NU: "Digikiekkoa" käyttänyt autoilija sai Parkkipatelta pysäköintivirhemaksun – menikö tämä nyt oikein?

Ajan voi kesäkuusta eteenpäin ilmoittaa vapaalla tavalla, mutta selkeästi. Ille Martela

Ille Martela

Pitääkö autoilijan maksaa pysäköintivirhemaksu, jos hän on käyttänyt parkkikiekkoa, mutta laittanut sen käytännön syistä sivuikkunaan?

Tätä mietitään nyt Nurmijärvellä, jossa paikallinen autoilijasai pysäköintivirhemaksun käyttäessään automaattista parkkikiekkoa, jota oli hankala kiinnittää tuulilasiin.

Tapauksesta uutisoivan Nurmijärven Uutisten mukaan autoilija ei laittanut parkkikiekkoa tuulilasinalareunaan, johon oli hankala ulottua ja jonka lasi oli muodoltaan kaareva. Sen sijaan hän käytti kolmion muotoistatasapintaistasivuikkunaa. Aika oli täysin luettavissa.

Poliisin mukaan tilanne on tulkinnanvarainen, mutta varminta olisi laittaa kiekko tuulilasiin.

– Lain sanamuodon mukaisesti pysäköintikiekko on sijoitettava pysäköinnin ajaksi näkyvälle paikalle auton tuulilasin sisäpuolelle niin, että pysäköinnin alkamisaika on ulkoapäin selvästi luettavissa, kommentoi ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista Nurmijärven Uutisille

Kiekon sijoittamisessa on hieman tulkinnanvaraa, eikä tarkkaa kohtaa ei ole määrätty. Ohjeistuksena suositellaan kiekon sijoittamista tuulilasin oikeaan alakulmaan etumatkustajan puolelle.

– Autoilija on asentanut kiekon sivuikkunaan, josta se on kuvan mukaan hyvin luettavissa. Oikeuskäytännön mukaan asia jättää hieman tulkinnalle varaa. Tämän hetkisten päätösten mukaan kiekko on kuitenkin pitänyt olla luettavissa tuulilasista. Ehkä kannattanee opastaa autoilijoita asettamaan pysäköintikiekon siten, että se on tuulilasista luettavissa, Leppälä lisää NU:lle.

Toisaalta vuodelta 1992 löytyy tapaus, jossa henkilö A oli sijoittanut pysäköintikiekon autonsa kuljettajanpuoleisen etuoven ikkunan alareunaan siten, että se on ollut luettavissa auton kyseiseltä sivulta. Pysäköinninvalvojan lausunnon mukaan valvonta-apulainen ei ollut huomannut auton sivulasiin asennettua pysäköintikiekkoa.

Turun ja Porin lääninoikeus katsoi, ettei A ollut asettanut pysäköintikiekkoa liikenneministeriön päätöksen mukaisesti.

Pysäköintivirhettä oli kuitenkin olosuhteet huomioon ottaen pidettävä niin vähäpätöisenä, että A:lle tuli pysäköintivirhemaksun sijasta antaa huomautus.

Pysäköintikiekon sijoittamisen osalta lain sisältö on pysynyt samana kuin vuonna 1992.

Nurmijärven Uutiset pyysi myös virhemaksun antaneelta Parkkipatelta lausuntoa asiasta, mutta yritys ei halunnut käyttää kommentointimahdollisuutta.

Virhemaksun mukaan autoilija oli jättänyt käyttämättä parkkikiekkoa.

Asiasta uutisoi ensin Nurmijärven Uutiset.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut