Lähde Vantaan Sanomille: Lastensuojelu on taas pahassa kriisissä – sotepomo epäilee Helsingin palkkanokittelua

Vantaan kaupungin sijaishuollosta on lähtenyt pois useita sosiaalityöntekijöitä. Työntekijäpula heijastuu nyt laitoksiin, joissa lapset ovat sijoitettuina. Arkisto/Terhi Marttinen

Armi Suojanen

Yksityisessä lastensuojelulaitoksessa on Vantaan Sanomien saamien tietojen mukaan isoja ongelmia, koska Vantaan kaupungilla on sosiaalityöntekijöistä huutava pulaa.

Sijaishuollon tilannetta kuvataan äärimmäisen kriittiseksi. Lasten asioita ei ole voitu hoitaa, koska laitos ei ole tavoittanut sosiaalityöntekijää.

Kaupungin sosiaalityöntekijää tarvitaan tueksi muun muassa liikkumavapauden päätösten tekemisessä. Tai siihen, että lapsi voidaan siirtää toiseen sijaishuoltoyksikköön riittävää apua saadakseen.

Laitoksesta todetaan, että heidän on "suorastaan mahdotonta kuntouttaa näitä erittäin kipeitä nuoria, jos meillä ei ole sosiaalityöntekijää tukena."

Yksi syy kestämättömään tilanteeseen on se, että Vantaalta on lähtenyt useita sijaishuollon sosiaalityöntekijöitä.

– Viime viikkojen aikana sijaishuollosta on lähtenyt viisi sosiaalityöntekijää eli noin puolet, vahvistaa Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen

Siitä huolimatta hän on yllättynyt lastensuojelulaitoksen kertomasta tilanteesta.

– Ihmettelen tuota. Kyllä sosiaalityöntekijät ovat tavattavissa. Jos ei saa kiinni sosiaalityöntekijää, voi yrittää tavoittaa sosiaalityön esimiestä tai johtavaa sosiaalityöntekijää. Tai sitten vaikka minua.

Salminen arvelee, että joukkopakoon on vaikuttanut se, että Helsingin kaupunki nosti sosiaalityöntekijöiden palkkoja 1. syyskuuta lähtien. Se on tälle vuodelle jo toinen korotus, ja siitä on päätetty aiemmin palkkakehityssuunnitelmassa.

Helsingin sosiaalityöntekijöiden palkkaa on nyt noin 3 600 euroa. Se nousi noin sadalla eurolla keväästä.

Henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen kertoo, että Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden peruspalkka on tällä hetkellä lähes 3 450 euroa.

Työvoimapula on akuutti ja siihen aiotaan Salmisen mukaan etsiä helpotusta mahdollisimman pian.

– Tilanne on kriittinen ja nyt pitää toimia tosi nopeasti. Lapset eivät saa kärsiä. Ensin järjestellään töitä ja henkilöstökeskuksen kanssa tehdään päätös välittömistä toimenpiteistä.

Se tarkoittaa palkankorotusta. Suuruutta ei ole vielä päätetty eikä sitä, koska sitä alettaisiin maksaa.

– Vantaan tilanne palkkojen osalta on avoin. Harkitsemme asiaa sekä ensi vuoden rahallista palkitsemista pikaisesti, Lievonen muotoilee.

Muita nopeita keinoja sosiaalityön houkuttelevuuden ja Vantaan kilpailukyvyn lisäämiseksi käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa 16. syyskuuta.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden palkkaaminen Vantaalle on ollut ongelmallista jo vuosia. Myös työntekijöiden pitäminen on ajoittain vaikeaa.

Jos naapuri tarjoaa parempaa palkkaa ja vähemmän asiakkaita per työntekijä, niin sellainen houkuttelee.

Pari vuotta sitten Vantaa korotti kaikkien sosiaalityöntekijöiden palkkoja 150 eurolla kuukaudessa. Rekrytointilisä on voimassa ensi kesäkuun loppuun.

Lisäksi lastensuojelun avohuollon ja uusien asiakkaiden yksiköiden lapsiperheiden tiimissä koko vuoden toimineet sosiaalityöntekijät saivat 500 euron kertakorvauksen.

Käytössä on myös kannustuspalkkio työhön sitoutumiseen vähintään vuodeksi.

– Eräissä tehtävissä on mahdollisuus saada vielä 3 400 euron vuosipalkkio, joka on tulossa vuodelta 2019 maksuun kesäkuussa 2020, Lievonen kertoo.

Salminen korostaa, että pääratkaisu työntekijöiden palkkatasosta pitäisi tapahtua valtakunnallisesti eikä käydä palkoista naapurien välistä nokittelua.

Aiheeseen liittyvää

 1. Lastensuojelu: Ongelmien juuret ovat kotona – "Lapsi saatetaan tuoda meille ja sanotaan, että korjatkaa tämä"
  1.5.2019 6:15
 2. Vantaan lastensuojelu sai vakavan huomautuksen – "Ongelmien määrä ja mittakaava yllättivät"
  10.4.2019 6:45
 3. Vantaan lastensuojelu taas kriisissä työntekijäpulan takia – Lontoossa kehitetystä mallista toivotaan ratkaisua ongelmiin
  15.11.2017 6:20
 4. Pula työntekijöistä aiheuttaa isoja ongelmia Vantaan lastensuojelussa
  31.3.2016 6:10
 5. Perhepalveluiden johtaja: Vantaan lastensuojelun työvoimatilanne on nyt hyvä
  21.8.2018 8:10
 6. Sosiaalityöntekijät saavat "joululahjan": Lisää palkkaa, kertakorvaus ja palkkio sitoutumisesta
  11.12.2017 12:56

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut