Työpaikka-alue kaipaa vipinää – kaupunki suunnittelee Aviapolikseen vierailu- ja tapahtumakeskusta

Vierailu- ja tapahtumakeskusta on suunniteltu lähelle Aviapoliksen juna-asemaa. Arkisto/Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaan suurimman työpaikka-alueen Aviapoliksen sydämeen, juna-aseman välittömään läheisyyteen, valmistellaan väliaikaista, siirrettävää vierailu- ja tapahtumakeskusta.

Aviapoliksen projektijohtaja Arja Lukin kertoo, että siellä on tarkoitus järjestää muun muassa tapahtumia alueen työntekijöille.

Lisäksi showroomissa voisi esitellä Aviapoliksen kehittämistä, ja kulttuuritapahtumilla houkuteltaisiin ihmisiä, jotka eivät muuten tulisi Aviapolikseen.

Keskuksessa voidaan tarjota kiinnostavaa katsottavaa ja tekemistä myös turisteille, jotka viivähtävät Vantaalla vain muutaman tunnin lentokonetta vaihtaessaan.

Työnimellä Aviapolis X -kulkevan keskuksen suunnittelu on vasta alkutekijöissään, mutta tavoitteena on, että sen toiminta käynnistyisi jo ensi kesänä. Keskus olisi käytössä kymmenisen vuotta.

Lukin sanoo, että aikataulu täsmentyy, kun Vantaan kaupungin ensi vuoden budjetista on päätetty valtuustossa.

– Sen jälkeen voimme kertoa enemmän.

Hanke ja sen valmistelu on jo aiemmin hyväksytty Vantaan elinkeino-ohjelmassa.

Lukin ei halua arvioida tilapäisen rakennelman hintaa, koska suunnitelmat ovat auki. Tarkkaa paikkaakaan ei ole vielä päätetty.

– Haemme hankkeelle kumppaneita.

Kumppanit saavat näkyvyyttä kasvavassa Aviapoliksessa sekä käyttöoikeuden tilaan.

Keskuksen alkujuuri on Hongkongin yliopiston professorin Max Hirshin Aviapolikselle laatimissa kehitysideoissa.

– Yksi niistä on nyt jalostettu käytännönläheiseksi toimenpiteeksi, Lukin sanoo.

Hirsh kävi vuosi sitten Vantaalla ja ideoi neljä kehittämiskohdetta, jotta toistaiseksi työpaikkavaltaiseen Aviapolikseen saadaan eloa illoiksi.

Hirshin muita ideoita on muun muassa Aviapoliksen taiteilijaresidenssi. Sen toiminnallista, hallinnollista ja taloudellista mallia laaditaan parhaillaan.

Veromiehessä, joka kuuluu Aviapoliksen suuralueeseen, on tulossa paljon muutakin, kuten asuinkerrostaloja, toimistotiloja ja pieni liikekeskus Aviapoliksen juna-aseman eteläpäähän Avia-aukion kylkeen. Sekin toteuttaa Hirshin visiota.

Ensimmäisiin asuntoihin voi näillä näkymin muuttaa vuonna 2021.

Lisäksi juna-asemasta etelään Tikkurilantien yli, Muuran alueelle, kaavaillaan asuntoja jopa 3 000–5 000 vantaalaiselle. Muura sijaitsee vain parinsadan metrin päässä Aviapoliksen asemasta ja on nyt lähes rakentamaton.

Alueelle on myös suunniteltu suuren julkisuuden saattamana Aviapolis Studios -monitoimikeskusta, keulakuvanaan näyttelijä, juontaja Mikko Leppilampi, mutta hanke ei näytä toteutuvan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan sen pitäisi jo olla valmis.

Hieman kauemmas Perintötien varrelle ovat jo valmistuneet ensimmäiset talot ja naapuriin tulee lisää. Rälssitien ja Manttaalitien väliin rakennetaan ensimmäisessä vaiheessa Atomi, joka käsittää alakoulun, päiväkodin ja nuorisotilan. Tavoitteena on, että koulu avataan Rälssitien ja Äyritien kulmauksessa syksyllä 2022.

Asuntoja on tulossa vielä myös muun muassa Manttaalitien pohjoisosaan.

Aviapolis

Hongkongin yliopiston professori Max Hirsh vietti viime vuonna viikon Vantaan Aviapoliksessa. Hän teki havaintoja, haastatteli ihmisiä ja kiteytti kaikesta neljä kehitysideaa.

Hirshin mukaan Aviapolikseen pitää saada muun muassa lähipalveluita ja eloa myös iltaisin.

Parin vuoden päästä Aviapoliksen juna-aseman eteläisen sisäänkäynnin tuntumassa pääseekin päivittäistavarakauppaan. Pieneen liikekeskukseen on tulossa myös pieniä liiketiloja ja ympärille asuinkerrostaloja.

Ensi kesänä aseman tuntumassa pitäisi olla myös tilapäinen vierailu- ja tapahtumakeskus.

Aviapoliksen alueella arvioidaan asuvan tulevaisuudessa noin 20 000 asukasta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Aviapoliksen aseman viereen tulee ruokakauppa, toimistotiloja ja kaksi 16-kerroksista asuintaloa 24.8.2019 7:55
  2. Miten Aviapoliksen alueella liikutaan tulevaisuudessa? – Sitä pohditaan avoimessa asukastilaisuudessa 22.4.2019 6:40
  3. Aviapoliksessa asuvat Vantaan terveimmät – Itä on sairaampi kuin länsi 2.3.2019 6:50
  4. Aviapolikseen halutaan ”Kaapelitehdas” – "Eläväinen paikka, jossa voisi nauttia kaupunkikulttuurista" 24.2.2019 8:10
  5. Aviapolis on Vantaan suurin työpaikkakeskittymä 17.1.2019 7:50
  6. Iso joukko toimijoita testailee Aviapoliksessa uusia palveluja, joilla koetetaan korvata yksityisautoilua – "Isot muutokset eivät tapahdu hetkessä" 1.12.2018 7:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut