Tiedätkö mikä on porttööri? – Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluva esine kertoo noutoruoan pitkästä historiasta

Kesä on perinteisesti piknikkien aikaa. Kesäisessä auringonpaisteessa voi koota ystävät ja perheen jäsenet mukaan, hakea noutoruokaa lähimmästä ravintolasta ja suunnata vaikkapa Vantaanjoen rantaan nauttimaan päivästä.

Vaikka noutoruoka yleensä mielletään varsin nykyaikaiseksi ilmiöksi, on ruoan ostaminen ravintolasta kotiin, työpaikalle tai ulkona nautittavaksi ollut mahdollista jo kauan sitten.

Porttööri eli ruotsiksi matportör on kolmesta tai neljästä päällekkäin koottavasta metalliastiasta koostuva take away -astia, jota ovat jo 1800-luvun alkupuolelta saakka käyttäneet keittiöttömissä pikkuasunnoissa majailleet sinkkunaiset ja -miehet, työssäkäyvät perheenäidit sekä ilman palvelijaa eläneet alemmat säätyläiset.

Ruoan ostaminen ravintoloista, keittokouluista ja ruokaloista ei ollut viikonloppujen tai juhlapäivien luksusta, vaan useissa perheissä ruokaa noudettiin porttöörillä kotiin päivittäin.

Nykypäivän näkökulmasta porttööri on loistokeksintö. Oma, uusiokäyttöinen ruoankuljetusastia olisi tervetullutta vaihtelua noutoruokapaikkojen muovi- ja pahvipakkauksille. Ehkä siis porttöörien uusi tuleminen on vain ajan kysymys.

Aino Kirjonen

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut