Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskellä Tikkurilaa on paikka, jossa oli aikoinaan vilkasta tehdastoimintaa – suojeltu tehdas toimii nykyään kulttuurikeskuksena

Vernissatehtaan ensimmäinen vaihe, öljynpuristamo, rakennettiin Tikkurilankosken varrelle vanhan viljamyllyn viereen vuonna 1862. Tästä alkoi nykyisen maalikonsernin Tikkurila Oy:n historia.

Tehtaan sijainti vesivoiman ja samana vuonna valmistuneen Helsinki–Hämeenlinna-junaradan varrella oli otollinen. Pellavaöljyn kysyntä oli lisääntynyt, kun rakennusten ulkopintojen käsittely öljymaaleilla yleistyi 1800-luvulla. Teollisuuden koneita ja työkaluja sekä siltoja ja ratakiskoja ruostesuojakäsiteltiin vernissalla.

Pellavaöljyn keittäminen oli palonarkaa toimintaa ja vernissa lisäksi itsesyttyvää. Vuonna 1912 tehtaassa riehuneen tulipalon syttymissyyksi epäiltiinkin itsesyttymistä.

Samalle paikalle vuonna 1913 valmistunut uusi punatiilinen tehdasrakennus koostuu monesta eriaikaisesta rakennusosasta, joista vanhimmat ovat palaneen hirsisen myllyn kivijalka, oletettavasti 1700-luvulta, 1870-luvun holvattu kellari ja 1880-luvun osat tiilijulkisivuissa.

Suojeltu vernissatehdas muutettiin 1980-luvun lopulla Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden ylläpitämäksi kulttuurikeskukseksi.

Anne Silanto

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin. Juttusarjassa esittelemme myös Vantaan tärkeitä rakennusperintökohteita.