään oikeudessa ja seurauksena voi olla vankeutta.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi keskiviikkona, että se tutkii viikoittain kouluihin kohdistuvia uhkauksia.

– Eniten uhkauksia esitetään yläkouluissa, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, jonkin verran myös alakouluissa, kertoo ylikonstaapeli Riku Aaltonen tiedotteessa.

Syyslukukauden ensimmäinen koulu-uhkaus esitettiin Aaltosen mukaan elokuussa, vain pari päivää koulujen alkamisen jälkeen. Keväällä Itä-Uudenmaan poliisi selitti toista tapausta vain pari päivää ennen koulujen päättymistä.

Aaltosen mukaan poliisilla on velvollisuus puuttua uhkauksiin matalalla kynnyksellä.

Lähes aina uhkaukset ovat olleet vitsiksi tarkoitettuja, mutta niiden seurausten vakavuus ja kauaskantoisuus tulevat nuorelle ja hänen huoltajilleen täytenä yllätyksenä.

– Aina kun kouluun kohdistuu uhka, poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksellakin on ollut tutkittavana koulu-uhkauksia, joissa uhkaaja on otettu kiinni ja hänen käyttämänsä matkapuhelin ja tietokone on takavarikoitu tutkintaa varten, Aaltonen kertoo.

Tutkinta voi kestää viikkoja, ja poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen henkilön puhelimen ja tietokoneen sen ajaksi.

Uhkauksesta jää myös tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa. Koulu voi myös antaa uhkauksen esittäjälle omat sanktionsa.

Myös koulu tai oppilaitos voi puuttua asiaan erilaisin opetusjärjestelyin ja valvontaratkaisuin. Oppilaan nettitunnukset voidaan esimerkiksi laittaa koululla lukkoon. Alaikäisestä lapsesta kirjataan aina myös lastensuojeluilmoitus.

Pahimmillaan seurauksena on vankeus.

Näin kävi viime vuonna eräälle 17-vuotiaalle vaasalaispojalle, joka oli toista viikkoa tutkintavankina koulu-uhkauksen vuoksi. Käräjäoikeus tuomitsi hänet lopulta 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

– On hyvä tiedostaa, että uhkaus voidaan viedä syyteharkintaan, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen 'vain läppää'. Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Aaltonen muistuttaa.

Aaltonen muistuttaa, että tiukan puuttumisen tarkoitus on hyvä.

– Poliisin ennalta estävän toiminnan ja viranomaisyhteistyön tarkoituksena on katkaista nuorelta polku, joka mahdollisesti johtaa vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen. Koska koulu-uhka on aina vakava tilanne, kehotamme vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa harmittomaksi tarkoitetun uhkailun seurauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.