Sannan perhe järkyttyi: Karkaileva koira tappoi lemmikkikanat – omistaja selvisi 40 euron rikesakolla

Päivi Vitikaisen mielestä on kurjaa, ettei oma aidattu piha ole enää turvallinen. Sanna Vitikainen

Irina Björkman

Ne ovat vain kanoja. Se oli lause, jonka hausjärveläinen Vitikaisen perhe kuuli pari viikkoa sitten. Sanat lausui perheen tyttären Sanna Vitikaisen mukaan mies, joka tuli hakemaan karussa ollutta koiraansa Vitikaisten pihalta.

Koira löytyi perheen aidatusta kanatarhasta. Ja tarhasta löytyivät myös perheen kaksi lemmikkikanaa, kuolleina.

– Se koira on käynyt meidän pihassamme aiemminkin, mutta tulee aina vain uudelleen, kertoo Vitikainen Aamupostille.

Kanat olivat Vitikaisen perheen lemmikkejä, ja siksi niin Sanna Vitikainen kuin hänen äitinsä Päivi Vitikainen hämmästyivät koirakarkulaisen omistajan tylyä reaktiota.

– Omistaja ei vaikuttanut olevan asiasta mitenkään pahoillaan, eikä myöntänyt tekoa, vaikka isälläni oli tapahtumasta kännykällään kuva-aineistoa, Vitikainen sanoo Aamupostille.

Niin Vitikaisen perhe teki kanoista rikosilmoituksen.

Poliisilta selvisi, että karkulaiskoiran perhe saa rangaistukseksi rikesakon.

– Olin kyllä tiedosta hämmästynyt. Se, että koira on ollut useita kertoja karkuteillä, eikä omistajat tunnu välittävän, on tosi surullista ja välinpitämätöntä. Se käytös ei varmasti 40 euron rikesakolla muutu, Sanna Vitikainen toteaa.

Kuolleet kanatolivat perheelle tärkeitä.

– Olin kouluttanut Solin ja Rustyn ”valokuvamalleiksi” ja ne olivat tottuneet poseeraamaan yhteiskuvissa meidän villakoirien kanssa. Niillä oli oma kanala ja aidattu alue. En tiedä, minkälainen panssariteräsaita tässä pitäisi olla, että voisimme kasvattaa kanoja rauhassa, Sanna Vitikainen suree.

Vitikaisen perheen mielestä koirakarkulaisia on kulkenut lähettyvillä yllättävän usein.

– Meillä on omien villakoiriemme takia aitaukset, mutta tuntuu, että nämä karkailevat koirat alkavat olla jo ongelma, Päivi Vitikainen harmittelee.

Rikoskomisario Lalli Jylhä Kanta-Hämeen poliisista vahvistaa, että tällaisissa tapauksissa yleinen käytäntö on 40 euron rikesakko.

– Enkä koe, että Hausjärvellä karanneet koirat olisivat olleet viime aikoina mitenkään erityinen ongelma.

Tapauksesta uutisoi ensin Aamuposti.

Koirat kiinni taajamassa

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä aina kytkettynä taajama-alueilla. Koiran vapaana pitäminen on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Koiran tulee näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Järjestyslaissa määrätään myös, että koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle. Koiraa ei saa viedä yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut