Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

HU kysyi, miten Helsingin ravintoloissa maksetaan tippiä – paljastui kiusallinen ilmiö

Kolme euroa ja yksi pienempi kolikko päälle. Sen verran maksoi tippiä viisihenkinen turistiporukka, joka söi lounaaksi poroa ja muikkuja Pohjoisesplanadin Aino-ravintolassa. Suomalaista ruokaa tarjoileva Aino on erityisesti matkailijoiden suosiossa.

Tällä kertaa tippi oli muutama prosentti loppulaskusta, mutta ravintolatoimenjohtaja Marja Karhun mukaan esimerkiksi 500 euron illallisesta tippiä saatetaan maksaa jopa 50 euroa.

– Joskus yhdysvaltalaiset jättävät tippiä kymmenen prosenttia laskun loppusummasta. Nykyään yhä useampi turisti tietää, että palveluraha on Suomessa vapaaehtoista. Moni kysyy asiaa ja kerromme, että palvelu kuuluu tarjoilijoiden palkkaan. Mielestäni turisteilla saattaa olla vääristynyt käsitys tippaamisesta. Suurin osa asiakkaistamme ei jätä tippiä.

Suuret seurueet tippaavat Karhun mukaan harvemmin.

– Illallisella oleva pariskunta saattaa jättää tippiä muutaman kolikon, hän sanoo.

Helsingin Uutiset kysyi tippauskäytännöistä useilta helsinkiläisiltä ravintoloilta. Suurin osa haastateltavista jätti vastaamatta kysymyksiin tai kieltäytyi kommentoimasta. Erityisen varovaisia ravintolat olivat kommentoidessaan, kuinka palveluraha maksetaan työntekijöille.

HOK-Elannosta ja Restelistä kerrotaan, että ravintolan henkilökunta päättää itse tippien jakamisesta.

– Työnantaja ei ota kantaa tippien käyttöön. Tippiä annetaan hyvästä palvelusta ja ruuasta, kommentoi ravintolatoimialan aluejohtaja Satu Rytkönen

– Työntekijät jakavat tipit keskenään, jos niitä joskus harvoin tulee, sanoo Restelin HR-johtaja Marika Mäkelä

Ainon ravintolatoimenjohtaja sanoo, että tipeistä osa jaetaan koko henkilökunnan kesken ja osa käytetään yhteiseen hyvään. Tipillä voidaan korjata myös kassaan syntyneitä heittoja.

Muun muassa Ravintola Teatterin, Savoyn ja Nokan omistava NoHo Partners palkitsee asiakkaiden kehumia työntekijöitä ylimääräisellä palkkiolla.

– Suomalaisille ei ole kovinkaan tyypillistä palkita hyvästä ravintolapalvelusta juomarahalla. 500 euron ylimääräisen palkkion työstään voi saada jokainen osaajamme, joka vaikuttaa asiakaskokemukseen aina makuelämyksestä tunnelmaan, musiikista palveluun, sanoo henkilöstöjohtaja Anne Kokkonen NoHon tiedotteessa.

Palkittu työntekijä valitaan päivittäin, ja ehdotuksia voi antaa netissä osoitteessa sinaoletahti.fi.

Moni haastatteluun vastannut sanoi, että tippaaminen on vähentynyt Suomessa. Poikkeus on Hotelli Kämp, josta kerrotaan tippaamisen lisääntyneen.

– Tippiä maksetaan, kun asiakkaan odotukset ylittyvät. Erityisesti amerikkalaiset tippaavat, sanoo hotelliravintolan työntekijä.

Kämpin työntekijä myöntää, että hän on törmännyt alalla huomattaviinkin tippeihin.

– Nykyään asiakkaat eivät kuitenkaan halua esitellä rahojaan.

Osa haastatelluista ravintoloista yritti vetää henkilökuntansa kommentteja jälkikäteen pois ja kieltää niiden julkaisun.