Liikunta vähentää astmalääkityksen tarvetta, osoittaa suomalaistutkimus – vaikuttaa varsinkin nuoriin, naisiin ja tupakoimattomiin

Kuvituskuva. Hanna Marjanen

toimitus

Astmaatikkojen ei tarvitsekaan välttää hengästyttävää liikuntaa. Säännöllinen kuntoliikunta nimittäin parantaa aikuisten astman tasapainoa, todetaan Oulun yliopiston tutkimustiedotteessa.

Tutkimuksessa havaittiin, että kuntoliikunta vähentää astmaatikkojen hengenahdistusta ja keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tarvetta. Tutkimus tehtiin Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksessa (CERH).

– Aiemmin astmaa sairastaville on suositeltu, että he välttäisivät voimakasta hengästymistä aiheuttavaa liikuntaa sen mahdollisesti provosoimien hengitystieoireiden vuoksi. Ennen tätä tutkimustamme liikunnan vaikutuksista astman tasapainoon ei löydetty tutkimustuloksiin perustuvaa näyttöä, tutkimuksen johtaja, keuhkosairauksien tutkimusprofessori Maritta Jaakkola sanoo Oulun yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan säännöllinen kuntoliikunta parantaa aikuisten astman tasapainoa ja vähentää astmalääkityksen tarvetta. Astman tasapainolla tarkoitetaan oireettomuutta, keuhkojen normaalia toimintaa ja sitä, että astma ei haittaa normaalia elämää.

– Astman tasapainoa parantava vaikutus oli selvimmin todettavissa nuorilla, naisilla ja tupakoimattomilla. Lisäksi säännöllisestä liikunnasta näyttivät hyötyvän eniten normaalipainoiset ja ennen tutkimuksen liikuntainterventiota vähiten kuntoliikuntaa harjoittaneet astmaatikot, tiedotteessa todetaan.

Astman tasapaino parani 131 henkilön suuruisessa testiryhmässä liikunnan avulla 62 prosentilla osallistujista. Vertailuryhmässä kohentumista todettiin vain 39 prosentilla.

Interventioryhmä osallistui yksilöllisesti suunniteltuun, 24 viikkoa kestäneeseen liikuntaohjelmaan, johon kuului vähintään 30 minuuttia aerobista liikuntaa ainakin kolmesti viikossa, sekä lihasharjoituksia ja venyttelyä kahdesti viikossa, tiedotteessa todetaan.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut