Sanna Marin potkaisi ratahankkeet käyntiin – Suomi-rata saa valtiolta 76,5 miljoonaa euroa ja Turun tunnin rata 38,5 miljoonaa euroa

Crista Lassfolk-Feodoroff

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd.) johtama ministeriö käynnistää neuvottelut Turun tunnin juna -hankeyhtiön sekä Suomi-rata-hankeyhtiön perustamiseksi.

Suomi-rata kulkisi Helsingin ja Tampereen välillä tunnin suuntaansa eli samassa ajassa kuin Helsinki–Turku-pikarata.

Neuvotteluja käydään raideliikenneinvestoinneista hyötyvien kuntien ja muiden julkisomisteisten yhteisöjen kanssa. Valtiovarainministeriö osallistuu neuvotteluryhmiin.

Hankeyhtiöiden perustaminen edellyttää, että niihin tulee osakkaiksi valtion lisäksi muita hankkeesta hyötyviä julkisyhteisöjä tai julkisesti omistettuja yhteisöjä. Niissä voisi olla myös muita osakkaita edellyttäen, että yhtiössä säilyisi julkisomisteinen määräenemmistö.

Valtio omistaisi hankeyhtiöistä perustamisvaiheessa vähintään 51 prosenttia ja muut osakkaat noin 49 prosenttia.

Valtio on valmis rahoittamaan Suomi-radan suunnittelua 76,5 miljoonalla eurolla ja Turun tunnin junan suunnittelua 38,25 miljoonalla eurolla.

Suomi-radan suunnittelukustannusten arvio on kokonaisuudessaan noin 150 miljoonaa euroa. Turun tunnin junan jäljellä olevaksi suunnittelukustannukseksi on arvioitu noin 75 miljoonaa euroa.

Suomi-radan arvioidaan maksavan kokonaisuudessaan 5,5 miljardia euroa ja Turun tunnin junan 2,4–2,8 miljardia euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriö on myös käynnistänyt uuden selvityksen itäisen nopean yhteyden linjauksesta, jota halutaan edistää yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.

Päätösten aika on sen jälkeen, kun selvitys valmistuu näillä näkymin ensi kevääksi.

Lisäksi liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt budjettiriiheen hallitusohjelmassa linjattujen päärataan kytkeytyvien yhteysvälien nopeuttamista ja parantamista väleillä Seinäjoki-Vaasa, Tampere-Jyväskylä ja Tampere-Pori.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut