Suuri terrierinäyttely kokoaa Hakunilaan tuhat koiraa – Ylästössä näyttelykehään valmistautuu "hieno mies", 2-vuotias skotti

Pia Windille koirat ovat ensisijaisesti lemmikkejä ja perheenjäseniä. Sylissä on Dodo, vasemmalla Maxim ja oikealla emäntänsä kainalossa Demi. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Ylästössä asuva Pia Wind istuu pihaportaalla skotlanninterriereidensä kanssa huolettomissa tunnelmissa, vaikka kohta on vipinää tiedossa. Porukan nuorin, eli Maxim, 2 v, pitää saada näyttelykuntoon. Se osallistuu viikon päästä Hakunilassa järjestettävään mittavaan terrierinäyttelyyn.

– Hieno mies, hellittelee Wind kannustavasti energistä junioria. Tasapuolisesti emäntänsä huomiota saavat myös kaksi muuta skottia, 5-vuotias Dodo ja korvistaan jo kokonaan harmaantunut 11-vuotias Demi, narttuja molemmat.

Lähes koko ikänsä koiria omistanut ja kasvattanut Wind sai ensimmäisen kokemuksensa näyttelykehistä jo pikkutyttönä. Koira oli rottweiler, koska hänen isänsä oli rotuun tykästynyt. Tuomari suitsutti niin koiran kuin sen esittelijänkin erinomaisuutta.

– Siitä ilosta tämä näyttelyhomma sitten jäi päälle, Wind nauraa.

Vuonna 1968 hän sai ihka ensimmäisen oman koiransa. Se oli skotti ja sen jälkeen suhde rotuun on ollut katkeamaton, kasvattamisen Wind aloitti jo 1970-luvulla.

– Julmetun lyhyistä jaloistaan huolimatta skotti on jämäkkä rakenteeltaan. Se on suuri koira pienessä koossa, iso sisuskalujaan myöten. Se on myös luonnikas, ei mielistele koko ajan ja sillä on oma tahto. Joskus se on vähän raivostuttavankin omapäinen, Wind luonnehtii kiintymyksen kohdettaan.

Kasvatus on Windille harrastus, johon yhdistyy luontevasti tiivis näyttelyissä käynti. Hän trimmaa koiransa itse.

– Se on hyvin fyysistä hommaa ja ihan karvan päälle nyppimistä, kun mennään isoihin näyttelyihin. Trimmaamalla voi vahvistaa koiran hyviä puolia ja peittää pikkuvikoja.

Koirat ovat silti ensisijaisesti rakkaita lemmikkejä ja perheenjäseniä.

– Jokainen koira on yksilö, sisaruksissakin voi olla totaalisen eri luonteita, Wind sanoo.

– Taannoin minulla oli samasta pentueesta kaksi siskosta. Sandra tuijotti tunnin verran sentin mittaista mittarimatoa ja heilutti sille häntää, kun taas sen sisar jahtasi tappomeiningillä harakoita ja kyyhkysiä.

Koirista on ollut apua myös vaikeissa tilanteissa, kuten leikkaushoitoa vaatineesta sairaudesta toipumisessa.

– Istuin hiljattain pentuja saanut emokoira kainalossa, luin kirjaa ja välillä katselimme yhdessä pihassa peuhaavia pentuja. Se oli niin terapeuttista, että ei ole tosikaan. Äitikoira piti myös minusta huolta.

Luopumiseen vuosikymmenetkään eivät totuta.

– Viime kesänä kuoli Sandra. Kyllä se oli aivan kauhea paikka.

Suurtapahtuma

Suomen Terrierijärjestö järjestää kaikkien terrierirotujen erikoinäyttelyn Hakunilan urheilupuistossa la 24.8.

Arvostelut kehissä alkavat klo 10 ja loppukilpailut noin klo 15.30. Näyttely huipentuu parhaan koiran valintaan.

Tapahtuma lukeutuu maailman suurimpiin ja siihen osallistuu yli 1000 koiraa, joista osa tulee ulkomailta.

Mukana on myös harvinaisia terrierirotuja, kuten amerikankarvatonterrieri, amerikankääpiökettuterrieri, amerikanrottaterrieri, andalusiarottakoira biewerinterrieri js tenterfieldinterrieri. Staffordshirenbullterriereitä on ilmoitettu näyttelyyn lähes 150. Arvostelemassa on tuomareita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Virosta, Irlannista, Isosta-Britanniasta ja Ukrainasta.

Terri-Eri 2019 on Suomen Terrierijärjestön päänäyttely. Yhdistys on perustettu 1947.

Tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy, mutta jos ottaa oman koiran mukaan, on pystyttävä näyttämään sen rokotustodistus.

Aiheeseen liittyvää

  1. Nyt tuli suloinen lisäys Tullin remmiin: Ruokakoira Rico nuuhkuttelee matkatavaroita afrikkalaisen sikaruton varalta – aloittaa ensi kesänä 13.8.2019 13:16
  2. Palavatko rahasi koiran punkkiläkkeisiin? Yle: Kalliit lääkkeet turhia useille koirille 25.7.2019 20:30
  3. Koirakouluttaja: Lemmikkien paapominen pitää lopettaa – "Koiraa ei pidä inhimillistää" 16.6.2019 8:10
  4. Lemmikkikoirien suojeluun erityishuomiota hallitusohjelmassa – tätä kaikkea on luvassa 4.6.2019 14:43
  5. Nyt se on todistettu: Ikä ja ihminen muuttavat koiran luonnetta – tässä iässä lemmikki on kaikkein aggressiivisimmillaan 6.4.2019 8:05

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut