Vantti ei enää toimita välipaloja iltapäiväkerhoille – Kerhoyrittäjä ihmeissään: Missä välipalat säilytetään ja astiat pestään?

Koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhoitoiminnan maksuja hyvitetään takautuvasti 18. maaliskuuta alkaen. Kuvituskuva. Arkisto/Päivi Tuovinen

Marjo Rämö

Vantaalla iltapäiväkerhoja pyörittävä yritys on joutunut pähkäilemään kerhojen välipalatarjoilujen kanssa heti lukuvuoden alussa.

Koulujen lounasruokailun pääasiallisesti hoitava Vantti ei enää toimita välipalaa kerhoille, johtuen hankintalain tiukentumisesta.

Sopimukset iltapäiväkerhojen välipalan toimittamisesta sanottiin irti kesäkuussa.

Kiristynyt hankintalaki sanelee, että kaupungin omistama yhtiö voi toimittaa konsernin ulkopuolelle palveluita enintään puolen miljoonan euron edestä. Iltapäiväkerhojen välipalat eivät tuohon pottiin mahdu.

Ateriapalvelujohtaja Harri Koivula kertoo, että Vantti noudattaa näin toimiessaan kaupungin hankintayksikön näkemystä hankintalain soveltamisesta.

– Samasta syystä emme voineet hoitaa myöskään kesäleirien muonituksia.

– Meillä ei ole astioita, eikä tiloja välipalan valmistamiseen ja säilömiseen, kertoo Tiina Suominen Mammolina Oy:stä, joka pyörittää viittä iltapäiväkerhoa vantaalaisten koulujen yhteydessä.

Koulujen keittiöt kalusteineen ovat Vantin hallinnassa ja niihin yksityisillä yrityksillä tai yhdistyksillä ei ole asiaa.

– Isoimmissa kerhoissa voi olla jopa 70 lasta. Ei siinä voi alkaa käsin astioita pesemään luokkahuoneen tai vessan lavuaarissa. Meillä on aito halu hoitaa välipalatarjoilu kaikkien hygieniasäännösten mukaan.

Vieläviime vuonna Vantti toimitti välipalat valtaosaan iltapäiväkerhosta noin 2 000 lapselle.

OpetuspäällikköPepita Kaskentaus kertoo, että kaupunki on pyrkinyt auttamaan iltapäiväkerhoja pyörittäviä tahoja kilpailuttamalla pikaisesti muita välipalatarjoajia.

– Olemme toimittaneet valikoimat ja hinnastot toimijoille ja selvittäneet mahdollisuuksia hankkia esimerkiksi astioita kerhojen käyttöön.

Sivistystoimessa valmistellaan myös esitystä, jonka mukaan kerhojen pyörittävien tahojen tukea nostettaisiin viisi euroa per oppilas.

Lisärahan myöntäminen vaatii kuitenkin opetuslautakunnan hyväksynnän.

Tiina Suominen Mammolina Oy:stä pelkää, ettei lisätuki riitä kasvaviin kuluihin. Oma järjettömyytensä on selvitellä koulukohtaisesti, minne iltapäiväkerhon jääkaappi ja astianpesukone sijoitetaan.

Hän pitää kaikkineen outona tulkintaa, ettei kaupungin omaa ruokapalvelua voi käyttää, vaikka kyseessä on kunnan lakisääteinen palvelu, joka on ulkoistettu yrityksille ja yhdistyksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.