Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen taloyhtiö hankki sähköautojen latausaseman – "Tehtiin kerralla kunnollinen"

Talo on jo yli viisikymppinen, mutta siinä on upouutta tekniikkaa. Talon päädyssä on latausasema, josta saa virtaa autoon. Latausjohdon päässä on Heikki Ikosen hybridiauto, jolla voi ajella niin sähköllä kuin bensalla.

Ikonen on voinut ladata autonsa akkua nyt runsaan kuukauden myös kotipihalla. Työpaikalla sellainen on ollut jo pidempään.

Siitä kun Ikonen ehdotti taloyhtiön hallitukselle sähköauton latauspistettä on kulunut noin puolitoista vuotta. Hallitus näytti idealle vihreää valoa ja järjesti osakkaille mahdollisuuden tavata autojen latauspisteiden toimittajia.

– Ensimmäisessä yhtiökokouksessa esitys ei kuitenkaan vielä mennyt läpi. Päätettiin miettiä vuosi, kertoo hiekkaharjulaisen asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsen Ali Niemelä

Seuraavassa yhtiökokouksessa kahden auton latausasema sitten jo päätettiin asentaa. Päätökseen tarvittiin vain yksinkertainen enemmistö.

– Ihmiset olivat pehmenneet, Niemelä sanoo.

Ikoselle, hallituksen varajäsenelle, annettiin valtuudet tilata latausasema. Vertailun perusteella paras löytyi Englannista. Myös asennuksen tehnyt sähköfirma vahvisti, että laite on hyvä ja kaikkia varaosia saa Suomesta. Tehoa siinä on 22 kilowattia.

Ikosen auton akku latautuu kolmessa tunnissa täyteen ja sillä ajaa 20–30 kilometriä.

– Tehtiin kerralla kunnollinen. Tässä voi ladata Teslankin (täyssähköauto), Niemelä kehaisee.

Koko hanke maksoi asennuksineen taloyhtiölle yhteensä runsaat 2 000 euroa. Kuluja alensi se, että sähköpääkeskus on lähellä, seinän toisella puolella eikä maankaivuutöitä tarvinnut tehdä lainkaan.

Käyttämänsä sähkön Ikonen maksaa itse kahdesti vuodessa mittarilukeman mukaan.

– Siitä tulee 20 euroa kuukaudessa, Ikonen laskee.

Sen päälle hän maksaa normaalin autopaikan eli 12 euroa kuukaudessa.

Toistaiseksi toinen latauspistoke on vapaana odottamassa taloyhtiön seuraavaa sähkö- tai hybridiautosta innostuvaa.

Sähköllä toimivat ajoneuvot ovat yksi niistä keinoista, joilla yritetään hillitä ilmastonmuutosta ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että jo aiemmin ollutta sähköautojen latausinfrastruktuurin rakentamistukea jatketaan ja sitä korotetaan.

Tavoitteena on, että vuonna 2030 Suomessa oli 250 000 sähköajoneuvoa. Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) mukaan sähkö- ja hybridiautoja oli viime vuoden lopulla yhteensä noin 15 000 kappaletta. Suurin osa niistä on rekisteröity pääkaupunkiseudulla.

Tukea ladattavien täyssähköautojen ja hybridien latauspisteille myöntää ARA. Sitä voi saada esimerkiksi taloyhtiö, joka rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustus on 35 prosenttia kustannuksista, mutta enintään 90 000 euroa.