Antti Rinne varoittaa konservatismin noususta ja arvostelee Yhdysvaltoja – "Suomen on vastattava päättäväisesti "

Pääministeri Antti Rinne (sd.) Agata Anttonen

Mikko Välimaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) varoittaa tasa-arvoa vaarantavan konservatismin noususta maailman eri kolkissa.

Hän nosti Suomen suurlähettiläille pitämässään puheessa varsin voimakkaasti esille myös Yhdysvaltain kehityksen. Kiinasta ja Venäjästä pääministeri puhui sovittelevammin.

Rinne sanoi Suomen suurlähettiläille pitämässään puheessa maanantaina, että uusi hallitus haluaa ulkopolitiikassa puolustaa tasa-arvoa ja naisten ja tyttöjen asemaa.

– Lähestymme maailmaa vahvan arvopohjaisesti. Tämä tarkoittaa uudenlaista uskallusta puolustaa oikeusvaltiota. Tämä tulee näkymään kehityspolitiikassa ja turvapaikkapolitiikassa, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan uudenlainen konservatismi nostaa päätään ja vaarantaa naisasialiikkeen saavutuksia, joita on luultu jo pysyviksi.

Rinne ei suoraan yksilöinyt, millaisen konservatismin hän näkee tasa-arvon uhkaajaksi. Poliittisessa vasemmistossa konservatiivisuuden on nähty kumpuavan kansallismielisten puolueiden noususta Euroopassa ja presidentti Donald Trumpin politiikasta Yhdysvalloissa.

Kansallismieliset puolueet taas ovat katsoneet, että konservatiiviset arvot saavat uutta jalansijaa kasvavan muuttoliikkeen myötä.

Suomen lähinaapurin Venäjän Rinne mainitsi puheessaan 12 kertaa. Kritiikkiä saivat Venäjän toimet Ukrainassa, joskaan yksityiskohtia toimista pääministeri ei maininnut.

Rinne korosti Suomen Venäjän-politiikan olevan linjassa muiden länsimaiden politiikan kanssa.

– Suomen Venäjä-politiikka perustuu EU:n Venäjä-politiikkaan ja pidämme kiinni EU:n periaatteista, joita itse olemme olleet laatimassa.

Rinne totesi kahteen otteeseen Suomen toivovan, että Venäjä pyrkisi dialogiin ja ratkaisuihin.

Huomattavasti tomerampaa kritiikkiä Rinne antoi Yhdysvalloille.

Vaikka Yhdysvallat onkin Suomelle ja EU:lle tärkeä kumppani, on se haastanut Rinteen mukaan kansainvälistä järjestelmää niin ilmastopolitiikassa, ihmisoikeuksien puolustamisessa kuin vapaakaupassa.

– Haaste ulottuu monille muillekin tärkeille aloille seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista lähtien. Suomen ja Euroopan unionin on vastattava Yhdysvalloille kuitenkin päättäväisesti ja kärsivällisesti, luopumatta omista lähtökohdistamme, Rinne linjasi.

Rinne katsoi uuden hallituksen aloittaneen työnsä toisenlaisessa kansainvälisen politiikan ilmapiirissä kuin edeltävän hallituksen.

Jännitystä aiheuttaa Rinteen mukaan nyt suurvaltain vastakkainasettelu, jossa EU ei saa jäädä passiiviseksi, päämisteri sanoi.

–  Kilpailua käydään tällä hetkellä ylivoimaisesti kahden suurimman talousmahdin, Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Viestimme maailmalla on oltava, että olemme Euroopassa ymmärtäneet tämän kehityskaaren.

Kiinan päämisteri mainitsi viisi kertaa varsin varovaisessa sävyssä. Hän ei esimerkiksi käsitellyt maailmaa parhaillaan kuohuttavia Hongkongin jättimielenosoituksia.

– Kiinan nousun vaikutukset ulottuvat laajasti kansainvälisiin suhteisiin, monenkeskiseen järjestelmään ja yhteiskuntiemme eri aloille. Euroopan unionin tulee edelleen vahvistaa yhtenäisyyttään ja itsenäistä politiikkaansa suhteessa Kiinaan, Rinne sanoi.

Tasa-arvon ohella Rinne korosti oikeusvaltioperiaatteen vaalimista. Euroopan unionissa on arvosteltu voimakkaasti etenkin Unkarin ja Puolan oikeusvaltiotilannetta, mutta Rinne ei näitä suoraan maininnut.

Rinne korosti, että EU on arvoyhteisö ja jäsenmaiden on kunnioitettava ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia sekä vaalittava vapautta, kansanvaltaa, tasa-arvoa ja oikeusvaltiota.

– Suomella on puheenjohtajavaltiona nyt erityinen vastuu huolehtia siitä, että unionin arvoperustaa ei murenneta. Haluamme puheenjohtajakaudellamme vahvistaa oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen arviointia ja valvontaa, Rinne sanoi.

Rinne noteerasi myös maailmantalouden heikkevän suunnan, jota Britannian mahdollinen brexit voi pahentaa.

–  Kauppakiistoissa on tullut esille pysyvämpi riski. Näköpiirissä olevaan talouskehitykseen on varauduttu hallitusohjelmassa hyvin. Suhdanteisiin reagoidaan aktiivisella finanssipolitiikalla, Rinne puolusti hallituksensa ohjelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 3. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 4. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 5. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 14. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 15. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 6. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 7. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 10. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 11. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 14. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 15. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.