Omalle lapselle jopa 100–500 e/kk – moni säästää lapsilleen, mutta varallisuusvalmentaja nostaa esiin talousopeista tärkeimmän

Moni säästää lapselle rahastoihin tai tilille. Juha Rika

toimitus

Pitäisikö lapselle säästää rahaa? Millaisia summia ja miksi?

Säästämisen tavoitteena voi olla lapsen opiskelujen rahoittaminen, ajokortti tai pesämuna ensiasuntoon. Usein lapselle säästävät vanhemmat tai isovanhemmat.

Kysyimme verkkosivuillamme lukijoilta, säästävätkö he rahaa lapsilleen. 71 prosenttia vastanneista säästää vähintään silloin tällöin rahaa lapsilleen. Säästävistä 57 prosenttia panee rahaa sivuun lapselle joka kuukausi. Yleisin summa on 0–50 euroa kuussa.

Toukokuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 451 henkilöä.

Moni kuitenkin kokee säästämisen nykyisessä elämäntilanteessa taloudellisesti mahdottomaksi. Vastanneista vajaa viidesosa ei säästä ollenkaan.

– Puolisoni on työttömänä, ja maksan elatusmaksuja myös kesän ajalta, jolloin lapset asuvat luonani. Palkkani ei riitä edes laskujen maksuun, joten ei todellakaan ole mahdollista säästää yhtään mitään, eräs vastaaja sanoo.

– Kolmen lapsen yksinhuoltajana tekee jo tiukkaa saada lukiomaksut ynnä muut hoidettua, toinen vastaaja kertoo.

– Jos talouden rahat riittävät nippa nappa asumiseen, ruokaan ja laskuihin, siitä on todella paha laittaa mitään sivuun, vaikka ajatus olisikin hyvä, kolmas sanoo.

Kuva: Juha RIka Juha RIka

Yleisin tapa säästää on sijoittaa rahaa erilaisiin rahastoihin. Vähän alle puolet vastaajista tallettaa rahaa lapsen tilille ja noin viidesosa perinteiseen säästöpossuun. Säästämisen tapoina mainitaan myös viikkoraha, kiinteistöt ja asunnot, arvopaperit, käteinen ja lapsen vienti hemmotteluun.

Myös älyllinen pääoma mainitaan. Lapsilisiä säästää lapselleen vastaajista viidesosa.

82 prosentilla vastanneista on yksi tai kaksi lasta. Viidellä prosentilla vastanneista on vähintään neljä lasta.

Paras vaihtoehto säästä lapselle rahaa on sijoittaminen, etenkin, jos säästämisen aloittaa jo heti lapsen synnyttyä.

– Ehdottomasti pitkällä aikavälillä kannattaa hyödyntää sijoittamisen tuoma mahdollisuus tuottoihin eikä pelkästään säästää tilille. Tilillä ei nykypäivänä tapahdu yhtään mitään, se on melkein kuin heittäisi rahaa hukkaan, kertoo varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi.

Säästämisessä tulisi huomioida, että jos säästetään lapsen nimiin, lapsella on silloin oikeus saada säästetty varallisuus täysi-ikäisenä käyttöönsä. Vanhempi voi säästää myös omalle tililleen esimerkiksi lapsen ajokorttia varten. Silloin aikuisella on päätäntävalta rahoihin.

– On hyvä miettiä, mitä säästämisellä haluaisi mahdollistaa lapselle tulevaisuudessa. Vai haluaako antaa lapselle pesämunan esimerkiksi omaa asuntoa tai opiskeluja varten, jolloin raha on fyysisesti lapsen käytettävissä, Majasalmi pohtii.

Terhi Majasalmen mukaan lapsille tulisi puhua raha-asioista avoimesti. Kuva: Niina Stolt Niina Stolt

Majasalmen mielestä rahan antamista tärkeämpää on raha-asioiden opettaminen lapsille.

– Ilman raha-asioiden opettamista lapsi tai nuori ei välttämättä osaa käyttää rahaa fiksusti.

