Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen tunnetaito-ohjaaja: Itkemistä ei kannata hävetä, vaan valjastaa se voimavaraksi – Syyskuussa alkaa kurssi

Osaatko itkeä? Kehtaatko itkeä? Hyvä olisi osata ja kehdata. Siitä saa nimittäin voimaa ja se purkaa stressiä.

Jos itkemisen taidot ovat kateissa, sitä voi opetella vantaalaisen tunnetaito-ohjaaja, sosionomi Tuisku Virolaisen vetämässä Itku voimavarana -työpajassa. Se pidetään syyskuussa Vantaan opistotalossa Tikkurilassa.

Työpajassa itketään yhdessä erilaisia menetelmiä, kuten laulua, käyttäen.

– Laulu kulkee tunteiden ja järjen välimaastossa, Virolainen selittää.

Surua, murhetta ja ahdistusta voi olla helpompi purkaa, kun laulaa sen omin sävelin ulos. Se muistuttaa itkuvirsien laulamista.

Virolaisen mukaan itkua voi milloin tahansa houkutella myös vaikkapa räppäämällä, kirjoittamalla ja luonnossa kulkemalla. Puhuakin voi, mutta Virolaisen mielestä puhe voi viedä ”liikaa sivuun”.

Mitään ”itkemispakkoa” kurssilla ei kuitenkaan ole.

– Kaikki eivät välttämättä itke. Se on yksilöllistä.

Itkupiirissä voi jakaa murheitaan sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu. Jos ihmisellä on käynnissä jokin akuutti kriisi, työpaja ei ole oikea paikka.

– Se ei ole terapiaa, vaikka se on terapeuttista, Virolainen sanoo.

Moni onkin käynyt terapiassa ennen itkutyöpajaan tuloa ja työstänyt tunteitaan. Se ei kuitenkaan ole edellytys kurssille osallistumiseen.

Itkupiirissä voi liikkua intuitiivisesti tai pyytää, että joku koskettaa. Itkemistä saattaa auttaa, että laittaa kädet tai huivin kasvoille.

Henkisen vahvistumisen ja stressin purkamisen ohella itkemisestä on muutakin hyötyä.

–  Jos pystyy kokemaan aidot, vaikeat tunteet, niin silloin voi kokea myös ne hyvät tunteet syvällisemmin. Aistitkin herkistyvät.

Itkemällä voi etsiä surua ja murhetta myös fyysisesti ja lisätä kehotuntemustaan. Virolaista harmittaakin, että itkemisestä opitaan pois lapsuuden jälkeen ja itkemistä hävetään turhaan.

Kun on oikein kunnolla itkenyt, olo tuntuu puhdistuneelta.

– Se on paluu läsnäoloon.

Virolainen itse on saanut itkemisestä apua muun muassa unettomuuteen ja jopa flunssaan, kun on antanut nesteiden virrata ja mikrobien poistua hengitysteistä.

Työpajassa käydään lopuksi palautekeskustelu.

– Usein itkun jälkeen tulee nauru tai itkunaurua, Virolainen tietää.

Aikuisopiston Itku voimavarana -työpaja Myyrmäen Myyringissä (Liesitori 1) 14.9. klo 14–20. Kurssimaksu 22 e. Ilmoittautumiset ilmonet.fi ja lisätiedot tunnetaitojakaikille@gmail.com