Apteekkia kaivataan kuumeisesti Kivistössä – Valittajat pitävät uudet apteekit poissa Vantaalta

Fimeassa toivotaan Vantaan uusien apteekkien sijoittuvan sinne, missä niille on eniten tarvetta. Fimea ei enää määrittele apteekkien sijaintipaikkaa. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Lääkealaa valvova Fimea päätti viime vuoden helmikuussa myöntää luvat neljälle uudelle apteekille Vantaalle Päätöksestä valitettiin eikä päätös ole vieläkään saanut lainvoimaa. Alkuperäisessä oikaisuvaatimuksessa oli mukana seitsemän Vantaalla toimivaa apteekkaria, mutta kolme heistä jättäytyi pois jo ennen kuin päätös annettiin.

Fimean yliproviisori Noora Oinonen arveli viime vuoden huhtikuussa valitusten hidastavan uusien apteekkien tuloa jopa vuosilla. Niin näyttää käyvän.

– Apteekkarien Fimean päätöksestä tekemä oikaisuvaatimus kumottiin. Sen jälkeen oikaisuvaatimuksen tehneet neljä apteekkaria valittivat päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen tämän vuoden huhtikuussa. Nyt apteekkarit ovat hakeneet valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Mikäli valituslupa korkeimmasta oikeudesta heltiää, prosessi kestää vielä vuosia. Vaikka lupaa ei myönnettäisi, Oinonen arvioi uusien apteekkien tulon kestävän yli vuoden.

Puuttuvat palvelut herättävät keskustelua Kivistössä. Tulisi yksi uusista apteekeista Kivistöön?

– Fimea ei ota kantaa siihen, mihin määritellyn alueen sisällä apteekki sijoittuu, Oinonen vastaa.

Fimea pyrkii muuttamaan apteekkien sijaintialueita Vantaalla siten, että kaikki apteekit määrättäisiin sijoittumaan Vantaan alueelle. Nykyisin sijaintialue määritellään tarkasti jo lupapäätöksessä.

Oinosen mukaan apteekit sijoittuvat tyypillisesti paikkoihin, joissa liikkuu riittävästi asiakkaita ja joissa on hyvät toimintaedellytykset.

Fimean Oinonen kuvasi Vantaan tilannetta viime vuoden huhtikuussa todeten, ettei apteekkarien markkina-alueelle tule valitusaikana uusia kilpailijoita. Valituksen allekirjoittanut Vantaanportin apteekkari Jari Kiviranta puolestaan korosti, ettei taustalla ole pelko kilpailun lisääntymisestä, vaan pelko asiakkaiden riittämisestä kaikille. Hän lisäsi, että mitä enemmän apteekkeja on, sitä pienemmät ovat varastot. Se voi näkyä harvinaisten sairauksien hoitoon käytettyjen lääkkeiden saatavuudessa.

Tällä hetkellä Vantaalla on 12 itsenäistä apteekkia ja kolme sivuapteekkia.

Aiheeseen liittyvää

 1. Apteekeissa on huutava pula farmaseuttisesta henkilöstöstä – moni apteekkari ei saa lainkaan hakemuksia avoimiin työpaikkoihin
  10.7.2019 8:40
 2. Apteekkarit protestoivat uusia apteekkeja vastaan Vantaalla – "Mitä hyötyä apteekkien kilpailun lisääntymisestä on asiakkaille?"
  18.4.2018 6:55
 3. Verkkoapteekkien määrä lisääntyy – Silti suurin ostaa lääkkeensä apteekin tiskiltä
  21.12.2018 6:00
 4. Esitys: Lääkkeet pysyvät apteekeisssa – Hintakilpailu vapaammaksi
  2.11.2018 15:14
 5. Tuleeko Burana lähikauppojen hyllyille? Selvitys vaatii apteekkibyrokratian purkamista
  14.6.2018 18:55
 6. Mielipide: Apteekkien vapaa kilpailu on asiakkaan etu
  21.4.2018 9:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut