"Kun pääsen viikoksi pois koulusta, olen saanut numeroita ylöspäin" – Vantaan yläkoululaisia käy työharjoittelussa Michelin-ravintolassa

Maailma avoinna. Rosaliina Yacoub toivoo pääsevänsä tänä syksynä työharjoitteluun Unicefille. Veeti Manninen haaveilee lentokoneasentajan koulutuksesta yläkoulun jälkeen. Marika Lumme

Marika Lumme

Lehtikuusen koulun 9. luokkalainen Rosaliina Yacoub kävi viime lukuvuoden aikana neljässä eri työpaikassa harjoittelussa. Harjoittelupaikkoina oli muun muassa Suomen Kansallisooppera ja Studio Elite, joissa Yacoub oli viikon ajan. Yacoubia kiinnostaa showbisnesala ja hänen haaveilee pääsevänsä Sibelius lukion tanssilinjalle.

Koska tulevaisuuden unelma-ammatti on jo mielessä, hän haki viime syksynä Teppo-opetukseen, jossa kasi- ja ysiluokkalaiset saavat vierailla työharjoitteluissa lukuvuoden aikana.

– Äiti näki haun Teppoon ja innostuin, koska haluan kerätä kokemuksia, hän kertoo.

Yacoub kertoo oppineensa työharjoitteluissa muun muassa asiakaspalvelua. Työharjoittelun kautta avautui myös kesätyöpaikka.

Lehtikuusen koulun Teppo-ryhmässä on 33 oppilasta, jotka kukin käyvät yläkoulua omilla luokillaan aivan normaalisti. Teppo-oppilaat työskentelevät työpaikoilla tietyillä viikoilla. Lisäksi ryhmällä on oma Teppo-opo Mari Nilsen, joka antaa tukea ja muun muassa vierailee työpaikoilla.

Teppo-opetukseen on haku, jossa katsotaan nuoren sekä perheen motivaatiota sitoutua kouluun sekä työharjoittelujaksoille.

9. luokkalainen Veeti Manninen lähti mukaan viime syksynä Teppo-ryhmään saadakseen lisää motivaatiota koulussa käyntiin.

– Kutosella mulla oli vielä hyvät numerot, mutta yläkoulussa ne ovat laskeneet. Nyt kun pääsen viikoksi pois koulusta, motivaatiota koulunkäyntiin on tullut lisää ja olen saanut numeroita ylöspäin. Eikä ole tullut enää myöhästymisiä, Manninen sanoo.

Manninen on ollut töissä Prismassa ja rengasliikkeessä.

– Se on ollut hauskaa ja oppimisen iloa, hän sanoo.

Viime kevään aikana kaksi vantaalaisnuorta pääsivät Teppo-opintojen kautta työskentelemään Helsingissä sijaitsevassa Michelin tähtiravintola Olossa. Pekka Terävä Olo Groupista sanoo yhteistyön Vantaan kaupungin kanssa lähteneen sattumalta tuttujen kontaktien kautta. Terävän mukaan kokemukset ovat positiiviset ja myös syksyn aikana yläkoululaisia pääsee tutustumaan ravintolamaailmaan.

Terävä kokee, että tärkeintä työssäoppimisessa on se, että nuori saa ymmärryksen alasta.

– Työssä oleminen vahvistaa nuoren ajatusta onko tämä hänen juttunsa, Terävä sanoo.

Nuoret ovat olleet kahden viikon jaksoja töissä. Työaika on ollut noin neljä tuntia. Työtehtävät vaihtelevat salaatinpesemisestä loppusiivoukseen.

Olon keittiössä on töissä samaan aikaan kymmenkunta ammattilaista, joten Terävän mukaan nuorten ohjeistajia riittää.

– Meillä on käsityöammatti ja vuoropäälliköt seuraavat tarkasti myös oman väen työntuloksia, joten nuorten ohjaaminen menee siinä samalla, hän kertoo.

Terävän mukaan ravintola haluaa tarjota jatkossakin Vantaan Teppo-oppilaille mahdollisuuden työssäoppimiseen.

– Idea on mielestäni huippu. Nuori saa aivan uuden kokemuksen yhteenkuuluvuudesta työelämän kautta. Uskon, että tällä on merkitystä esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisemisessä, Terävä sanoo.

Hakunilanrinteen päiväkodissa on on ollut tänä vuonna kolme Lehtikuusen koulun Teppo-oppilasta kahden viikon mittaisissa työharjoitteluissa. Päiväkodin varajohtaja Kirsi Pennanen sanoo yläkoululaisten työllistämiseen olleen tähän saakka hyvä kokemus.

– Lähdemme nuoren kanssa liikkeelle hänen omista vahvuuksistaan ja mietimme työtehtäviä sen ympärille. Jos nuori on esimerkiksi urheilullinen ja tykkää pallopeleistä, hän saa toteuttaa niitä. Lisäksi työpaikan pelisäännöt käydään heti aluksi läpi, Pennanen selvittää.

Nuoret ovat olleet esiopetusryhmässä, jossa ryhmän kasvattajat ohjaavat teppolaista.

– Ohjeistaminen menee samalla kun ohjeistetaan pieniä lapsia. En ole kokenut tätä työllistäväksi. Jos ajatellaan asioista positiivisesti, ei tule ongelmia, Pennanen sanoo.

Jos työpaikan pelisäännöistä ei pidetä kiinni, niistä puhutaan avoimesti nuoren kanssa.

– Välillä on jouduttu puuttumaan, jos on ollut paljon myöhästelyjä tai poissaoloja ilman ilmoitusta.

Pennanen tietää lasten tykkäävän nuorista valtavasti.

– He jaksavat leikkiä hippaa ja piilosta. He ovat saaneet myös keksiä uusia innostavia keinoja, joilla vaikkapa uloslähtemisestä saadaan joutuisampaa, Pennanen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut