Vantaalaisen Pertin, 72, verstas on uskomaton aarreaitta – 60-luvun koneilla valmistuu ovet omista puista

Kiira-myrskyn taivuttamista puista valmistuu parhaillaan Pertti Nurmelan verstaassa ovet. Hänen vertsaallaan käy silloin tällöin nuoria rakennusalan ammattilaisia tutustumassa entisajan koneisiin ja työkaluihin. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaalaisen Pertti Nurmelan, 72, omakotitalon vieressä sijaitsee miehen oma verstas, jonka ovien takana on uskomaton näky. Kattoon ja seinille on ripustettu valtava määrä vanhoja esineitä, valtaosin työkaluja. Verstaassa yhdistyvät Nurmelan kaksi harrastusta: puutyöt ja vanhojen tavaroiden keräily.

– Haluan oppia koko ajan uutta. Se on se juttu. Kun olen tehnyt kerran jonkun tavaran, en tee sitä toista kertaa, koska se on jo nähty, Nurmela kertoo.

Verstaasta kuuluu nikkarointia ja työkoneiden hyrinää päivittäin.

– Vielä töissä ollessani työskentelin verstaassa kello 23 asti. Nykyään lopetan jo kello 19.

Nurmela on tehnyt muun muassa kanootin, kiesit, puusukset ja lähes kaikki oman kodin huonekalut.

– Sisustussuunnittelija piirsi huonekalujen mallit noin suunnilleen. Minä tein ne, hän kertoo.

Pertti Nurmela ei luovu verstaastaan, vaikka muutto omakotitalosta joskus tulisi. Harrastus on hänelle elämäntapa ja tärkeää mielenterveydelle. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Nurmela valmistaa työnsä puun kaadosta koristeluihin asti itse. Puut tulevat omasta pienestä metsästä. Kiira-myrskyn taivuttamista puista hän tekee parhaillaan ovia.

Yksi eniten opettavista töistä ovat olleet tuttavalle tehdyt pyöreät portaat kaiteineen.

– Minua kiinnosti kuinka ihmeessä puun voi saada kaartumaan tuolla tavalla. Etsin tietoa, opiskelin ja lopulta onnistuin. Ne olivat Ylästön ensimmäiset pyöreät portaat, hän sanoo.

Verstaan työkoneet ovat 1960-luvun ammattilaiskoneita ajalta, jolloin mies itse oli vielä työelämässä.

– Vanhoja koneita, mutta toimivia, hän painottaa.

Nurmela työskenteli yli 45 vuoden ajan Helsingin rakennusvirastossa. Nurmelan ura vei mittakirvesmiehestä kouluttajaksi ja työnjohtajaksi. Hän oli mukana kehittämässä oppisopimuskoulutusta nykyiseen Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staraan. Oppisopimuskoulutuksen historiasta tehdään parhaillaan kirjaa, johon Nurmela kertoo antaneensa muistojaan sekä useita mapillisia tietoa.

Pertti Nurmelalla on useita vitriinejä täynnä entisajan työkaluja. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Nurmelalla on verstaassaan oma kirjasto.

– Siinä on rakennusalan oppikirjoja 1965-luvulle asti. Sen tältä puolen en tarvitse mitään, hän sanoo.

Vaikka Nurmela on viettänyt eläkepäiviä jo useamman vuoden, käy hänen verstaallaan koneisiin ja työkaluihin tutustumassa nuoria rakennusalan ammattilaisia.

– Ala on muuttunut valtavasti, on kaikenmaailman 3D-juttuja. Nuoret eivät monesti tiedä entisajan työkaluja nimeltä.

Vanhat työkalut ja sadat muut esineet hän on hankkinut muun muassa kirpputoreilta. Keräilyharrastuksesta hän innostui todella 1980-luvulla.

– 1990-luvun laman jälkeen oli hyvin tarjolla tavaraa. Enää on vähemmän.

Verstaan katto on keräilijän paratiisi. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Osa Nurmelan kokoelmasta on ollut esillä muun muassa Fiskarsissa.

– Minulla on paha tapa säästää kaikki. Vaimo vei vanhan villapaitani roskikseen ja ihmetteli kun se oli taas ylläni. Sanoin, että minä olin se, joka vei roskiksen.

Villapaita päätyi Nurmelan mukaan roskikseen myös uudelleen, tällä kertaa kaurapuurot hihassa. Nurmela pesi paidan ja laittoi kaappiin.

Nurmelan lapsuudenkoti on aivan lähellä nykyistä omaa kotia, joten Vantaan puiston metsissä on ollut Nurmelan rakentamia majoja ja käpylehmiä. Hän on tykännyt pikkupojasta lähtien puuhastella.

– Joku on sanonut, että olen taitava. Se ei pidä paikkaansa. Minä olen vain kiinnostunut, hän napauttaa.

Vasaroita riittää Pertti Nurmelan verstaassa. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Verstaastaan mies ei luovu, vaikka muutto omakotitalosta joskus tulisi. Harrastus on elämäntapa ja tärkeää mielenterveydelle.

– Päässäni pyörii koko ajan joku projekti, joka pitää mielen virkeänä. Minua eivät ukkokerhot kiinnosta. Vaimo yritti aluksi tulla tänne siivoamaan, mutta ei päässyt, hän naurahtaa.

Kun Nurmela ei ole verstaassaan, hän tekee pihatöitä tai treenaa höpö-triathloniin.

– Joka kesä vedän oman triathlonin, jossa uin Kaitalammessa 1,5 kilometriä, pyöräilen 40 kilometriä ja juoksen 10 kilometriä. Kisaan yksin omaksi iloksi, mutta kirjaan kyllä ajat ylös.

Osa Pertti Nurmelan työkalukokoelmasta on ollut esillä muun muassa Fiskarsissa ja Tek- Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Lopuksi esittelyn ansaitsee Nurmelan leikillisellä otteella tekemäpuu, jossa on minikokoisia pönttöjä. Mutta keitä siellä asustaakaan?

– Vasemmalla ylhäällä asuu latinaksi cossus cossus eli puuntuhoojan toukka metallisessa pöntössä. Sen alapuolella asuu kärpänen ja metallipöntössä tulikärpänen. Keskellä asuvat mäkäräinen, hyttynen ja joulukärpänen, jolla on tähti pöntössään. Oikealla puolestaan pikkuruisessa pöntössä on banaanikärpänen ja alapuolella baarikärpänen, jolle suuaukko tehty sileämmäksi sujuvaa kotiin saapumista varten. Alimpana asuu kakkakärpänen, jolla on kakanpoistoaukko alhaalla.

Nurmelan töitä on esillä Katrinebergin kartanossa elokuun loppuun asti kestävässä näyttelyssä, jossa on esillä entisajan leluja ja käyttöesineitä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut