Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanna Marin potkaisi ratahankkeet käyntiin – Suomi-rata saa valtiolta 76,5 miljoonaa euroa ja Turun tunnin rata 38,5 miljoonaa euroa

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd.) johtama ministeriö käynnistää neuvottelut Turun tunnin juna -hankeyhtiön sekä Suomi-rata-hankeyhtiön perustamiseksi.

Suomi-rata kulkisi Helsingin ja Tampereen välillä tunnin suuntaansa eli samassa ajassa kuin Helsinki–Turku-pikarata.

Neuvotteluja käydään raideliikenneinvestoinneista hyötyvien kuntien ja muiden julkisomisteisten yhteisöjen kanssa. Valtiovarainministeriö osallistuu neuvotteluryhmiin.

Hankeyhtiöiden perustaminen edellyttää, että niihin tulee osakkaiksi valtion lisäksi muita hankkeesta hyötyviä julkisyhteisöjä tai julkisesti omistettuja yhteisöjä. Niissä voisi olla myös muita osakkaita edellyttäen, että yhtiössä säilyisi julkisomisteinen määräenemmistö.

Valtio omistaisi hankeyhtiöistä perustamisvaiheessa vähintään 51 prosenttia ja muut osakkaat noin 49 prosenttia.

Valtio on valmis rahoittamaan Suomi-radan suunnittelua 76,5 miljoonalla eurolla ja Turun tunnin junan suunnittelua 38,25 miljoonalla eurolla.

Suomi-radan suunnittelukustannusten arvio on kokonaisuudessaan noin 150 miljoonaa euroa. Turun tunnin junan jäljellä olevaksi suunnittelukustannukseksi on arvioitu noin 75 miljoonaa euroa.

Suomi-radan arvioidaan maksavan kokonaisuudessaan 5,5 miljardia euroa ja Turun tunnin junan 2,4–2,8 miljardia euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriö on myös käynnistänyt uuden selvityksen itäisen nopean yhteyden linjauksesta, jota halutaan edistää yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.

Päätösten aika on sen jälkeen, kun selvitys valmistuu näillä näkymin ensi kevääksi.

Lisäksi liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt budjettiriiheen hallitusohjelmassa linjattujen päärataan kytkeytyvien yhteysvälien nopeuttamista ja parantamista väleillä Seinäjoki-Vaasa, Tampere-Jyväskylä ja Tampere-Pori.