Hän peräänkuuluttaa yleisestikin avoimuutta raha-asioissa.

– Rahasta kannattaisi puhua positiivisesti. Olisi ylipäätään väärin, jos lapselle ei kerrottaisi säästöistä tai niitä piiloteltaisiin.

Majasalmen mukaan myös kouluissa tulisi opettaa käytännön esimerkkejä raha-asioiden hoitamisesta.

– Esimerkiksi maksuhäiriöiden kasvu liittyy siihen, ettei nuorilla ole välttämättä ymmärrystä pikavippien koroista.

Omille lapsilleen Majasalmi ostaa osakkeita. Perheen 8- ja 11-vuotiaat tyttäret ovat jo innostuneet sijoittamisesta ja kertovat välillä myös itse, mitä osakkeita he haluavat ostaa. Rahan käytöstä yleisestikin käydään keskusteluja.

– Puhumme esimerkiksi, onko jonkin asian ostaminen oikeasti fiksua. Toisaalta lapset saavat myös käyttää rahaa oman päätäntävallan mukaan, mutta sekin on kiinnostavaa tietää, miten lapsi mieltää jonkin asian tärkeyden.

OP:n pankkitoiminnan varallisuudenhoidon johtaja Kai Kalajainen sanoo, että jos alaikäiselle lapselle säästää rahaa, sukanvarteen euroja ei kannata kerätä. Kalajainen kertoo, että suosituimmat säästämistavat ovat tällä hetkellä tili ja rahasto.

– Tileille säästäminen on suosituinta, mutta rahastosäästäminen on vahvasti kasvussa.

Kalajainen näkee, että rahasto on tiliä järkevämpi tapa säästää, sillä nykyisillä koroilla tili ei tuota juuri mitään.

– Tämän päivän korot ovat matalat ja inflaatio yli korkotason. Käytännössä tilille säästetty summa vähenee ajan myötä. Etenkin lapselle säästettäessä tämä näkyy, kun säästämisaika on pitkä, Kalajainen kertoo.

Kuva: Juha RIka Juha RIka

Kun säästöaika on pitkä, Kalajaisesta paras vaihtoehto on rahasto.

– Rahastosäästämisen tuotto-odotus on noin kahdeksan prosenttia vuodessa, jos kohteena on osakerahasto. Tuotot vaihtelevat markkinoilla, mutta ajan kuluessa vaihtelu tasaantuu. Rahasto on aina ammattilaisen hoidossa, Kalajainen sanoo.

Säästäjä voi valita rahaston, joka tukee hänelle mielekästä teemaa. Säästöt voi kanavoida vaikka rahastoon, joka sijoittaa varat hiilineutraaleihin yrityksiin.

– Nyt monia koskettavat ilmastoasiat, ja ilmastoaiheiset rahastot ovat yhä suositumpia, Kalajainen sanoo.

Rahastosta vastaa salkunhoitaja, joka sijoittaa sinne suunnatut varat rahaston teeman mukaisiin yrityksiin. Kun lapsi on täysi-ikäinen, rahastoon sijoitetut varat siirtyvät hänen haltuunsa.

Entä riskit? Ihan riskivapaata ei rahastosäästäminen ole.

– Rahastosäästämiseen liittyy riskejä, ja säästöjen arvo voi mennä välillä myös miinukselle, erityisesti osakepainotteisissa sijoituksissa. Toisaalta pitkä säästöaika ja tasaisesti tehty säästäminen pienentävät tätä riskiä. Jos säästöaika on lähes kymmenen vuotta, niin on todennäköisintä, että osakepainotteiset sijoitukset ovat tuottaneet tuona ajanjaksona parhaiten, Kalajainen kertoo.

Minimisummaa rahastosäästämisessä ei ole. Säästösummat vaihtelevat paljon, keskimääräiseksi summaksi Kalajainen arvioi 50 euroa kuussa.

Kuva: Juha RIka Juha RIka

Tilille säästettäessä lapselle luodaan oma pankkitili ja sinne siirretään rahaa. Lapsi saa tilin käyttöoikeuden, kun hän on täysi-ikäinen.

