Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Vantaalainen Jouni Grönvall aloitti 16. syyskuuta 1999 kodinkonemyyjänä Tammiston Gigantissa, missä hän palvelee asiakkaita edelleen. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Päivään oli valmistauduttu viikkoja ja siitä oli varoitettu ennalta. Siitä huolimatta uuden kodinkoneliikkeen myyjänä aloittaneen Jouni Grönvallin, 24, oli vaikea uskoa, että keskelle vantaalaispeltoa rakennettuun liikkeeseen olisi tulijoita jonoksi asti.

– Muistan aina sen näyn, mikä aukesi henkilöstötilojen ikkunasta kakkoskerroksesta.

Parkkialueen ympäri kiertävän ihmisjonon päätä ei näkynyt.

Silloin päälle parikymppistä, myyjänä täysin kokematonta Grönvallia alkoi hirvittää: mitä tästä tulisi?

Suomen ensimmäisen Gigantin ovien auettua Tammistossa 16. syyskuuta 1999 ihmismassa alkoi vyöryä sisälle. Järjestyksenvalvojat säännöstelivät virtaa pääovilla.

Ostoskärryihin ladattiin tarjoushintaisia televisioita, printtereitä, vhs-nauhureita ja rikkaimureita.

Kaverille vietiin myös kun halvalla sai. Esimerkiksi Sonyn telkkari – ”KV29X5E”, Grönvall lisää – maksoi 1 999 markkaa. Se oli noin tuhat markkaa edullisempi kuin Suomen kodinkonemarkkinoita siihen asti hallinneilla kilpailijoilla.

Toinen AV-osaston hittituote oli VHS-nauhuri, 499 markkaa. 

Grönvall muistaa koko päivän menneen sumussa, josta hänelle jäi yksittäisiä muistikuvia.

Kuten se kuinka hän asettui kahden viimeisestä videonauhurista taistelevan asiakkaan väliin muutaman työtunnin tuomalla kokemuksellaan. Tilanne oli absurdi.

Yhtäkkiä kassakoneiden laulanta keskeytyi ja koko myymälä pimeni. Pari minuuttia kestänyt sähkökatkos tuntui ikuisuudelta.

Ulkona ihmiset seisoivat satoja metrejä pitkässä jonossa, joka kiersi silloisen parkkialueen, luikerteli Valimotielle ja sitä myöden aina nykyisen Citymarketin, silloisen Tapsan Isojaon kohdalle.

Jonossa oltiin suomalaiseen tapaan kiltisti ja kaikessa järjestyksessä. Jos joku poikkesi paikalle tuotuun Bajamajaan, vierustoveri piti paikkaa jonossa.

Toimitusjohtaja kulki megafonin kanssa ja kuulutti jonon hännillekin pian saapuvasta kahvitarjoilusta.

Liikenteessä oli sitä vastoin täysi kaaos. Puoli yhdeksän televisiouutisissa kerrottiin kuinka Pohjois-Helsinki ja Etelä-Vantaa ovat kärsineet poikkeuksellisesta liikennekaaoksesta koko päivän.

Liikenne seisoi paitsi Valimotiellä ja liittymissä, niin myös Tuusulanväylällä.

Autoja myös pysäköitiin luvattomasti Tuusulanväylän varteen, josta ihmiset loikkivat heinikon poikki printteriä jonottamaan.

Viimeiset asiakkaat poistuivat myymälästä puolenyön maissa. Ovet oli laitettu kiinni jo kello 20, Grönvallin muistin mukaan, mutta sisällä olevien palvelemiseen ja heidän ostostensa maksamiseen kului vielä tunteja.

– Ja voi vain kuvitella, missä kunnossa myymälä oli sen päivän jälkeen!, Grönvall puuskaahtaa.

Puolilta öin alkaneen siivouksen ja hyllytyksen lomassa myymälässä alkoi kuohujuomapullot poksahdella.

Tammistossa oli tehty Gigantin Pohjoismaiden ennätys. Liikkeessä oli avajaispäivänä käynyt yli 15 000 ihmistä. Tammiston tekemää yhden päivän kävijämääräennätystä ei ole sittemmin rikottu missään muualla avatussa Gigantissa, ei Suomessa eikä ulkomailla.

Juhlaa ei kestänyt kuitenkaan kauan. Seuraavasta päivästä odotettiin myös työntäyteistä, sillä kaikki halukkaat eivät olleet päässeet ensimmäisen päivän aikana sisälle.

