Palkkaa lisää 2 900 e/v – näin paljon ja nopeasti ylempi amk-tutkinto hyödyttää

Y Riitta Ketola

toimitus

Ylempi amk-koulutus voi nostaa työntekijän ansioita jopa tuhansilla euroilla, kertoo laaja Suomessa tehty tutkimus.

Kattavaan rekisteriaineistoon perustuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin ylempien amk-tutkintojen työmarkkinavaikutuksia yksilötasolla.

Tutkimuksen mukaan osallistuminen yamk-tutkinto-ohjelmiin on keskimäärin johtanut korkeampaan ansiotasoon.

Työllisyyden osalta ei havaittu taloudellisesti merkitseviä vaikutuksia, sillä tutkinto tehdään yleensä työssäkäynnin ohella.

Tutkimuksen tehnyt Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) erikoistutkija ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Petri Böckerman sanoo, että koulutus on hyvä investointi.

– Koulutus on hyvä investointi myös ammattikorkeakouluissa, sillä viisi vuotta yamk-koulutuksen aloittamisen jälkeen osallistujien palkkatulot ovat noin 2 900 euroa korkeammat kuin vertailuryhmän tulot, sanoo Böckerman tiedotteessa.

Böckermanin mukaan ammattikorkeakouluista valmistuvien menestymistä työmarkkinoilla voidaan arvioida sekä valmistumisen jälkeisellä työllisyydellä että ansiotasolla.

Lyhyellä aikavälillä yamk-ohjelmien tuotot ovat keskimäärin korkeammat naisilla kuin miehillä ja koulutuksen tuotto on selvästi korkeampi terveys- ja sosiaalialalla kuin kaupallisilla tai tekniikan aloilla.

Työllisyydessä ei ole taloudellisesti merkitseviä vaikutuksia, sillä yamk-tutkinnon suorittaneiden työllisyys on korkealla tasolla jo ennen koulutukseen hakeutumista.

Alle kymmenessä vuodessa Suomeen luotu ammattikorkeakoulujärjestelmä tuottaa nyt vuosittain enemmän korkeakoulutettuja kuin perinteinen yliopistosektori.

Ensimmäiset yamk-tutkinnot suoritettiin vuonna 2004 ja nykyisin määrä on noin 3 000 tutkinta vuosittain.

Labour Economics -lehdessä julkaistun tutkimuksen on rahoittanut Suomen Akatemia ja sen on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa 6-vuotista tutkimushanketta.

Tutkimus on tehty yhdessä Mika Haapasen (Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu) ja Christopher Jepsenin (University College Dublin) kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.