Myös rahastosäästämisessä perustetaan erillinen tili. Edunvalvojat tekevät yhdessä päätöksen alle 18-vuotiaan sopimuksesta. Yleensä alaikäisen edunvalvojia ovat hänen huoltajansa eli vanhemmat yhdessä. Tämän jälkeen lapselle luodaan sijoittajaprofiili ja tehdään säästösopimus.

Sen jälkeen tililtä siirtyy kuukausittain haluttu summa rahastoon.

– Jos käykin niin, että ei ole rahaa laittaa tilille, se ei johda karhukirjeisiin tai sanktioihin. Merkintää ei vain tuossa kuussa tehdä. Säästöt kertyvät sitä tahtia kuin niitä pystyy laittamaan, Kalajainen sanoo.

Muutama asia kannattaa kuitenkin muistaa.

Yksi henkilö voi antaa toiselle verottomana kolmen vuoden välein 4 999 euroa.

– Kuukausisummana se vastaa 138:aa euroa kuussa, Kalajainen sanoo.

Kun lapsi täysi-ikäisenä lunastaa rahastosta sijoituksia, niistä saatu myyntivoitto on pääomatuloa, joka voi vaikuttaa muun muassa opintotukeen.

Kalajaisesta lapselle säästäminen kuitenkin kannattaa, ja parasta on, kun aloittaa mahdollisimman pian.

– Paras päätös on aloittaa heti. Lapselle voivat säästää niin vanhemmat kuin isovanhemmatkin. Esimerkiksi isovanhemmissa meillä on nyt sukupolvi, joille monelle on kertynyt varallisuutta, osalla on velat maksettu ja omaisuuttakin hankittuna. Jos omaisuuden vie hautaan asti, jälkipolvi joutuu maksamaan siitä veroa. Kun sen siirtää pikkuhiljaa, voi kerryttää voittoakin, hän sanoo.

Kirjoittaja: Leena-Kaisa Laakso, Susanna Vilpponen

Rahastoon säästäminen

Vanhemmat säästävät lapselle rahastoon sata euroa kuukaudessa. Säästöjä kerrytetään rahastoon kymmenen vuoden ajan.

Kymmenessä vuodessa rahastoon kertyy pääomaa 12 000 euroa.

Rahastoon pantujen sijoitusten vuosituotto on kuusi prosenttia. Kymmenessä vuodessa tuottoa pääomalle kertyy noin 4 000 euroa, eli säästössä on yhteensä 16 000 euroa.

Kun sijoitukset muutetaan rahaksi eli rahastoon sijoitetut rahat nostetaan, tuotto eli 4 000 euroa on verottajan silmissä pääomatuloa.

Tällä hetkellä pääomatulon veroprosentti on 30 prosenttia, eli veroa tulee lapselle maksettavaksi 1 200 euroa.

Säästetystä pääomasta ja tuotosta eli yhteensä 16 000 eurosta lapselle jää verojen jälkeen käteen 14 800 euroa.

Lapsi voi nostaa myös osan säästöistä. Tuolloinkin nostetun rahasumman tuotosta maksetaan pääomatuloveroa.

Jos lapsi esimerkiksi nostaa rahastosta tuhat euroa, tuoton osuus on kuusi prosenttia eli 60 euroa. Tästä maksetaan veroa 18 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 2. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 3. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 4. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 5. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 6. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 7. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 8. Hänninen 8.7.
 9. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 10. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 11. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 12. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 13. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 14. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 15. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään
 2. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 5. Puistoruokaa jaetaan Vantaalla vielä tällä viikolla – piknikpussien jako päättyy perjantaina
 6. Leppäkorven uimarannan vedenlaatu on jälleen hyvä
 7. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"
 8. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 9. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 10. Kuusijärven rantaelämää valvotaan nyt myöhäiseen yöhön – Lisäresurssit käyttöön lämpimillä keleillä
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"
 15. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.