Osa tarjoustuotteistakin oli loppunut kesken. Tavaraa oli tilattu seuraavaksi päiväksi lentorahdilla Jonköpingin keskusvarastosta Ruotsista. Se ei ollut halpaa.

Vantaalainen Jouni Grönvall työskentelee edelleen Tammiston Gigantissa kuten muutama muukin avajaispäivästä alkaen mukana ollut.

Hän muistelee kaoottista aloitusta lämmöllä. Jos asiakkaat olivat hurmoksessa, niin oli myyjilläkin täysi draivi päällä. Yhtä asiakasta palvellessa tulikin sama tuote myytyä kahdelle muulle vieressä seisoneelle. Sellaisesta tapahtuu yleensä vain kodinkonekauppiaan päiväunissa.

Töitä oli Tammmistossa paiskittu viimeiset viikot ennen avajaisia rinta rinnan riippumatta siitä, minkä tason työntekijä oli kyseessä.

– Irmelikin pisteli verkkarit jalassa silitysrautaa hyllyyn, Grönvall muistelee nauraen ja tarkoittaa Suomen Gigantin silloista toimitusjohtajaa Irmeli Rytköstä, joka sittemmin luotsasi yli 40 myymälän verkostoon kasvanutta ketjua viime vuoteen saakka.

Rytkösellä silitysraudat ovat vaihtuneet strategioihin, joita hän pui nykyisin Gigantin emoyhtiön Elkjøp Nordicin johtotehtävissä.

Jouni Grönvall ajattelee, että avajaispäivien hullunmyllyssä luotiin yhteishenkeä, joka elää ja näkyy edelleen Tammiston Gigantin henkilökunnan keskuudessa.

Jotain konkreettistakin tuosta päivästä jäi käteen nimittäin avajaispäivän hulinoista tehty VHS-tallenne. Av-laitteiden myyjältä löytyy edelleen jopa nauhuri, jolla sitä voi katsella.

Hyvän työilmapiirin ohella jatkuvasti kehittyvä tekniikka on pitänyt Grönvallin 20 vuotta samassa työpaikassa. Ammatissa on pakko oppia koko ajan uutta.

– Kolmen viikon kesäloma ja heti on johonkin laitteeseen tullut uusi ominaisuus.

Katso Yleisradion tv-uutisten juttu Gigantin avajaisista täältä

Miksi juuri Tammisto?

Gigantti avasi ensimmäisen Suomen myymälänsä Tammistoon 16. syyskuuta 1999.

Tuolloin Tammiston nykyisellä kauppa-alueella toimi ainoastaan Keskon omistama Tapsan Isojako ja Seston Etujätti.

Se, että uusi ketju aloitti juuri vantaalaiselta pellolta, oli silloisen toimitusjohtaja Irmeli Rytkösen mielestä hänen päättäväisyytensä ja vantaalaisen virkamieskunnan ansiota.

– Gigantti halusi liikkeen isojen teiden risteykseen, jonne pääsisi helposti autolla ja mahdollisimman näkyvälle paikalle.

Vantaalla toinen vaihtoehto oli Porttipuiston alue, joka sai kannatusta konsernissa.

– Minä sanoin, että vain kuolleen ruumiini yli, Rytkönen naurahtaa ilmeisen tyytyväisenä busines-nenäänsä.

Tammiston osalta asiat etenivät nopeasti, sillä voimassa ollut kaava mahdollisti rakentamisen ja virkamieskunta hoiti asian sutjakkaasti.

Kriteereihin sopivia peltoja oli tutkailtu myös Espoon suunnasta, mutta siellä byrokratia oli hidasta.

Espoon Suomenjoelle Gigantti nousi vasta vuonna 2004.

Rytkönen sanoo, ettei heillä ollut tietoa Tammiston kauppa-alueen muusta rakentamisesta, joka eteni vasta Gigantin tulon jälkeen.

Gigantin jälkeen alueelle tulivat muun muassa Bauhaus (2001), Plantagen (2004), Teboil ja Lidl (2005) Teboil, sittemmin lopettanut Toys”R”Us ja Budget Sport (2006), Tammiston ostospuisto (2007). Avajaistarjousten sekä muiden hintakampanjoiden aiheuttamia asiakas- ja autojonoja on alueelle synnytetty Gigantin tulon jälkeenkin. Mikään muu myymälä ei ole kuitenkaan päässyt vastaaviin lukemiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.