Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaispariskunnan konsertti-ilta päättyi niljakkaasti – keräsivät kotimatkalla liki 2 kiloa "tappajaetanoita"

Metsolassa asuva Santalahden pariskunta oli palaamassa viime lauantaina Tikkurilan Kirjastopuiston ilmaiskonsertista polkupyörillä, kun he kohtasivat yllättävän näyn.

Kymmeniä espanjansiruetanoita eli niin sanottuja tappajaetanoita liikehti Kulomäentien ja Siilireitin risteyksen tienoilla.

– Etanoita oli Kulomäentien reunassa noin 20 metrin matkalla.

Jukka Santalahti arvelee paikan toimineen etanoille jonkinlaisena kulkureittinä lähipuutarhoihin. Osa etanoista näytti olevan tien laidassa parittelupuuhissa.

Roskien keräämistä varten pariskunnalla on pyöräillessä aina mukanaan pussi ja hanskat. Niinpä he alkoivat noukkia erityisen haitalliseksi vieraslajiksi määriteltyjä limapötkylöitä pussiin.

Kolmen vartin keräämisellä etanoita kertyi noin 250 kappaletta. Tappajaetanoiden mukana pussiin päätyi paikalle osuneet lehtokotilot.

Kaikkiaan limaista saalista kertyi lähes kaksi kiloa.

Kotiin päästyään Santalahdet kippasivat saalinsa isoon muoviseen keksilaatikkoon etikkakylpyyn.

– Noin kolme desiä etikkaa, purkki kiinni ilmastointiteipillä ja sekajätteeseen, Jukka Santalahti kertoo etanoiden tuhoamiseen päättyneestä konsertti-illasta.

Santalahdet kertovat keränneensä aiemmin kotiloita mökkipaikkakunnallaan.

Vantaalla he eivät ole aiemmin nilviäisten perässä olleet.

Lähipäivinä pariskunta aikoo etanajahtiin uudestaan. Tarkoituksena on käydä tutkimassa samainen etanoiden suosima kadun reunus.

He kannustavat myös muita "limanuljaskoiden" perään, jotta tuhoa aiheuttava ja helposti lisääntyvä nilviäiskanta saataisiin taltutettua.

– Hanskat on syytä olla etanoita kerätessä. Espanjansiruetanat ovat limaisempia kuin tavalliset etanat. Lisäksi niiden limassa voi olla bakteereja.

Ensimmäiset havainnot espanjansiruetanoista ovat vuodelta 1994.

Nyt lajia on tavattu noin 300 eri paikasta aina Rovaniemen ja mahdollisesti jopa Kittilän tienoille saakka.

Espanjansiruetanalle kelpaa puutarhojen monenlainen ravinto ja se voi aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä. Se syö koriste- ja hyötykasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita.

Lisäksi tappajaetanoiksikin kutsutuille niljakkuuksille maistuu eläinten raadot ja kuolleet lajitoverit.

Espanjansiruetanan erittämä lima voi sisältää bakteereita, jotka voivat olla haitallisia sekä ihmisille että kotieläimille.