Apteekkia kaivataan kuumeisesti Kivistössä – Valittajat pitävät uudet apteekit poissa Vantaalta

Lääkealaa valvova Fimea päätti viime vuoden helmikuussa myöntää luvat neljälle uudelle apteekille Vantaalle Päätöksestä valitettiin eikä päätös ole vieläkään saanut lainvoimaa. Alkuperäisessä oikaisuvaatimuksessa oli mukana seitsemän Vantaalla toimivaa apteekkaria, mutta kolme heistä jättäytyi pois jo ennen kuin päätös annettiin.

Fimean yliproviisori Noora Oinonen arveli viime vuoden huhtikuussa valitusten hidastavan uusien apteekkien tuloa jopa vuosilla. Niin näyttää käyvän.

– Apteekkarien Fimean päätöksestä tekemä oikaisuvaatimus kumottiin. Sen jälkeen oikaisuvaatimuksen tehneet neljä apteekkaria valittivat päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen tämän vuoden huhtikuussa. Nyt apteekkarit ovat hakeneet valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Mikäli valituslupa korkeimmasta oikeudesta heltiää, prosessi kestää vielä vuosia. Vaikka lupaa ei myönnettäisi, Oinonen arvioi uusien apteekkien tulon kestävän yli vuoden.

Puuttuvat palvelut herättävät keskustelua Kivistössä. Tulisi yksi uusista apteekeista Kivistöön?

– Fimea ei ota kantaa siihen, mihin määritellyn alueen sisällä apteekki sijoittuu, Oinonen vastaa.

Fimea pyrkii muuttamaan apteekkien sijaintialueita Vantaalla siten, että kaikki apteekit määrättäisiin sijoittumaan Vantaan alueelle. Nykyisin sijaintialue määritellään tarkasti jo lupapäätöksessä.

Oinosen mukaan apteekit sijoittuvat tyypillisesti paikkoihin, joissa liikkuu riittävästi asiakkaita ja joissa on hyvät toimintaedellytykset.

Fimean Oinonen kuvasi Vantaan tilannetta viime vuoden huhtikuussa todeten, ettei apteekkarien markkina-alueelle tule valitusaikana uusia kilpailijoita. Valituksen allekirjoittanut Vantaanportin apteekkari Jari Kiviranta puolestaan korosti, ettei taustalla ole pelko kilpailun lisääntymisestä, vaan pelko asiakkaiden riittämisestä kaikille. Hän lisäsi, että mitä enemmän apteekkeja on, sitä pienemmät ovat varastot. Se voi näkyä harvinaisten sairauksien hoitoon käytettyjen lääkkeiden saatavuudessa.

Tällä hetkellä Vantaalla on 12 itsenäistä apteekkia ja kolme sivuapteekkia.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut