Mielipide: Vantaan uusin koulujen digihanke ihmetyttää – edistävätkö laitteet oppimista ja motivaatiota?

Kirjoittajat hämmästelevät kouluihin suunniteltua miljoonien eurojen digihanketta ja tapaa, jolla hanketta on viety eteenpäin. Sauvo Jylhä

toimitus

Kirjoittajien mielestä koulujen perustehtävä ja koululaisten riittävä tuen saanti tulisi turvata ennen kuin tehdään päätöksiä miljoonia nielevistä laitehankinnoista.

Vantaan sivistystoimi on aloittanut laajan järjestelmähankintaan liittyvän hankkeen, jota se aikoo rahoittaa 5,4 miljoonalla eurolla. Business Finland osallistuu samalla summalla, hankkeen kokonaisbudjetin ollessa yhteensä noin 11 miljoonaa euroa.

Viime viikolla julkistettu hanke on euromäärältään isompi ja sisällöltään mittavampi kuin viisi vuotta sitten tehty 3,7 miljoonan euron laitehankinta kaikille vantaalaisoppilaille.

Kaupunginhallitus on salaisena asiana päättänyt hankehakemuksen tekemisestä Business Finlandille. Asiasta ei ole tiedotettu kaupunginvaltuustoa, eikä sille ole valtuuston mandaattia.

Kaupungin omassa tiedotteessa hankkeesta kerrotaan ”visiona olevan digitalisaatiota hyödyntämällä tuottaa nykyistä laadukkaampia oppimistuloksia ja että opetushenkilöstöllä olisi aiempaa paremmat edellytykset tukea oppimista”. Tiedotteen mukaan ”tavoitteena on muun muassa syrjäytymisen ehkäisy”.

Seurantatutkimus ei pystynyt vastaamaan kysymykseen siitä, edistävätkö digilaitteet oppimista ja lisäävätkö ne oppilaiden motivaatiota.

Tutkijoiden toiveista huolimatta Vantaa ei saanut aikaan oppiainekohtaisia kokeita, joissa olisi voitu seurata sitä, miten uudet tekniset välineet vaikuttivat oppimiseen. Tämä ilmenee keväällä valmistuneessa Helsingin yliopiston tekemästä Vantaan digitaalisen oppimisen seurantatutkimuksesta.

Vantaalaisen opetushenkilöstön edellytyksiä tukea oppimista on kartoitettu viimeksi Helsingin yliopiston tekemässä oppimisen tuen toteutumisen selvityksessä, joka valmistui keväällä. Vantaan opettajista jopa yli puolet kokee, etteivät resurssit ja aika oppilaiden tukemiseen riitä ja opetusryhmät ovat liian suuria.

Esteiksi asianmukaisen tuen toteuttamiselle tai syiksi oppilaiden syrjäytymiselle eivät suinkaan nousseet mahdolliset puutteet digitaalisuudessa. Koulun aikuiset toivovat, että olisi mahdollisuus perustehtävän hoitamiseen: riittävästi henkilöstöä tekemään sekä tukemaan kasvatus- ja opetustyötä; aikaa opettamiselle, suunnittelulle ja oppilaiden aidolle kohtaamiselle.

Ihmettelemme, miten Vantaan sivistystoimessa löytyy vuodesta toiseen rahaa digilaitteille ja -hankkeille, mutta ei koulun perustehtävään, kasvatukseen ja opetukseen. On ollut selvää jo vuosia, että opetushenkilöstön määrä ei Vantaalla ole riittävä eikä kolmiportaisen tuen toteutumista voida taata.

Vertailun vuoksi: kuluvalle vuodelle saatiin sivistystoimen budjettiin 100 000 euron lisämääräraha kolmiportaisen tuen toimivuudessa ja riittävyydessä havaittujen puutteiden korjaamiseksi.

Emme hyväksy tällaista toimintatapaa valmistella miljoonahankkeita kaupunginvaltuustolta salassa. Kun jaettavaa rahaa ei riitä kaikkeen, on priorisoitava lasten ja nuorten lakisääteinen oikeus saada tarvitsemansa tuki koulussa.

Se toteutuu ensisijaisesti ihmisten, ei digitaalisuuden avulla.

Minna Atiye

psykologi,

kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Minna Varpula,

erityisopettaja,

varavaltuutettu (vihr.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.