Ristiriita Kivistössä: Rakennuttajat laittavat hankkeita jäihin – Kaupunki kaavoittaa maata 1600 uudelle asukkaalle

Etualalla EKE-Rakennus Oy:n Kivistön Höylän tontti. Tonttivaraukselle on haettu jatkoaikaa. Kivistön Höylän oikealla puolella Kivistön tähden kaava-aluetta, joka on pinta-alaltaan noin 7,8 hehtaaria. Alue rajautuu Kehärataan.  Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaan kaupunki kaavoittaa Kivistöön lisää maata asuinrakentamiselle. Tarkoituksena on saada Kivistön aseman läheisyyteen kahdeksan asuinkerrostalojen korttelia, joihin tulisi uusia koteja 1500–1600 asukkaalle.

Kortteleihin on tulossa asuintalojen lisäksi myös päiväkoti ja kaksi pysäköintilaitosta. Pysäköintitilaa Kivistössä kaivataan, mutta miten on uusien asuntojen, sillä rakennuttaja toisensa jälkeen on laittanut hankkeensa Kivistössä jäihin.

Kivistön puretun koulun tontille asuntorakentamista suunnitteleva Rakennusyhtiö SRV haki tonttivaraukselleen jatkoaikaa Jatkoajan hakemisen syyksi SRV mainitsi, ettei Kivistössä ennakkomarkkinoinnissa olleen kohteen kysyntä ollut toivotunlaista. Asunnot eivät menneet kaupaksi, vaikka kyseessä olivat "kohtuuhintaiset, vapaarahoitteiset omistusasunnot".

Nyt lisäaikaa tonttivaraukselleen hakevat kaksi muuta rakennuttajaa: EKE-Rakennus Oy ja Fira Oy. Myös Firan varaukset ovat Kivistöstä puretun koulun tontilla.

Fira Oy:n asuntorakentamisen johtaja Topi Laine kommentoi jatkoajan hakemisen syyksi sen, etteivät kuviot ole edenneet niin, että rakentamista voitaisiin vielä aloittaa.

– Katsomme rauhassa kokonaisuuden uudestaan, kommentoi Laine.

Kaupungin ratkaisu kaavoittaa tässäkin tilanteessa lisää maata asuntorakentamiselle saa Laineelta kehuja. Ratkaisu osoittaa hänen mielestään pitkäjänteisyyttä suunnittelussa.

– Kivistössä on juuri tällä hetkellä paljon asuntotuotantoa vapaana, mutta alue on mielenkiintoinen. Mitä enemmän alueella on asukkaita, sitä kiinnostavampi alue on palveluntarjoajille.

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Pirjo Ala-Kapeen (sd.) mielestä uusien asuinkortteleiden kaavoittamisessa ei ole mitään ihmeellistä. Hänen mielestään pahinta olisi, jos Kivistön kehittäminen pantaisiin jäihin, eikä uutta maata kaavoitettaisi rakentamiselle.

– Meillä on Vantaallakin esimerkkejä siitä, että suunnittelu tyssää. Niin kävi esimerkiksi Havukoskella, jossa oli pohjalla suuri suunnitelma, mutta se jäi tyngäksi.

Ala-Kapeen mielestä on hyvä muistaa, ettei kaavoittaminen tarkoita sitä rakennushankkeiden lähtemistä välittömästi liikkeelle.

– Se on kuitenkin palveluntarjoajille signaali, että aluetta kehitetään.

EKE-Rakennuksen tontti on varattu vapaarahoitteiseen omistusasuntotuotantoon ja puukerrostalorakentamiseen. Kivistön puistotien läheisyyteen, osoitteeseen Akaattikuja 1, rakennettava puukerrostalo on jo ennakkomarkkinoinnissa. Tonttivaraukselle on haettu jatkoaikaa, koska toivottua asuntojen ennakkovarausastetta ei ole saavutettu.

– Kivistössä on tällä hetkellä uudisasunnoista ylitarjontaa. Siitähän on ollut paljon mediassakin, toteaa EKE-Rakennuksen tekninen johtaja Pasi Heikkonen

Hänkään ei ole Kivistön tilanteesta kuitenkaan huolissaan.

– Uskomme, että paikallinen markkinahäiriö poistuu vuoden sisällä.

VantaanSanomat uutisoi toukokuussa, että Kivistössä on myymättä satoja uusia asuntoja.

–  Markkinat löivät Kivistössä yli, totesi maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä tuolloin.

Torstaina Oikotie.fi-palvelussa oli myynnissä noin 300 Kivistössä sijaitsevaa, vuoden 2017 jälkeen valmistunutta tai ennakkomarkkinoinnissa olevaa kerrostaloyksiötä tai -kaksiota.

Kivistön tähti

Kivistöntähden kaava-alueelle tulisi monimuotoisia asuinkortteleita, päiväkoti, kaksi pysäköintilaitosta, lähivirkistys- ja puistoalueita sekä katualueita.

Alue sijaitsee Kivistön keskustassa, pääosin kehäradan eteläpuolella.

Kaava mahdollistaa kahdeksan asuinkerrostalojen korttelialuetta, joissa kerrosluvut vaihtelevat viidestä kahdeksaan.

Alueelle tulisi myös liiketiloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 9. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 12. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 13. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 14. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 15. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.