Rotat piinaavat Tikkurilassa – "Olen ollut alalla yli 40 vuotta ja tällaista en ole koskaan nähnyt"

Talvikkitien laidalla tehtiin tällä viikolla kivetystä poistetun viheralueen tilalle. Simo Ruohomäki isännöitsijätoimisto Maikoskelta ei ole 40-vuotisen uransa aikana kokenut vastaavaa rottaongelmaa. Marika Lumme

Marika Lumme

Tikkurilassa painitaan suuren rottaongelman kimpussa.

– Olen ollut alalla yli 40 vuotta ja tällaista en ole koskaan nähnyt, kertoo Simo Ruohomäki Isännöitsijätoimisto Maikoskesta.

Ruohomäellä on hoidettavanaan useampi kiinteistö Tikkurilan alueella, joista Peltolantie 2:ssa sijaitseva Tikkurilan kauppatalo kärsii rottaongelmasta laajimmin.

– Epäilen, että Peltolantien työt ovat saaneet rottapesueet liikkeelle. Lisäksi kyseessä lienee hyvin iso populaatio, Ruohomäki arvelee.

Kuollut rotta makasi Talvikkitiellä sijaitsevassa viherlaatikossa tällä viikolla. Samassa laatikossa on myös ansa. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Havaintoja rotista on tullut Ruohomäelle niin kiinteistössä toimivilta yrittäjiltä kuin heidän asiakkailtaan. Jo viime vuoden puolella on Ruohomäen mukaan laitettu ensimmäisiä sähköisiä pyydyksiä kiinteistön seinustalle. Keväällä pyydyksiä lisättiin, mutta kesän aikana tilanne on pahentunut edelleen. Kiinteistön ulkoreunustalla on tällä hetkellä kolme sähköistä ansaa ja viisi myrkkyansaa.

– Meillä on kaksi alan liikettä tuhoamassa rottia, Ruohomäki selvittää.

Viheristutukset ovat rottien suosiossa. Rottien tekemien reikien keskellä on ansa. Tällä viikolla viherlaatikossa oli myös kuollut rotta. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Tikkurilan kauppatalossa sijaitsee useita liikkeitä muun muassa ravintola Shamrock. Loukkujen lisäksi kiinteistön seinustalla sijaitseviin roskiksiin on asennettu metallisia suojia, jotta rotat eivät pääsisi roskiksiin.

– Osaan jäteastioista on myös tehty otsonointi, jonka hajun pitäisi karkottaa rottia tai niiden pitäisi kuolla, jos ne menevät pohjalle.

Rottatutkijan mukaan rotat käyttävät joukkovoimaa jyrsiessään reikiä paksuun muoviin. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Yhdessä roskiksessa oli tälläkin viikolla rottien syömä reikä, josta siimahännät ovat päässeet jätteiden kimppuun.

– Näitä reikiä koitamme paikkailla. Samoin kiinteistön seinustan kaikki reiät tullaan paikkaamaan.

Rottien vuoksi Talvikkitien puolella sijainnut viheralue on poistettu. Tällä viikolla tilalle laitettiin kivetys.

– Lisäksi käymme parhaillaan Shmarockin kanssa neuvotteluja heidän terassistaan, jonka pohja tulisi asfaltoida. Toivomme, että pääsemme työhön jo syyskuun aikana. Samalla asfaltoidaan talon reunustaa. Rotat ovat todennäköisesti pesiytyneet alapohjan alle, hän sanoo.

Jäteastioihin on asennettu metalliset palat, jotta rotat eivät pääse sisälle. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Syksyn aikana Ruohomäen mukaan on tarkoitus tehdä myös likaviemäreiden myrkytys.

– Yhtenä toimenpiteenä olemme vielä miettineet, että alapohjaan tehdään luukut timanttisahauksella, jolloin päästäisiin käsiksi rottien pesiin, jotka voitaisiin siten myrkyttää.

Rotat vilisevät ulkona erityisesti hämärän aikaan ja viihtyvät ruokaravintoloiden ja -kioskien luona. Sisätiloissa oleilevista rotista ei ole Ruohomäen mukaan tullut tietoa.

– Hämmästyttävän hitaasti nämä eri toimenpiteet vaikuttavat ongelmaan. Olisin odottanut, että asia olisi ratkennut nopeammin.

Rottahavaintojen lisääntyminen Vantaalla voi kertoa myös siitä, että lumettomana talvena rottia on helpompi havaita, terveydensuojelutarkastaja pohtii. Kuva: Arkisto/Marika Lumme Arkisto/Marika Lumme

Rottien tuhoaminen on maksanut pelkästään Tikkurilan kauppatalon osalta Ruohomäen mukaan jo muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

Ruohomäki toivoo, että rottaongelmaan puututtaisiin laajemmin.

– Jos naapurikiinteistössä ei tehdä mitään, rotat siirtyvät sinne. Olisi toivottavaa, että kaupunki puuttuisi asiaan laajemmin. Nyt työ on jätetty kiinteistöjen vastuulle, hän kertoo.

Ruohomäen vastuulla on myös muun muassa Kielotiellä sijaitsevien kiinteistöjen hoito, joissa sijaitsee esimerkiksi Tikkurilan terveysasema. Näissä rottaongelma ei ole niin paha.

Isännöitsijätoimisto haluaa asfaltoida kokonaan alueen, jossa sijaitsee ravintola Shamrockin terassi. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Vantaan kaupungin terveydensuojelutarkastaja Pirjo Turusen mukaan kesän aikana on tullut kymmeniä rottahavaintoja, mutta ne sijoittuvat ympäri Vantaata. Tikkurilan kauppatalon osalta on tullut vain yksi viesti.

Talvikkietiellä roskisten vieressä on myös rotta-ansa. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Turunen sanoo, että rottaongelmassa ja niiden tuhoamisessa kaupungin rooli on ohjeistaa. Kiinteistöjen vastuulla on hoitaa siellä ilmenevä rottaongelma itse.

– Tiedän, että kyseisessä kohteessa on ongelmaa ja että siellä on tehty asialla jo paljon, myös me olemme antaneet neuvoja tähän, Turunen sanoo.

Tuhoaminen kiinteistöjen hoidettavana

Kiinteistöjen vastuulla on hoitaa rottaongelma itse.

Vantaan kaupungin ympäristökeskus antaa tietoa ja ohjeistaa kiinteistöjen omistajia ja isännöitsijöitä.

Muutama vuosi sitten ympäristökeskus lähetti Tikkurilan juna-aseman ympäristössä sijaitseville yrityksille kirjeen, jossa oli ohjeet rottaongelman hoitamiseen. Ympäristökeskus pyysi myös vastauksen mitä kukin yritys aikoo tehdä. Suurin osa vastasi.

Jos ympäristökeskuksen ohje ei tehoa, voi ympäristökeskus tehdä muistutuksen viemällä asian ympäristölautakuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 4. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 9. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
 10. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 11. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
 12. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
 13. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 14. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata
 15. Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa aukeaa viikoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.