Fazerin Vantaan tehtaalla joulusuklaat ovat jo hihnalla – "Jos joulutoimituksia vievät rekat laitettaisiin jonoon, se ulottuisi Jumboon"

Fazerin Vaaralan tehtaan uusi johtaja Ville Konsti tietää omasta kokemuksestaankin, että makeiset ovat tärkeä osa joulun tunnelmaa. Konsti on ollut pestissään pari viikkoa. Marika Lumme

Marika Lumme

Tulevan joulun valmistelut ovat täydessä vauhdissa Vantaalla Fazerin makeistehtaalla. Joulun valmistelut on aloitettu Vaaralassa sijaitsevassa suklaa- ja keksitehtaassa jo heinäkuun helteillä.

Syksyllä joulumakeisia valmistetaan ympäri vuorokauden, viikon kaikkina päivinä, myös yövuoroissa.

– Juhannuksena käynnistimme koneet. Työntekijöidemme hyppysissä on parhaillaan suomalaisten joulun tunnelma, kertoo Fazerin Suomen viestintäjohtaja Liisa Eerola

Tehtaalla valmistuu keskimäärin 100 000 kiloa suklaatuotteita vuorokaudessa.

– Joulu on tehtaan suurin sesonki. Jos kaikki joulutoimituksia vievät rekat laitettaisiin jonoon, se ulottuisi tehtaalta Jumboon asti eli noin 12 kilometriä, Eerola kuvailee.

Vantaan tehtaassa valmistuvat kaikki Fazerin suklaat ja keksit. Monen jouluun kuuluvat vihreät kuulat ja muut marmeladimakeiset tehdään Lappeenrannassa. Eerola kertoo vihreiden kuulien kuuluvan yrityksen myydyimpiin joulumakeisiin. Tämä on syy, jonka vuoksi juuri vihreistä kuulista tuodaan tälle joululle uusi tuote: vihreät kuulat -konvehti.

– Viime jouluna toimme markkinoille vihreät kuulat -keksin. Tuotekehitystä konvehdista oltiin jo meillä tehty, mutta sitä vahvisti kuluttajilta tullut toive, Eerola sanoo.

Joulun uutuustuotteiden kehitys alkaa vähintään vuotta aiemmin kuin tehtaassa koneet käynnistyvät.

– Tuotekehitykseen menee aikaa kolmesta kuukaudesta useaan vuoteen, Eerola sanoo.

Aikaa kuluu muun muassa suunnittelutyöhön.

– Tuotteen säilyvyys täytyy testata huolellisesti, Fazerin suklaa- ja keksitehtaan johtaja Ville Konsti kertoo.

Kehitystyö on koko toiminnan edellytys. Kilpailu on kovaa ja kauppaan astuva asiakkaalla riittää lokakuusta lähtien valinnanvaraa joulumakeisissa.

– Täytyy olla ajankohtainen. Joka sesonkiin tulee olla uusia tuotteita, Konsti sanoo.

Uusia tuotteita kehitetään Fazerilla muun muassa innovaatiotyöpajoissa. Nykykuluttajat myös lähestyvät ideoineen rohkeasti yritystä.

– Saamme myös säännöllisesti toiveita vanhojen tuotteiden palauttamisesta tuotantoon. Yksi tällainen on suklaanapit, jotka eivät toistaiseksi ole palaamassa, Eerola kertoo.

Eerola sanoo vegaanisuuden olevan edelleen pinnalla ja yritysten on pysyttävä hereillä kuluttajien toiveessa.

– Vihreiden kuulien sisar eli värikkäät kuulat tulevat tälle joululle myyntiin vegaanisina. Tuotteen yksi väriaine on muutettu ja nyt se täyttää vegaanisuuden kriteerit. Pihlaja-makeisen maitoproteiini vaihdetaan herneproteiiniksi, Eerola selvittää.

Jouluun liittyvät myös leivontahitit, joissa jokin tuote saattaa lähteä lentoon.

– Nettisivuillamme katsotuin resepti on pätkis-juustokakku ja kyllä se näkyy pätkiksen myynnissä.

Joulun tuotteita on palkattu valmistamaan 170 kausityöntekijää. Kaikkiaan Vaaralan tehtaalla työskentelee noin 500 henkilöä.

Joulutyöntekijät ovat Fazerilassa töissä siis jo kesällä, mutta jouluun saakka. Konvehteja tehdään aina joulukuun puoliväliin asti.

– Emme halua tehdä hävikkiä, joten tuotteita valmistetaan tilauksia vastaan, Eerola selvittää.

Jouluherkkuja lähtee Vantaalta runsaasti myös ulkomaille. Kaikkiaan yritys toimittaa makeisia yli 40 maahan. Tärkein vientimaa on Ruotsi. Ulkomailla kysytyin tuote on Geisha. Myös kotimaan viime joulun toiseksi suosituin tuote oli Geisha-konvehtirasia. Ykkösenä oli maitosuklaakonvehtirasia.

Kun joulu on vietetty, alkaa Fazerilassa pääsiäinen.

Fazerin joulun 2018 TOP 10:

1. Karl Fazer Maitosuklaakonvehteja rasia

2. Geisha konvehtirasia

3. Fazer Present

4. Karl Fazer Sininen ja Valkoinen konvehtirasia

5. Julia konvehtirasia

6. Vihreitä kuulia 500g

7. Karl Fazer Mandariini & Inkivääri konvehtirasia

8. Wiener nougat

9. Pätkis konvehtirasia

10. Karl Fazer Vadelma konvehtirasia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.